Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο το Ισραήλ αν εισβάλει στο Λίβανο
Ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο το Ισραήλ αν εισβάλει στο Λίβανο

Ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο το Ισραήλ αν εισβάλει στο Λίβανο

Θύελλα πολέμου στο Λίβανο αναμένουν πολλές δυτικές πρωτεύουσες με αποτέλεσμα να εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες στου πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς όλα δείχνουν ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για μεγάλης έκτασης επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσνα να πυροδοτεί αντιδράσεις και ειδικά στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν προειδοποίησε το Τελ Αβίβ σε περίπτωση που επιτεθεί στον Λίβανο ότι «θα πάμε εκεί, (σ.σ. στο Ισραήλ) όπως πήγαμε στο Καραμπάχ και στη Λιβύη».

 

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν προειδοποιήσει το Λίβανο δια της διπλωματικότης  οδού ότι έρχεται μεγάλη επίθεση από το Ισραήλ.

 

 

Όλα αυτά μετά την πυραυλική επίθεση από το έδαφος του Λιβάνου που χτύπησε υπαίθριο χώρο στα Υψίπεδα του Γκολάν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 νεαρά παιδιά.

«Δεν θέλουμε να δούμε ενέργειες κλιμάκωσης αλλά εστιάζουμε στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» τόνισαν οι ΗΠΑ από την πλευρά τους.

Η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία, η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Σουηδία είναι μόνο μερικές από τις χώρες που έχουν δώσει επείγουσες ταξιδιωτικές οδηγίες στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως το Λίβανο.

 

 

Όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ το Τελ Αβίβ έχει δώσει οδηγίες σε όλους τους εθελοντές ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να κατευθυνθούν προς τα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της χώρας.

 

 

΄Ήδη μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ πέταξαν σήμερα το βράδυ πάνω από το νότιο Λίβανο με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν ότι μια μεγάλης έκτασης  επιχείρηση από το Ισραήλ ίσως είναι επικείμενη.

 

 

 

Την ίδια ώρα μεγάλες αεροπορικές εταιρείες διακόπτουν τις πτήσεις τους προς και από το Λίβανο.

 

 

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ και πρώην υπουργός Άμυνας Benny Gantz ζήτησε συντριπτικό πλήγμα κατά του Λιβάνου έως του σημείου της διάλυσης.

 

 

Η Βρετανία καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τον προβληματισμό της για ενέργειες περαιτέρω κλιμάκωσης κι αποσταθεροποίησης.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, με τη σειρά του, ζητά να αποφευχθεί οτιδήποτε που θα οδηγήσει σε νέα στρατιωτική κλιμάκωση.

Η Αίγυπτος, από την άλλη, προειδοποιεί ότι ενδεχομένως να ξεκινήσει νέος πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να εστιάζει στη σημασία στήριξης του Λιβάνου.

Συναγερμός σήμανε νωρίτερα στη διεθνή κοινότητα όταν ο Νετανιάχου απείλησε τη Χεζμπολάχ ότι θα «πληρώσει βαρύ τίμημα», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ κι η οργάνωση με έδρα τον Λίβανο ανταλλάσσουν πυρά από τον Οκτώβριο οπότε και ξεκίνησε η σύρραξη με τη Χαμάς.

 

 

Από την πλευρά του το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε αυστηρή προειδοποίηση:

«Προειδοποιούμε για την επικίνδυνη κλιμάκωση στο νότιο Λίβανο και τις συνέπειες της υποκίνησης ενός νέου πολέμου κατά του Λιβάνου στο πλαίσιο επικίνδυνων γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης του πυραύλου στο Majdal Shams. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει προς έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο».

 

 

Υπάρχουν πάντως και δεύτερες σκέψεις στο Ισραήλ.

Όπως μεταδώσει το Channel 13 «Υπάρχει ακόμη δισταγμός στο Ισραήλ σχετικά με την πιθανότητα η απάντηση (εναντίον της Χεζμπολάχ) να οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο και οι πληροφορίες δεν είναι σαφείς για το ζήτημα της εμπλοκής ή όχι του Ιράν»..

 

 

 

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Πηγή url: www.e-synews.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Διαδώστε αυτή τη σελίδα, Κοινοποίησε, αντίγραψε την

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ