BRICS:Τέλος εποχής στις συναλλαγές με δολάριο-Το νέο νόμισμα «Unit» θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ ήδη από το 2025
Αρκετοί κορυφαίοι αναλυτές επισημαίνουν ότι ένα νέο διεθνές νομισματικό σύστημα, που ονομάζεται Unit, είναι πιθανό να παρουσιαστεί ήδη από τη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν τον Οκτώβριο.
Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το δολάριο ΗΠΑ κυριαρχεί στο διεθνές εμπόριο ως αποθεματικό νόμισμα, μια εποχή που θα μπορούσε να φτάσει στο οριστικό τέλος ήδη από το επόμενο έτος.
Ο Πέπε Εσκομπάρ, ένας Βραζιλιάνος γεωπολιτικός αναλυτής που παρακολουθεί τις εξελίξεις των BRICS, επισημαίνει ότι το λεγόμενο σύστημα μονάδων έχει ήδη υποστηριχθεί στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο των BRICS και περιλαμβάνεται σαφώς στον σχεδιασμό για τη σύνοδο κορυφής BRICS στο Καζάν , την πρωτεύουσα του ρωσικού κράτους. του Ταταρστάν, τον Οκτώβριο.
Οι κυρώσεις επιταχύνουν τις εξελίξεις
Οι συζητήσεις για ένα νέο διεθνές νομισματικό σύστημα βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο των BRICS εδώ και αρκετό καιρό, αλλά γενικά θεωρείται ότι έχουν επιταχυνθεί ως αποτέλεσμα των κυρώσεων του δυτικού μπλοκ κατά της Ρωσίας, ειδικά μετά την κατάσχεση από την ΕΕ ρωσικού νομίσματος και αποθεμάτων χρυσού στο εξωτερικό, τα οποία τότε αποτιμώνται σε περισσότερο από 600 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία προσπάθησε να μεταφέρει στην Ουκρανία .
Η μετατόπιση της Ρωσίας στο εμπόριο ενέργειας, όπου πλέον πουλάει μεγάλες ποσότητες του πετρελαίου της στην Ινδία, έχει δημιουργήσει επίσης σημαντική εμπορική ανισορροπία μεταξύ των δύο χωρών, με τη Ρωσία να έχει μεγάλο πλεόνασμα σε ρουπίες Ινδίας. Η εμπορική σχέση με τη χώρα των BRICS, το Ιράν, συνέβαλε επίσης, επισημαίνει ο Εσκομπάρ.
«Το ρωσικό εμπόριο με το Ιράν είναι ασύμφορο λόγω κυρώσεων – καμία πλευρά δεν μπορεί να κάνει πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ» , εξήγησε ο Εσκομπάρ σε άρθρο του για το Sputnik International.
Ο Πέπε Εσκομπάρ παρακολουθεί τις εξελίξεις στο BRICS, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό τη ρωσική προεδρία. Μοντάζ.
«Ανοσία στην πολιτική πίεση»
Το Unit βασίζεται σε ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε από τους Ρώσους οικονομολόγους Alexei Subbotin και Vasily Zhabykin και τον Κινέζο οικονομολόγο Ji Luo, οι οποίοι δημοσίευσαν μια αρχική επισκόπηση του Unit σε μια λευκή βίβλο τον Μάιο. Ο οργανισμός που επισήμως πίσω από το έργο περιγράφεται ως IRIAS, ένας πιστοποιημένος από τον ΟΗΕ διακυβερνητικός ερευνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε αρχικά το 1976 ως συνεργατική οργάνωση μεταξύ των χωρών του πρώην Ανατολικού Μπλοκ.
Μεταξύ άλλων, το νομισματικό σύστημα περιγράφεται ότι αναπτύχθηκε και προσαρμόστηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain για να είναι «απολιτικό», με την έννοια ότι επιτρέπει διεθνείς πληρωμές και εμπορικές ανταλλαγές, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι κανένα μεμονωμένο μέλος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύστημα για να ασκήσει πολιτική πίεση σε αλλο.
«Η μονάδα θα πρέπει να θεωρείται ως μια εφικτή, τεχνική λύση για το θεωρητικά άλυτο: ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο σύστημα πληρωμών/εμπορίου, απρόσβλητο στην πολιτική πίεση». , εξηγεί ο Πέπε Εσκομπάρ.
Σε γενικές γραμμές, η μονάδα θα υποστηρίζεται έως και 40% από χρυσό και εν μέρει από τα εθνικά νομίσματα των χωρών BRICS. Το σύστημα περιγράφεται ως «fractal» και τελικά θα μπορεί να κλιμακωθεί πέρα από τους κυβερνητικούς παράγοντες στον ιδιωτικό τομέα.
«Το τελικό παιχνίδι είναι ότι ο καθένας, ουσιαστικά, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Μονάδα για λογιστικά, λογιστικά βιβλία, τιμολόγηση, διακανονισμό, πληρωμή, αποταμίευση και επένδυση» , συνεχίζει ο Escobar.
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: