Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Γιατί ο Zuckerberg επέλεξε να ομολογήσει τώρα την λογοκρισία στο Facebook;

Γιατί ο Zuckerberg επέλεξε να ομολογήσει τώρα την λογοκρισία στο Facebook;
Γιατί ο Zuckerberg επέλεξε να ομολογήσει τώρα την λογοκρισία στο Facebook;

Ζήσαμε λόγω covid τις πιο σοβαρές κι εκτεταμένες επιθέσεις στις ελευθερίες μας, κι όμως, αυτό το γεγονός δεν αποτέλεσε ποτέ θέμα κάποιας δημόσιας συζήτησης. Το Facebook έπαιξε τεράστιο ρόλο σε αυτό.

Άρθρο του Jeffrey Tucker, δημοσιευμένο στις 30/8/2024. Χρόνος ανάγνωσης 8’.

Αναλογιστείτε την αποκάλυψη του Mark Zuckerberg και τις επιπτώσεις της στην κατανόησή μας για τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τι σημαίνει για το μέλλον.

Σε πολλά σημαντικά για τη δημόσια ζωή θέματα σήμερα, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων γνωρίζει την αλήθεια, και ωστόσο τα επίσημα κανάλια ανταλλαγής πληροφοριών διστάζουν να την παραδεχτούν. Η Fed (Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ) δεν παραδέχεται κανένα σφάλμα της για τον πληθωρισμό, ούτε και τα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου. Οι εταιρείες τροφίμων δεν παραδέχονται τη υποβάθμιση του κυρίαρχου αμερικανικού διαιτολογίου. Οι φαρμακευτικές εταιρείες αρνούνται να παραδεχτούν οποιονδήποτε τραυματισμό από τα εμβόλια. Οι εταιρείες των μέσων ενημέρωσης αρνούνται πως έχουν οποιαδήποτε προκατάληψη. Και το πράγμα συνεχίζεται έτσι.

Και όμως όλοι οι άλλοι ήδη ξέρουν, και μάλιστα όλο και περισσότερα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παραδοχή του Mark Zuckerberg του Facebook ήταν τόσο απροσδόκητη. Δεν είναι αυτό που παραδέχτηκε. Γνωρίζαμε ήδη αυτό που αποκάλυψε. Το νέο είναι ότι το παραδέχτηκε. Απλώς έχουμε συνηθίσει να ζούμε σε έναν κόσμο που κολυμπάει στα ψέματα. Μας ξαφνιάζει όταν ένας σημαντικός παράγοντας μας λέει τι είναι αλήθεια, ή έστω εν μέρει ή ελαφρώς την αλήθεια. Σχεδόν δεν μπορούμε να το πιστέψουμε και αναρωτιόμαστε ποιο μπορεί να είναι το κίνητρο.

Στην επιστολή του προς τους εξεταστές του Κογκρέσου, είπε ξεκάθαρα αυτό που όλοι οι άλλοι λένε εδώ και χρόνια.

«Το 2021, ανώτεροι αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου, πίεσαν επανειλημμένα τις ομάδες μας για μήνες να λογοκρίνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο για τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του χιούμορ και της σάτιρας, και εξέφρασαν μεγάλη απογοήτευση όταν δεν συμφωνούσαμε […]. Πιστεύω ότι η πίεση της κυβέρνησης ήταν λανθασμένη και λυπάμαι που δεν ήμασταν πιο ειλικρινείς γι’ αυτό. Πιστεύω επίσης ότι κάναμε κάποιες επιλογές που, με το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων γνώσης και των νέων πληροφοριών, δεν θα κάναμε σήμερα. Όπως είπα στις ομάδες μας εκείνη την εποχή, αισθάνομαι έντονα ότι δεν πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο τα πρότυπα περιεχομένου μας λόγω πίεσης από οποιαδήποτε κυβέρνηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση – και είμαστε έτοιμοι να την απωθήσουμε, αν συμβεί ξανά κάτι τέτοιο.»

Μερικές διευκρινίσεις. Η λογοκρισία ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2020, αν όχι πιο νωρίς. Όλοι την ζήσαμε, σχεδόν αμέσως μετά τα lockdown.

Μετά από μερικές εβδομάδες, η χρήση αυτής της πλατφόρμας για να μαθευτεί η αλήθεια αποδείχθηκε αδύνατη. Κάποτε το Facebook έκανε ένα λάθος και άφησε το άρθρο μου για το Woodstock και τη γρίπη του 1969 να περάσει, αλλά δεν θα έκαναν ποτέ ξανά αυτό το λάθος. Ως επί το πλείστον, κάθε αντίπαλος αυτών των τρομερών πολιτικών μέτρων τέθηκε εκτός της πλατφόρμας σε όλα τα επίπεδα.

Οι συνέπειες είναι πολύ πιο σημαντικές από ό,τι υποδηλώνει η άνευρη επιστολή του Ζούκερμπεργκ. Οι άνθρωποι υποτιμούν συστηματικά τη δύναμη που έχει το Facebook στο μυαλό του πληθυσμού. Αυτό ίσχυσε ιδιαίτερα στους εκλογικούς κύκλους του 2020 και του 2022.

Η διαφορά στην σίγαση ενός άρθρου, πολύ λιγότερο στην ενίσχυσή του, από το Facebook αυτά τα χρόνια ήταν στο εκατομμυριοπλάσιο. Όταν το άρθρο μου κυκλοφόρησε, βίωσα ένα επίπεδο επισκεψιμότητας που δεν είχα δει ποτέ στην καριέρα μου. Ήταν συγκλονιστικό. Όταν το άρθρο εξουδετερώθηκε περίπου δύο εβδομάδες αργότερα – αφού εστιασμένοι λογαριασμοί τρολ ειδοποίησαν το Facebook ότι οι αλγόριθμοι είχαν κάνει λάθος – η επισκεψιμότητα έπεσε στα συνηθισμένα.
Και πάλι, σε όλη μου τη σταδιοδρομία που παρακολουθώ στενά τα μοτίβα της κυκλοφορίας στο Διαδίκτυο, δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο.
Το Facebook ως πηγή πληροφοριών προσφέρει μια ισχύ όπως δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ, κυρίως επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι, ειδικά μεταξύ των ψηφοφόρων, πιστεύουν ότι οι πληροφορίες που βλέπουν προέρχονται από τους φίλους και την οικογένειά τους και από πηγές που εμπιστεύονται. Η εμπειρία του Facebook και άλλων πλατφορμών πλαισίωσε την πραγματικότητα που οι άνθρωποι πίστευαν ότι υπήρχε έξω από τον εαυτό τους.
Κάθε αντιφρονών, και κάθε κανονικός άνθρωπος που είχε κάποια αίσθηση ότι κάτι περίεργο συνέβαινε, οδηγήθηκε στο να νιώθει σαν ένα είδος τρελού κρετίνου, που είχε παλαβές και πιθανώς επικίνδυνες απόψεις, οι οποίες ήταν εντελώς άσχετες με το κυρίαρχο αφήγημα.
Τι σημαίνει ότι ο Ζούκερμπεργκ πλέον παραδέχεται ανοιχτά ότι απέκλεισε από την προβολή οτιδήποτε ερχόταν σε αντίθεση με τις επιθυμίες της κυβέρνησης; Σημαίνει ότι οποιεσδήποτε απόψεις σχετικά με τα lockdown, τις μάσκες ή τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς – και ό,τι σχετίζεται με αυτά, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των εκκλησιών και των σχολείων και των βλαβών από τα εμβόλια – δεν ήταν μέρος της δημόσιας συζήτησης.
Είχαμε ζήσει τις πιο σημαντικές κι εκτεταμένες επιθέσεις στα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας στη διάρκεια της ζωής μας ή, αναμφισβήτητα, στην ιστορία ως προς την κλίμακα και την εμβέλεια, και όλα αυτά δεν αποτέλεσαν μέρος κάποιας σοβαρής δημόσιας συζήτησης. Ο Ζούκερμπεργκ έπαιξε τεράστιο ρόλο σε αυτό.
Άνθρωποι σαν εμένα είχαν φτάσει να πιστεύουν ότι οι μέσοι άνθρωποι ήταν απλώς δειλοί ή ηλίθιοι για να μην φέρνουν αντίρρηση. Τώρα ξέρουμε ότι αυτό μπορεί να μην ήταν καθόλου αλήθεια! Οι άνθρωποι που αντιτάχθηκαν απλώς φιμώθηκαν!
Κατά τη διάρκεια δύο εκλογικών κύκλων, η ανταπόκριση στον Covid δεν εμφανίστηκε πραγματικά ως θέμα δημόσιας διαμάχης. Αυτό βοηθά να εξηγηθεί το γιατί. Σημαίνει επίσης ότι οποιοσδήποτε υποψήφιος προσπάθησε να το κάνει θέμα, υποβαθμίστηκε αυτόματα ως προς την απήχησή του.
Για πόσους υποψηφίους μιλάμε εδώ; Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αμερικανικές εκλογές σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο, μιλάμε για αρκετές χιλιάδες τουλάχιστον. Σε κάθε περίπτωση, ο υποψήφιος που μιλούσε για τις πιο κραυγαλέες επιθέσεις κατά της ελευθερίας φιμώθηκε ουσιαστικά.
Ένα καλό παράδειγμα είναι η προεκλογική εκστρατεία για την κυβέρνηση της Μινεσότα το 2022 που κέρδισε ο Tim Walz, ο οποίος τώρα πολιτεύεται ως Αντιπρόεδρος με την Kamala Harris. Οι εκλογές έφεραν τον Walz εναντίον ενός έμπειρου και υψηλού επιπέδου ιατρικού εμπειρογνώμονα, του Dr Scot Jensen, ο οποίος έκανε την αντίδραση στον Covid θέμα της εκστρατείας του. Δείτε πώς καταμετρήθηκαν τα σύνολα των ψήφων.
Δείτε πώς καταμετρήθηκαν τα σύνολα των ψήφων.
Δείτε πώς καταμετρήθηκαν τα σύνολα των ψήφων.

Φυσικά, ο Dr Jensen δεν μπόρεσε να κερδίσει καθόλου απήχηση στο Facebook, το οποίο είχε τεράστια επιρροή σε αυτές τις εκλογές και το οποίο απλώς παραδέχτηκε ότι ακολουθούσε τις κυβερνητικές οδηγίες στη λογοκρισία των αναρτήσεων. Μάλιστα, το Facebook του απαγόρευσε εντελώς τη διαφήμιση. Μείωσε την απήχησή του κατά 90% και πιθανότατα τον έκανε να χάσει στις εκλογές. 

Μπορείτε να ακούσετε την άποψη του Jensen εδώ:

https://twitter.com/i/status/1828532297613639814

Μπορείτε να ακούσετε την άποψη του Jensen εδώ
Μπορείτε να ακούσετε την άποψη του Jensen εδώ
Σκεφτείτε πόσες άλλες εκλογές επηρεάστηκαν. Είναι συγκλονιστικό το να αναλογιζόμαστε τις συνέπειες αυτού του γεγονότος. Σημαίνει ότι πιθανότατα μια ολόκληρη γενιά εκλεγμένων ηγετών σε αυτή τη χώρα δεν εκλέχτηκε νόμιμα, αν με τον όρο νόμιμα εννοούμε έναν καλά ενημερωμένο πληθυσμό στον οποίο δίνεται η δυνατότητα επιλογής σχετικά με τα ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή του. 

Η λογοκρισία του Ζούκερμπεργκ –και αυτό αφορά και την Google, το Instagram, το LinkedIn της Microsoft και το Twitter 1.0 (προ Έλον Μασκ)– αρνήθηκε στο κοινό την ύπαρξη επιλογών στο κεντρικό θέμα των lockdowns, της συγκάλυψης και των υποχρεωτικών ενέσεων, τα ίδια τα ζητήματα που ανατάραξε συθέμελα ολόκληρο τον πολιτισμό μας, στρέφοντας το μονοπάτι της ιστορίας σε μια σκοτεινή πορεία. 

Και δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ. Αυτές είναι όλες παγκόσμιες εταιρείες, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκλογές σε κάθε άλλη χώρα, σε όλο τον κόσμο, επηρεάστηκαν με παρόμοιο τρόπο. Ήταν ένας παγκόσμιος αποκλεισμός κάθε αντιπολίτευσης μέσα σε ριζοσπαστικές, κραυγαλέες, ανεφάρμοστες και βαθιά επιζήμιες πολιτικές. 

Όταν το σκεφτείτε κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν είναι απλώς κάποιο μικρό σφάλμα εκτίμησης. Αυτή ήταν μια συντριπτική απόφαση που ξεπερνά κατά πολύ τη διαχειριστική δειλία. Ξεπερνά ακόμη και την εκλογική χειραγώγηση. Είναι ένα ξεκάθαρο πραξικόπημα, που ανέτρεψε μια ολόκληρη γενιά ηγετών που υπερασπίστηκαν την ελευθερία και τους αντικατέστησε με μια γενιά ηγετών που συναίνεσαν στην εξουσία, ακριβώς τη στιγμή που είχε τη μεγαλύτερη σημασία.

Γιατί ο Ζούκερμπεργκ επέλεξε τώρα να κάνει αυτή την ανακοίνωση και να αποκαλύψει δημόσια το εσωτερικό παιχνίδι; Ήταν προφανώς θορυβημένος από την απόπειρα δολοφονίας κατά της ζωής του Τραμπ, όπως είπε.

Στη συνέχεια, έχουμε επίσης τη σύλληψη στην Γαλλία του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της πλατφόρμας Telegram, Pavel Durov, ένα γεγονός που σίγουρα ανησυχεί κάθε σημαντικό CEO μιας πλατφόρμας επικοινωνίας. Έχουμε τη σύλληψη και τη φυλάκιση άλλων αντιφρονούντων όπως ο Steve Bannon και πολλοί άλλοι.
Έχουμε επίσης τη δίκη για την ελευθερία του λόγου και πάλι στο παιχνίδι τώρα που ο Robert F. Kennedy, Jr έχει ακυρωθεί ως νόμιμος ενάγων, επιστρέφοντας την υπόθεση Μισούρι κατά Μπάιντεν στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο κακώς αποφάσισε την τελευταία φορά να αρνηθεί την υποψηφιότητα σε άλλους ενάγοντες.

Αν κάποιος άνθρωπος γνωρίζει το διακύβευμα, αυτός είναι ο Ζούκερμπεργκ. Κατανοεί τις συνέπειες και την κλίμακα του προβλήματος, καθώς και τα βάθη της διαφθοράς και της εξαπάτησης που διαδραματίζονται στις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να καταλάβει ότι όλα θα βγουν κάποια στιγμή στη φόρα, οπότε μπορεί κάλλιστα να προλάβει τις εξελίξεις.

Αν μία εταιρεία στον κόσμο είχε τον πραγματικό χειρισμό της κοινής γνώμης αυτή τη στιγμή, αυτή θα ήταν το Facebook. Βλέπουν το μέγεθος της υποστήριξης στον Τραμπ.

Και ο Τραμπ έχει πει σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου βιβλίου που κυκλοφόρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου, πως πιστεύει ότι ο Ζούκερμπεργκ πρέπει να διωχθεί για τον ρόλο του στη χειραγώγηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Τι θα συμβεί αν, για παράδειγμα, οι δικές του εσωτερικές πληροφορίες δείχνουν 10 προς 1 υποστήριξη στον Τραμπ σε σχέση με την Καμάλα, σε πλήρη αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις που ούτως ή άλλως δεν είναι αξιόπιστες; Αυτό και μόνο θα μπορούσε να εξηγήσει την αλλαγή της στάσης του. 
Το ζήτημα γίνεται ιδιαίτερα πιεστικό, αφού το άτομο που έκανε τη λογοκρισία στον Λευκό Οίκο του Μπάιντεν, ο Ρομπ Φλάχερτι, υπηρετεί τώρα ως Στρατηγός Ψηφιακών Επικοινωνιών για την εκστρατεία της Kamala Harris και του Walz. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κόμμα των Democrats σκοπεύει να αναπτύξει τα ίδια ακριβώς εργαλεία, πολλαπλάσια και πολύ πιο ισχυρά, εάν πάρει πίσω τον Λευκό Οίκο.

«Υπό την ηγεσία του Ρομπ», είπε ο Μπάιντεν μετά την παραίτηση του Φλάχερτι, «οικοδομήσαμε το μεγαλύτερο Γραφείο Ψηφιακής Στρατηγικής στην ιστορία και, μαζί με αυτό, μια ψηφιακή στρατηγική και κουλτούρα που έφερε κοντά τους ανθρώπους αντί να τους χωρίζει».

Σε αυτό το σημείο, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι ακόμη και ο πιο καλά ενημερωμένος ξένος γνωρίζει περίπου το 0,5% του συνόλου της χειραγώγησης, της εξαπάτησης και των παρασκηνιακών μηχανορραφιών που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια. Οι ερευνητές της υπόθεσης είπαν ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που δεν είναι απόρρητα, αλλά δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί στο κοινό. Ίσως όλα αυτά να ξεχυθούν με τη νέα χρονιά.
Ως εκ τούτου, η παραδοχή του Zuckerberg έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις από ό,τι έχει παραδεχτεί οποιοσδήποτε. Παρέχει μια πρώτη επίσημη και επιβεβαιωμένη ματιά στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της εποχής μας, την παγκόσμια φίμωση των επικριτών σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, με αποτέλεσμα τη χειραγώγηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, μια στρεβλή δημόσια κουλτούρα, την περιθωριοποίηση της διαφωνίας, την υπέρβαση κάθε προστασίας της ελευθερίας του λόγου, και το gaslighting (φρενοβλαβοποίηση) ως τρόπο ζωής της κυβέρνησης στην εποχή μας. 

 

Άρθρο του Jeffrey Tucker, δημοσιευμένο στις 30/8/2024. Χρόνος ανάγνωσης 8’.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ»

 

Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά
Πηγή url: www.e-synews.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Διαδώστε αυτή τη σελίδα, Κοινοποίησε, αντίγραψε την

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ