Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια – «Σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στην Τεχεράνη»
Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια – «Σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στην Τεχεράνη»

Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια – «Σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στην Τεχεράνη»

Η Χαμάς το πρωί της Τετάρτης (31/7), επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής του πολιτικού της γραφείου Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε στην Τεχεράνη.

«Η Χαμάς ανακοινώνει με θλίψη στον παλαιστινιακό λαό και στο αραβικό έθνος ότι ο ηγέτης Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στην Τεχεράνη, όπου παρευρισκόταν στην τελετή του νέου Ιρανού προέδρου».

Μάλιστα, στέλεχος της Χαμάς έκανε λόγο για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, που πρόσκειται στο κίνημα.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η Χαμάς ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν τρεις γιοι και τέσσερα εγγόνια του Χανίγια σε αεροπορικό πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων Σάτι, στην πόλη της Γάζας (βόρεια), όπου επισκέπτονταν συγγενείς, την πρώτη ημέρα του εορτασμού του Έιντ αλ Φιτρ, της ολοκλήρωσης του ιερού μήνα του ραμαζανιού.

«Ευχαριστώ τον Θεό για την τιμή που μας έκανε να γίνουν μάρτυρες οι τρεις γιοι μου και ορισμένα από τα εγγόνια μου», είχε δηλώσει ο κ. Χανίγια, ο οποίος έχει την έδρα του στη Ντόχα, στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ.

«Ο εχθρός έβαλε στο στόχαστρο όχημα στο οποίο επέβαιναν».

«Ο εχθρός νομίζω πως μπορεί να σπάει τη βούληση του λαού μας και να να ωθήσει τους ηγέτες να κάνουν παραχωρήσεις (…) Μπορεί να ονειρεύεται! Το αίμα που χύθηκε θα μας κάνει ακόμα πιο ανυποχώρητους», είχε προσθέσει ο ηγέτης της Χαμάς.

«Οι διεκδικήσεις μας είναι ξεκάθαρες και δεν θα τις εγκαταλείψουμε. Αν ο εχθρός πιστεύει πως βάζοντας στο στόχαστρο του γιους μας στην κορύφωση των διαπραγματεύσεων, και προτού η Χαμάς δώσει την απάντησή της, θα ωθήσει το κίνημα να αλλάξει θέση, απατάται».

Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια

Ο 62χρονος είχε γεννηθεί σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην πόλη της Γάζας και εντάχθηκε στη Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ιντιφάντα.

Καθώς η Χαμάς αναρριχήθηκε στην εξουσία, ο Χανίγια ανέβηκε σταδιακά στην ιεραρχία. Διορίστηκε μέλος μιας μυστικής «συλλογικής ηγεσίας» το 2004 και στη συνέχεια διορίστηκε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής το 2006.

Μέχρι το 2017 είχε γίνει αρχηγός της ομάδας, και αμέσως μετά χαρακτηρίστηκε «παγκόσμιος τρομοκράτης» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συμμετείχε σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και συναντήθηκε με άλλους παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι και του Κινέζου διπλωμάτη Γουάνγκ Κετζιάν νωρίτερα φέτος.

Τον Απρίλιο, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τρεις από τους γιους του Χανίγια και τέσσερα από τα εγγόνια του, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Εκείνη την εποχή, ο Χανίγια -ο οποίος είχε έδρα στο Κατάρ- επέμεινε ότι ο θάνατός τους δεν θα επηρεάσει την κατάπαυση του πυρός και τις συνομιλίες για τους ομήρους.

Διαβάστε>>Αποτυγχάνει η ατζέντα του WEF-Η πρώτη μεγάλη σουηδική εταιρεία παραγωγής εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση χρεοκοπεί λόγω χαμηλής ζήτησης!

>>Πρωτοετείς φοιτητές: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εγγραφή σας

>>Ουκρανία: «Ζει» από ξένα δάνεια – 135 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως το κόστος του ηττημένου

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Πηγή url: www.e-synews.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Διαδώστε αυτή τη σελίδα, Κοινοποίησε, αντίγραψε την

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ