Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Οι δημοσιογράφοι ανακαλύπτουν περισσότερους δεσμούς μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Predator

Οι δημοσιογράφοι ανακαλύπτουν περισσότερους δεσμούς μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του spyware
Από αριστερά προς τα δεξιά, οι Έλληνες δημοσιογράφοι Σταύρος Μαλιχούδης, Ελίζα Τριανταφύλλου και Θανάσης Κουκάκης παρίστανται σε ακρόαση της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες [Αρχείο: Olivier Hoslet/EPA]

Ένα μέσο ενημέρωσης αποκαλύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε εκατομμύρια δολάρια σε μια εταιρεία που πουλά παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware.

Απο

Η Ελίζα Τριανταφύλλου γνώριζε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε να παρακολουθήσει τις αναφορές της, αλλά παρέμεινε απτόητη. Συναντά πηγές και καταγράφει οικονομικά αρχεία που σχετίζονται με την παρακολούθηση των πολιτών της από την Ελλάδα για σχεδόν ένα χρόνο.

Αυτή την εβδομάδα, η Τριανταφύλλου και ο συνάδελφός της Τάσος Τέλλογλου δημοσίευσαν μια άλλη έρευνα στο ερευνητικό μέσο Inside Story, κλείνοντας ένα κενό στο περίπλοκο έπος.

Οι αναφορές τους ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε κρυφά εκατομμύρια δολάρια σε μια εταιρεία που πουλά το παράνομο λογισμικό κατασκοπείας Predator.

Πώς ξεκίνησε

Οι αποκαλύψεις ότι η Ελλάδα παρακολουθεί τους δικούς της πολιτικούς και δημοσιογράφους ξέσπασαν για πρώτη φορά στα μέσα του τρέχοντος έτους.

Έκτοτε, σχεδόν βδομάδα με την εβδομάδα, οι κατηγορίες και οι έρευνες έχουν συσσωρευτεί σε ένα περίπλοκο αλλά εμπλεκόμενο σκάνδαλο.

Η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε, με επίσημες δηλώσεις και διαρροές, ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας ενέκρινε υποκλοπές σε τουλάχιστον έναν δημοσιογράφο και έναν Έλληνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αλλά ακόμη πιο εμπρηστικά ήταν τα στοιχεία ότι το παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware χρησιμοποιήθηκε εναντίον αυτών και δεκάδων ακόμη πολιτικών και δημοσιογράφων, και ενδείξεις ότι αυτό το παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware αγοράστηκε και χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής, το σκάνδαλο, που συχνά αναφέρεται ως «Greece’s Watergate» οδήγησε στην παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών , έρευνα του ελληνικού κοινοβουλίου, έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση spyware στην Ελλάδα, και επανειλημμένες εκκλήσεις για παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη .

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε χρήση ή αγορά του Predator. Αλλά οι Έλληνες δημοσιογράφοι έχουν περάσει μήνες εξετάζοντας τις δαιδαλώδεις διασυνδέσεις μεταξύ των εταιρειών που πωλούν το spyware και του ελληνικού κράτους.

Το κακόβουλο λογισμικό Predator έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε μήνυμα, κλήση, φωτογραφία και κωδικό πρόσβασης σε ένα κινητό τηλέφωνο, καθώς και τη δυνατότητα να ανοίγει την κάμερα και το μικρόφωνο του τηλεφώνου – μετατρέποντας οποιαδήποτε συσκευή σε σφάλμα παρακολούθησης κινητής τηλεφωνίας.

Μολύνθηκε με Predator

Τον Απρίλιο, το Inside Story ανέφερε ότι ο Έλληνας οικονομικός δημοσιογράφος, Θανάσης Κουκάκης, είχε επιβεβαιώσει ότι το τηλέφωνό του είχε μολυνθεί από το Predator.

Είχαν αποκαλύψει παλαιότερα ότι μια κοινοπραξία εταιρειών με την επωνυμία Intellexa, με έδρα την Αθήνα, πουλάει το Predator.

Μέρες αργότερα, η Reporters United, ένα ελληνικό ερευνητικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης, ανέφερε ότι ο Κουκάκης ήταν στο παρελθόν υπό παρακολούθηση από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών, η οποία σταμάτησε την ημέρα που υπέβαλε καταγγελία στο ελληνικό κράτος ότι παρακολουθούνταν.

Οι δημοσιογράφοι Θοδωρής Χονδρογιάννος και Νικόλας Λεοντόπουλος στην Reporters United ξεκίνησαν να ερευνούν την ιστορία τον Δεκέμβριο του 2021, μετά από μια συμβουλή για να εξετάσουν έναν νέο νόμο που απαγορεύει στην Ελληνική Αρχή Επικοινωνιών και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να ενημερώνει τους πολίτες ότι ήταν υπό παρακολούθηση.
«Από την αρχή πιστεύαμε ότι αν άλλαξαν τον νόμο, δεν πρέπει να αφορά μόνο τον Θανάση Κουκάκη, πρέπει να είναι ένα μεγαλύτερο δίκτυο ανθρώπων», είπε ο Χονδρογιάννος στο Al Jazeera.

«Πιστεύαμε ότι ήταν μια πολύ σημαντική ιστορία σχετικά με την προστασία της δημοκρατίας και το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής που προστατεύεται από το Σύνταγμα».

Λίγο-λίγο

Κατά τη διάρκεια του έτους, οι δύο ερευνητικές ομάδες παρέμειναν στην κορυφή της ιστορίας: μια έρευνα Inside Story έδειξε ότι μια ομάδα επιχειρηματιών είχε διασυνδέσεις τόσο με έναν επίσημο προμηθευτή της ελληνικής κυβέρνησης όσο και με την Intellexa.

Μια άλλη έρευνα της Reporters United έδειξε επιχειρηματικές διασυνδέσεις από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού – και ανιψιό, που οδήγησε σε επιχειρηματίες που εμπλέκονταν στην Intellexa.

Ο Δημητριάδης απάντησε σε αυτή την ιστορία αρνούμενος τις διασυνδέσεις και τους ισχυρισμούς που έγιναν.

Ο Δημητριάδης έχει ασκήσει τώρα μήνυση κατά του Χονδρογιάννου και άλλων δημοσιογράφων που συνδέουν, σιγά σιγά, νήματα μεταξύ των επιχειρηματικών του συναλλαγών και των συναλλαγών όσων εμπλέκονται με την Intellexa και την Predator.

«Αισθανόμαστε πολύ σίγουροι για την ιστορία μας. Είμαστε σίγουροι ότι ακολουθήσαμε όλες τις αρχές της δημοσιογραφικής δουλειάς. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το ρεπορτάζ μας ακόμη και στο δικαστήριο», είπε ο Χονδρογιάννος.

«Το γεγονός ότι ο Δημητριάδης συνδέεται επιχειρηματικά με την Intellexa δεν θα σήμαινε ίσως τίποτα αν δεν ήταν υπεύθυνος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το γεγονός ότι ήταν, ότι είναι μέσα στο σκάνδαλο και έχει σχέσεις με αυτούς τους ανθρώπους, αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζει το κοινό».

Τέσσερις άλλοι επιχειρηματίες που εμπλέκονται στο ρεπορτάζ έχουν επίσης ασκήσει νομικές καταγγελίες κατά του Χονδρογιάννου και των συναδέλφων του.

Δίνω ιδιαίτερη πληροφορία

Τον Ιούνιο, μια πηγή πληροφοριών είπε στον Τάσο Τέλλογλου του Inside Story ότι αυτός, η συνάδελφός του Ελίζα Τριανταφύλλου, ο Θοδωρής Χονδρογιάννος και ο Θανάσης Κουκάκης παρακολουθούνταν λόγω των καταγγελιών τους – η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούσε τη θέση των κινητών τους τηλεφώνων με κεραίες και προσπαθούσε για να προσδιορίσουν εάν οι κινήσεις τους ταίριαζαν με αυτές των πηγών εντός της κυβέρνησης.

Η Τριανταφύλλου παρατήρησε επίσης ότι μερικές φορές την ακολουθούσαν στο δρόμο της για να συναντηθεί με πηγές.

«Ήταν μια επιβεβαίωση ότι βρισκόμασταν στο σωστό δρόμο», είπε η Τριανταφύλλου. «Επιλέγω να το δω ως επιβεβαίωση ότι κάναμε τη δουλειά μας και κάναμε καλή δουλειά».

«Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να πάμε σε μια συνάντηση και να έχουμε την πλάτη μας καθαρή και να ελέγχουμε κάθε τόσο αν μας ακολουθούσαν ή έπρεπε να αλλάξουμε διαδρομή για να πάμε σε μια συνάντηση. Εκτός από αυτό, πιστεύω ότι είχε το αντίθετο αποτέλεσμα – μας παρακίνησε ακόμη περισσότερο να εμβαθύνουμε σε αυτήν την ιστορία», πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο, η ιστορία των υποκλοπών μπήκε πλήρως στον ελληνικό νέο κύκλο όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του τρίτου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της Ελλάδας και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπέβαλε καταγγελία ότι και αυτός είχε στοχοποιηθεί με το Predator.

Αυτό οδήγησε στην αποκάλυψη ότι ο Ανδρουλάκης είχε επίσης τεθεί υπό παρακολούθηση από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών για απροσδιόριστους λόγους εθνικής ασφάλειας.

Τα δάχτυλα δείχνουν

Ακολούθησε κατακραυγή, με τα δάχτυλα στραμμένα προς το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό τόσο για την επίσημη όσο και για την παράνομη υποκλοπή.

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών διέταξε παρακολούθηση του Κουκάκη, αλλά έριξε την ευθύνη σε άλλα μέλη της κυβέρνησής του.

Η κυβέρνησή του έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με το Predator.

Τους επόμενους μήνες, μια έρευνα της Ελληνικής Αρχής Επικοινωνίας και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την υπόθεση Κουκάκη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε αγοράσει το Predator.

Ωστόσο, δημοσιογράφοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης είπαν ότι η έρευνα ήταν ελλιπής.

Μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέτρεψε την Ελλάδα να κάνει μια πιο ολοκληρωμένη έρευνα. Και ακόμα, το σκάνδαλο συνέχισε να διευρύνεται.

Την περασμένη εβδομάδα, μια πρωτοσέλιδη έκθεση της αριστερής εφημερίδας Documento υποστήριξε ότι, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, περισσότεροι από 30 πολιτικοί και δημοσιογράφοι υψηλού επιπέδου – μεταξύ των οποίων ένας πρώην πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών και ο αρχισυντάκτης μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες – είχαν ίχνη Predator στα τηλέφωνά τους.

“Απίστευτο ψέμα”

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη λίστα «ένα απίστευτο ψέμα» που δεν περιείχε «καμία απόδειξη ότι αυτό συνέβη στην πραγματικότητα και καμία απολύτως σχέση με εμένα προσωπικά».

Στο ρεπορτάζ του στάθηκε ο αρχισυντάκτης του Documento Κώστας Βαξεβάνης.

«Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι όλες οι πληροφορίες που δημοσιεύονται από το Documento είναι αληθινές», είπε σε ένα email στο Al Jazeera, αναφέροντας πολλές άλλες αποκαλύψεις που έχει δημοσιεύσει το Documento, οι οποίες είπε ότι αμφισβητήθηκαν αλλά τελικά αποδείχθηκαν ακριβείς.

«Ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι να δημοσιοποιεί αυτό που οι αρμόδιες αρχές δεν θέλουν να δημοσιευτούν», είπε ο Βαξεβάνης.

«Η εφημερίδα Documento επιμένει να δημοσιεύει την αλήθεια, παρά το γεγονός ότι έχει πέσει επανειλημμένα θύμα συκοφαντίας από κυβερνητικούς αξιωματούχους και έχει υποστεί προσπάθειες να στραγγαλιστεί οικονομικά», πρόσθεσε.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση την Τρίτη, ο Βαξεβάνης υποσχέθηκε περισσότερες αποκαλύψεις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Η Τριανταφύλλου στο Inside Story είπε ότι θα συνεχίσει να ερευνά τις διασυνδέσεις μεταξύ του Predator και της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η εθνική αρχή διαφάνειας έκανε πολύ κακή δουλειά ερευνώντας την υπόθεση Κουκάκη, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα απολύτως και το δικαστικό σύστημα κινείται πολύ πολύ αργά», είπε.

Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε να σκάβουμε και να συνεχίσουμε να γράφουμε για αυτήν την ιστορία και να συνεχίσουμε να ερευνούμε μέχρι κάποιος να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα – που είναι η παράνομη υποκλοπή Ελλήνων πολιτών».

Ο Χονδρογιάννος της Reporters United σχεδιάζει ομοίως να συνεχίσει το σκάψιμο.

«Δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας», είπε ο Χονδρογιάννος. «Αυτή η ιστορία δεν έχει να κάνει με μια αποκάλυψη ή μια ιστορία που διαβάζεται από πολλούς ανθρώπους και την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, είναι για την εύρεση της αλήθειας. Είναι θέμα δημοκρατίας και ελευθερίας του λόγου. Το αποτέλεσμα αυτής της ιστορίας θα καθορίσει την επόμενη μέρα της κοινωνίας μας».

Πηγή : Αλ Τζαζίρα
Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά
Πηγή url: www.e-synews.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Διαδώστε αυτή τη σελίδα, Κοινοποίησε, αντίγραψε την

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ