Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ουκρανία: Στάση πληρωμών στα δάνεια κήρυξε ο Β.Ζελένσκι

Ουκρανία: Στάση πληρωμών στα δάνεια κήρυξε ο Β.Ζελένσκι
Ουκρανία: Στάση πληρωμών στα δάνεια κήρυξε ο Β.Ζελένσκι

Η επίσημη χρεοκοπία είναι πλέον θέμα χρόνου για το ουκρανικό κράτος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε στις 31 Ιουλίου 2024 νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναστείλει τις πληρωμές του εξωτερικού χρέους μέχρι την 1η Οκτωβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την κήρυξη μορατόριουμ, που προδιαγράφει ουσιαστικά την επερχόμενη επίσημη χρεοκοπία.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα προκαταρκτική συμφωνία με την επιτροπή των κύριων ομολογιούχων της για την αναδιάρθρωση του διεθνούς χρέους, το οποίο ανέρχεται σχεδόν στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα μορατόριουμ δύο ετών που λήγει την 1η Αυγούστου, και οι ομολογιούχοι πρέπει ακόμα να εγκρίνουν τη συμφωνία, κάτι που αναμένεται να γίνει παρά τις τεχνικές δυσκολίες που μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες.

Η πρόταση περιλαμβάνει μείωση του ονομαστικού ποσού των διεθνών ομολόγων της Ουκρανίας κατά 37%, εξοικονομώντας στο Κίεβο 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με δηλώσεις της κυβέρνησης.

Η Ουκρανία οφείλει επίσης πληρωμή 34 εκατομμυρίων δολαρίων στις 1 Αυγούστου για το ευρωομόλογο του 2026, με περίοδο χάριτος 10 ημερών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Σεργκέι Μαρτσένκο, χαιρέτισε τη συμφωνία με τους ομολογιούχους, αλλά αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες λόγω των «σημαντικών διαφορών» στην εκτίμηση της κατάστασης της Ουκρανίας.

Η χρεοκοπία μπορεί να έχει λιγότερο σημαντικό αντίκτυπο στις μακροπρόθεσμες δανειοληπτικές προοπτικές της Ουκρανίας σε σύγκριση με μια χρεοκοπία χωρίς συμφωνία.

πηγ

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό
Πηγή url: www.e-synews.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Διαδώστε αυτή τη σελίδα, Κοινοποίησε, αντίγραψε την

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ