Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Έχουμε γίνει ο βόθρος της Ευρώπης: Εν κρυπτώ διαβούλευση της κυβέρνησης για τα πυρηνικά και ραδιενεργά απόβλητα της Βουλγαρίας!

Έχουμε γίνει ο βόθρος της Ευρώπης: Εν κρυπτώ διαβούλευση της κυβέρνησης για τα πυρηνικά και ραδιενεργά απόβλητα της Βουλγαρίας!
Έχουμε γίνει ο βόθρος της Ευρώπης: Εν κρυπτώ διαβούλευση της κυβέρνησης για τα πυρηνικά και ραδιενεργά απόβλητα της Βουλγαρίας!

Οι 13 Περιφέρειες της χώρας καλούνται να γνωμοδοτήσουν για Στρατηγική Μελέτη χιλιάδων σελίδων που δόθηκε μόνο στα αγγλικά

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος, να θέσει, επί της ουσίας, σε εν κρυπτώ διαβούλευση, τη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας». . Μήπως έχει σχάση με τους τόνους νεκρά ψάρια στον Βόλο ???

Πρόκειται για μια Στρατηγική Μελέτη χιλιάδων σελίδων με αντικείμενο ένα εξαιρετικά δύσκολο και τεχνικό θέμα το οποίο αφορά στη διαχείριση πυρηνικών και ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας, θέμα για το οποίο σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία θα πρέπει να τοποθετηθούν επισήμως και με σοβαρότητα όμορες χώρες που μπορεί να κινδυνεύσουν από τον τρόπο διαχείρισης που θα επιλεγεί για τα πυρηνικά και ραδιενεργά απόβλητα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε, όμως, να «πνίξει» το μείζον θέμα.  Και αυτό γιατί η Στρατηγική Μελέτη, η οποία περιγράφει το σχέδιο σχετικά με τις «ενδεχόμενες διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα προβλεπόμενα μέτρα για τον περιορισμό ή εξάλειψη των εν λόγω επιπτώσεων»:

– Δεν έχει αναρτηθεί η μελέτη αλλά δίνεται στη διαβούλευση λινκ που παραπέμπει σε συμπιεσμένα αρχεία χιλιάδων σελίδων μόνο στα αγγλικά

-Οι τοποθετήσεις επί των πυρηνικών και ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας δεν είναι δημόσιες αλλά στέλνονται σε συγκεκριμένο email. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εν κρυπτώ διαβούλευση «το ενδιαφερόμενο κοινό καλείται να διατυπώσει τις απόψεις του μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης αυτής. Οι απόψεις θα πρέπει να διαβιβαστούν προς την αρμόδια Αρχή (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τη διεύθυνση sec.dipa@prv.ypeka.gr».

Σε συνέχεια της εν κρυπτώ διαβούλευσης το ΥΠΕΝ πέταξε το μπαλάκι στις 13 Περιφέρειες της χώρας και έστειλε την κρίσιμη Στρατηγική Μελέτη που αφορά στους κινδύνους στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τα πυρηνικά και ραδιενεργά απόβλητα της Βουλγαρίας, ζητώντας εδώ και τώρα να τοποθετηθούν.

Αρνήθηκε να αποφασίσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι η πρώτη που αντέδρασε και αρνήθηκε να τοποθετηθεί στο εάν δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον στην Ελλάδα ο τρόπος που η Βουλγαρία επέλεξε να διαχειριστεί τα πυρηνικά και ραδιενεργά απόβλητά της επισημαίνοντας.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση της Περιφέρειας:

-Το θέμα είναι ιδιαιτέρως τεχνικό και είναι γραμμένο στα Αγγλικά 

-Αφορά τη διαχείριση αποβλήτων δύο πυρηνικών μονάδων της Βουλγαρίας ενώ η δυνατότητα εκτίμησης της ορθότητας των συμπερασμάτων σε σχέση με τις διασυνοριακές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον έτσι  όπως αυτές διατυπώνονται στην αντίστοιχη έκθεση της Βουλγαρικής αρχής  απαιτεί γνώσεις και  δεξιότητες που στην Ελληνική Επικράτεια έχει μόνο ο Δημόκριτος.

Και για τους λόγους αυτούς ζητά από το ΥΠΕΝ «πρόσθετο χρόνο για διαβούλευση έως ότου μας προωθηθεί γνωμοδότηση από οιαδήποτε  αρμόδια Αρχή ή Φορέα, που επίσης θα επιληφθεί του εν λόγω ζητήματος».

Θετικά απάντησε η Περιφέρεια Ηπείρου

Το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) Ηπείρου, αντίθετα,  ψήφισε θετικά για τα πυρηνικά και ραδιενεργά απόβλητα της Βουλγαρίας.

Η απόφαση ελήφθη μετά τη θετική γνωμοδότηση του τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας η οποία, όμως, έθετε όρους όπως «την πρόληψη επιβλαβών επιπτώσεων στο προσωπικό, τον πληθυσμό, το περιβάλλον και τις μελλοντικές γενιές, τη χρήση εξελιγμένων καυσίμων για μείωση των ποσοτήτων ραδιενεργών αποβλήτων και την καταγραφή σχεδίων για αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων».

Η Στρατηγική Μελέτη για τα πυρηνικά και ραδιενεργά απόβλητα της Βουλγαρίας τίθεται επί τάπητος τις επόμενες ημέρες και στις υπόλοιπες 11 Περιφέρειες της χώρας.

avgi.gr

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν

#Τελ Αβίβ