Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Η startup Revealense μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις μας από τις ακούσιες ενέργειές μας

Η startup μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις μας από τις ακούσιες ενέργειές μας. φωτο unsplash
Η startup μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις μας από τις ακούσιες ενέργειές μας. φωτο unsplash
Οι μικροσκοπικές, σχεδόν αδιάκριτες συμπεριφορές μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα για την κατάσταση του μυαλού και τις εσωτερικές μας σκέψεις από ό,τι μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε και είναι δύσκολο να ελεγχθούν όταν αλληλεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους.

Χρησιμοποιώντας ιδιόκτητη τεχνολογία, η startup Revealense με έδρα την Petah Tikva αναλύει αυτές τις ακούσιες συμπεριφορές, όπως κινήσεις του προσώπου, τον τόνο της φωνής και τον καρδιακό ρυθμό, προσφέροντας πληροφορίες σε οργανισμούς που θέλουν να μάθουν τι συμβαίνει πίσω από τα μάτια ενός ατόμου.

«Αναλύουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά για να βοηθήσουμε άλλους ανθρώπους να λάβουν τις καλύτερες αποφάσεις για τους ανθρώπους», λέει στο NoCamels ο CPO της Revealense, Amit Cohen.

Ενδεικτικά: Η ικανότητα να κατανοούμε τι σκέφτονται οι άνθρωποι είναι «κρίσιμης σημασίας» για την εσωτερική ασφάλεια, λέει ο Amir Cohen (Φωτογραφία: unsplash)
Ενδεικτικά: Η ικανότητα να κατανοούμε τι σκέφτονται οι άνθρωποι είναι «κρίσιμης σημασίας» για την εσωτερική ασφάλεια, λέει ο Amir Cohen (Φωτογραφία: unsplash)

Ο Κοέν λέει ότι τέτοιες τεχνολογικές δυνατότητες είναι «κρίσιμες» για δύο τομείς – την εσωτερική ασφάλεια και την περίθαλψη ψυχικής υγείας. Και τα δύο βασίζονται στην προσεκτική και ακριβή κατανόηση των εσωτερικών σκέψεων ενός ατόμου, αν και για πολύ διαφορετικούς λόγους.

«Υπάρχει μεγάλη ομοιότητα μεταξύ της εσωτερικής ασφάλειας και της ψυχικής φροντίδας», εξηγεί ο Κοέν. «Θέλετε να πιάσετε τους κακούς και θέλετε να βοηθήσετε τους καλούς που χρειάζονται βοήθεια. Και σε αυτούς τους δύο κόσμους, πρέπει να είσαι πολύ, πολύ ακριβής – δεν υπάρχει χώρος για λάθη».

Ιδρύθηκε το 2022, η startup εργάστηκε στην τεχνολογία της για δύο χρόνια προτού αναδυθεί από το stealth πολύ πρόσφατα με έναν συμπλέκτη πελατών ήδη. Και ο Κοέν λέει ότι επειδή είναι όλοι συνδεδεμένοι με την αρένα της ασφάλειας, δεν μπορεί να τους κατονομάσει.

Λέει ότι η εταιρεία ξεκίνησε με εστίαση στην ψυχική υγεία και την ασφάλεια της πατρίδας όχι μόνο επειδή ήταν οι τομείς που έδειχναν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη δουλειά που έκαναν, αλλά και επειδή μόλις η τεχνολογία εδραιώθηκε σε αυτούς τους δύο πολύ απαιτητικούς τομείς, θα ήταν απλούστερο να επεκταθεί σε λιγότερο σύνθετες και συνεπακόλουθες αρένες.

Έχοντας αυτό υπόψη, περίπου η μισή ομάδα της Revealense είναι εκπαιδευμένοι ψυχολόγοι, λέει, μαζί με έναν απόστρατο στρατηγό των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων που είναι ο σύμβουλος για τις εφαρμογές ασφαλείας της πλατφόρμας.

Ο Cohen λέει ότι σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες που αναλύουν μόνο τις ακούσιες κινήσεις του προσώπου για να κατανοήσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων, η Revealense ακολουθεί μια πιο ολιστική προσέγγιση που δημιουργεί μια βαθύτερη κατανόηση.

«Δεν είναι μόνο μικροκινήσεις, αλλά όλοι μαζί ανθρώπινοι παράγοντες που αναλύουμε», εξηγεί.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια συσχέτιση μεταξύ όλων αυτών [και] δεν βασιζόμαστε μόνο σε έναν μόνο ανθρώπινο παράγοντα. Αυτός είναι ο λάθος δρόμος, γιατί τότε μπορεί να υποστεί χειραγώγηση ή λιγότερη ακρίβεια».

Μια τέτοια στενή προσέγγιση επίσης αποτυγχάνει να λάβει υπόψη ηθικές εκτιμήσεις, όπως η προσωπική ιστορία ή πολιτισμός ενός υποκειμένου, τα οποία ο Cohen λέει ότι είναι πολύ σημαντικά για τον Revealense.

Αναγνωρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η ηθική δεν συμβαδίζουν πάντα, αλλά εξηγεί ότι η startup τους φέρνει κοντά μέσα από μια πολιτική αυτού που αποκαλεί «υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη».

«[Αυτό] είναι ένα από τα κύρια πράγματα που είναι το θεμέλιο του προϊόντος μας, επειδή δεν μπορείτε να αξιολογήσετε την ανθρώπινη συμπεριφορά χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία που φέρνει στο τραπέζι η υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα το ιστορικό σας, που επηρεάζει το ποιος είστε», λέει ο Cohen.
Ενδεικτικά: Η χρήση βίντεο για επικοινωνία γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια (Φωτογραφία: Unsplash)
Ενδεικτικά: Η χρήση βίντεο για επικοινωνία γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια (Φωτογραφία: Unsplash)

Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί βίντεο – ένα εργαλείο μέσων και επικοινωνίας που έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια – για να προσδιορίσει αυτό που ο Cohen αποκαλεί «το γνωστικό στρες και το συναισθηματικό στρες» των υποκειμένων της.

«Καθώς προχωράμε σε περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες, η αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων βασίζεται σε ψηφιακές αλληλεπιδράσεις, [δημιουργώντας] την απαίτηση να κατανοήσουμε τι πραγματικά σκέφτονται οι άνθρωποι και όχι μόνο τι λένε», εξηγεί ο Cohen.

Οι χρήστες της πλατφόρμας διαθέτουν έναν πίνακα εργαλείων που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση και την ανάλυση μιας σειράς κριτηρίων.

Η ροή του αίματος και ο καρδιακός ρυθμός, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται ως δείκτης συναισθηματικού στρες και μετρώνται από αλλαγές στη μελάγχρωση του δέρματος. Η αύξηση του αριθμού των φορών που ένα άτομο αναβοσβήνει και οι αλλαγές στο ύψος της φωνής παρακολουθούνται επίσης ως σημάδια παρόμοιου στρες.

Και ενώ πολλές μελέτες λένε ότι μικρές ασυνείδητες κινήσεις του προσώπου γνωστές ως μικρο-εκφράσεις μπορούν να αποκαλύψουν τις εσωτερικές μας σκέψεις, ο Cohen στην πραγματικότητα προειδοποιεί ότι αυτές μπορούν εύκολα να χειριστούν σε ένα βίντεο.
Η startup μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις μας από τις ακούσιες ενέργειές μας. φωτο unsplash
Η startup μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις μας από τις ακούσιες ενέργειές μας. φωτο unsplash
Αντίθετα, λέει, η Revealense αναζητά ακόμη μικρότερες κινήσεις γνωστές ως διαρροές προσώπου, τις οποίες αποκαλεί «το πιο ισχυρό στοιχείο» του ανθρώπινου προσώπου.
Αυτές οι διαρροές, εξηγεί, είναι αυτές που δημιουργούν στην πραγματικότητα μικροεκφράσεις και κατά την ανάλυση ενός βίντεο, είναι δυνατό να εντοπιστούν εκατοντάδες μύες του προσώπου που κινούνται από καρέ σε καρέ.

Επειδή εστιάζει σε ακούσιες αντιδράσεις, η πλατφόρμα είναι ικανή να εντοπίζει τα λεγόμενα βαθιά ψεύτικα – προηγμένη τεχνολογία βίντεο που μπορεί να μιμηθεί ένα άτομο τόσο καλά που είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσει το πραγματικό από το κατασκευασμένο.

Όμως, σύμφωνα με τον Cohen, είναι η έλλειψη των πολύ ανθρώπινων ακούσιων αντιδράσεων που μετρήθηκαν από το Revealense, τις οποίες τα ψεύτικα πασχίζουν να αναπαράγουν, είναι που τα αφήνει να γίνουν κατασκευασμένα.

Η ομάδα Revealense
Η ομάδα Revealense (Φωτογραφία: Eyal Toueg)
Χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και το απόρρητο, ο Cohen λέει ότι η πλατφόρμα Revealense έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και από ορισμένες αρχές για να καθορίσουν εάν έχουν παραποιηθεί βίντεο πολιτικής σημασίας.

Όλοι μας, εξηγεί, έχουμε τις ίδιες σωματικές αντιδράσεις σε καταστάσεις που μας προκαλούν άγχος, ανεξάρτητα από τη δική μας ψυχική κατάσταση ή την οπτική μας για τον κόσμο.

«Η ουσία είναι ότι το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα δεν μπορεί ποτέ να πει ψέματα, δεν μπορεί ποτέ να παραπλανήσει», λέει ο Κοέν για έναν από τους μηχανισμούς στο σώμα που ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή.
«Αυτό είναι κάτι που είναι εγγενές σε όλους μας».

πηγη

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν

#Τελ Αβίβ