Καθηγητής για το μπλακ άουτ: Τα χειρότερα έρχονται, θα διαλυθεί το διαδίκτυο
Παρά τη σοβαρότητα του παγκόσμιου μπλακ άουτ, φαίνεται πως τα χειρότερα έπονται.
Για ακόμα πιο σοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον, από μπλακ άουτ ανάλογα με την παγκόσμια ηλεκτρονική κρίση που προκάλεσε η ενημέρωση της Microsoft, προειδοποίησε ο καθηγητής πληροφορικής Εμμανουήλ Γιαννακουδάκης.
Μιλώντας στο Update της ΕΡΤ, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών επεσήμανε πως «Ήταν αναμενόμενο, αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε», για το παγκόσμιο μπλακ άουτ.
«Προειδοποιώ ότι τα χειρότερα έρχονται. Τα προβλήματα είναι γνωστά και μπορώ να τα απαριθμήσω», τόνισε ο κ. Γιαννακουδάκης.
Γιαννακουδάκης – Τα μελλοντικά μπλακ άουτ
Ο καθηγητής συνέχισε, εξηγώντας του λόγους της «απαισιοδοξίας» του:
«Πρώτον, οι γλώσσες προγραμματισμού που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι τρίτης γενιάς. Δηλαδή στηρίζονται σε προγραμματιστικές δομές της δεκαετίας του 1970. Δεν έχουν αλλάξει καθόλου και χρειαζόμαστε γλώσσες τέταρτης γενιάς».
«Χρειαζόμαστε γλώσσες που δεν απαιτούν αλγόριθμο για την επίλυση προβλημάτων», εξήγησε.
«Δεύτερον, τα λειτουργικά συστήματα, όπως Windows, iOS και λοιπά είναι επίσης σχεδιασμένα σε γλώσσες τρίτης γενιάς, μάλιστα πολλά από αυτά σε γλώσσες δεύτερης γενιάς. Είναι χειρότερη η κατάσταση στα λειτουργικά συστήματα», πρόσθεσε.
«Τρίτον, κανένα εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο δεν εξετάζει τις δεξιότητες των προγραμματιστών. Δεν αρκεί να γνωρίζεις μία γλώσσα, πρέπει να έχεις και την προσωπικότητα για να σχεδιάσεις», είπε.
«Κανένας οργανισμός δεν αναλύει την προσωπικότητα κάποιου για να διαπιστώσει αν είναι σε θέση να αναλάβει το έργο του προγραμματισμού», υπογράμμισε.
«Το διαδίκτυο θα διαλυθεί»
Επεκτεινόμενος στην κατάσταση των πληροφοριακών συστημάτων, ο καθηγητής έκρουσε ακόμα τον κώδωνα του κινδύνου:
«Σας διαβεβαιώνω, το διαδίκτυο θα διαλυθεί, εάν δεν σταματήσει η ανώνυμη σύνδεση. Η σύνδεση πρέπει να πραγματοποιείται μόνο κατόπιν εξειδικευμένης ταυτοποίησης του χρήστη».
Αναφερόμενος στα σενάρια για μία εκτεταμένη ψηφιακή «πανδημία», που θα παρέλυε πολλές δομές ανά τον πλανήτη, είπε πως θα μπορούσε να κρατήσει για μέρες.
Η κατάσταση αυτή, που θα προκαλούταν από κακόβουλους τρίτους, ή και λάθη σε εκδόσεις λογισμικών, θα ήταν πολύ δύσκολο έως αδύνατο να ελεγχθεί, εκτίμησε τέλος ο κ. Γιαννακουδάκης.
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: