Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Blinken: Το Ιράν προμήθευσε με βαλλιστικούς πυραύλους τη Ρωσία
Blinken: Το Ιράν προμήθευσε με βαλλιστικούς πυραύλους τη Ρωσία

Blinken: Το Ιράν προμήθευσε με βαλλιστικούς πυραύλους τη Ρωσία

Μιλώντας σε επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Blinken είπε: «Η Ρωσία έχει λάβει τώρα αποστολές αυτών των βαλλιστικών πυραύλων και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει εντός εβδομάδων στην Ουκρανία εναντίον Ουκρανών».

Και πρόσθεσε: «Η προμήθεια ιρανικών πυραύλων δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει περισσότερο από το οπλοστάσιό της για στόχους που βρίσκονται πιο μακριά από την πρώτη γραμμή, ενώ αφιερώνει τους νέους πυραύλους που λαμβάνει από το Ιράν για στόχους κοντινότερης εμβέλειας.
«Αυτή η εξέλιξη και η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι, ο επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας των ΗΠΑ είπε στους δημοσιογράφους: «Προειδοποιήσαμε ιδιωτικά το Ιράν ότι η λήψη αυτού του βήματος θα συνιστούσε δραματική κλιμάκωση».
Και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα «ανακοινώσουν περαιτέρω κυρώσεις στο Ιράν αργότερα σήμερα, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων μέτρων για την Iran Air», μια μεγάλη ιρανική αεροπορική εταιρεία και μοχλό νέας οικονομικής πίεσης στη χώρα. «Αναμένουμε ότι οι σύμμαχοι και οι εταίροι θα ανακοινώσουν τα δικά τους νέα μέτρα και για το Ιράν», πρόσθεσε.
Το ζευγάρι επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιήσει κοινή επίσκεψη στο Κίεβο αργότερα αυτή την εβδομάδα σε μια “κρίσιμη στιγμή” για την Ουκρανία.
Ωστόσο, αρνήθηκαν να δεσμευτούν δημόσια ότι θα προμήθευαν την Ουκρανία με ικανότητα μακράς εμβέλειας για την απώθησή της κατά της εισβολής της Ρωσίας – ενώ σηματοδοτούσαν ότι ήταν ανοιχτοί σε περαιτέρω συζητήσεις για το θέμα.
«Ένας από τους σκοπούς του ταξιδιού που θα κάνουμε μαζί είναι να ακούσουμε απευθείας από την ουκρανική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του… Προέδρου Ζελένσκι για το πώς ακριβώς βλέπουν οι Ουκρανοί τις ανάγκες τους αυτή τη στιγμή, προς ποιους στόχους — και τι μπορούμε κάνουμε για να υποστηρίξουμε αυτές τις ανάγκες», είπε.
Ο Μπλίνκεν βρισκόταν στο Λονδίνο καθώς οι δύο χώρες συμφώνησαν να ανοίξουν έναν νέο «στρατηγικό διάλογο» ΗΠΑ-ΗΒ. Αργότερα θα συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό των Εργατικών, Keir Starmer.
Ο Στάρμερ θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον αργότερα αυτή την εβδομάδα όπου θα συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν. Όμως δεν αναμένεται να καθίσει με κανέναν από τους δύο υποψήφιους για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Β.Πούτιν δήλωσε ότι «η Ρωσία πρέπει να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη».

Κατηγόρησε, ως αντίπραξη προφανώς, τις ΗΠΑ ότι «ετοιμάζονται να αναπτύξουν πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και επιδιώκουν με τις επιθετικές της ενέργειες την επίτευξη στρατιωτικής υπεροχής, καταστρέφοντας την αρχιτεκτονική ασφαλείας και την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού»
«Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ προκαλούν μια κούρσα εξοπλισμών, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των Ευρωπαίων και Ασιατών συμμάχων τους», ανέφερε με νόημα.
Επίσης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «Στοχεύουν να προκαλέσουν στρατηγική ήττα στη Ρωσία, αυξάνοντας τη στρατιωτική τους παρουσία κοντά στα ρωσικά σύνορα με πρόσχημα την υποτιθέμενη ρωσική απειλή και την ανάγκη περιορισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στον Αρκτικό και στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».

https://x.com/Military__lifee/status/1833517856946033067?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1833517856946033067%7Ctwgr%5E9886ad6049020f9201c6ea880ac8c9cfca88f4c2%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pronews.gr%2Famyna-asfaleia%2Fdiethnis-asfaleia%2Fpros-anekselegkti-klimakosi-apeytheias-apeili-oi-iranikoi-pyrayloi-tis-rosias-lene-oi-dytikoi-o-v-poutin-apanta-sklira-kata-ipa-upd%2F

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα , κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικός Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε ότι «δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν για τη χρήση του συστήματος βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας πέντε έως 350, το οποίο έχει μέγιστη εμβέλεια 75 μιλίων [120 χιλιομέτρων]».

Να σημειώσουμε ότι η κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας αναφέρεται πως «η πράξη αυτή είναι μια κλιμάκωση εκ μέρους και των δύο, του Ιράν και της Ρωσίας, και μια απευθείας απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Την έναρξη μεγαλύτερων ναυτικών στρατιωτικών ασκήσεων, μαζί με την Κίνα, στη μετασοβιετική εποχή κήρυξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμά του προς τη Δύση.

Θα συμμετάσχουν περισσότερα από 400 πολεμικά πλοία, υποβρύχια και πλοία υποστήριξης, πάνω από 120 αεροσκάφη και ελικόπτερα της ναυτικής Αεροπορίας, περίπου 7.000 πεζοναύτες, καθώς και πάνω από 90.000 προσωπικό.

Να σημειώσουμε, τώρα στο τέλος, πως η Δύση και το ΝΑΤΟ φαίνεται να προκαλούν πάντα την Ρωσία με δηλώσεις και πράξεις και όχι το αντίθετο.

Διαβάστε:Θ.Σκυλακάκης: «Αυξήσεις στα τιμολόγια νερού – Ανάλογα με την κατανάλωση»

Μειώσεις αντί για αυξήσεις στις συντάξεις το 2025!Το πραγματικό «κοινωνικό πακέτο» του Κ.Μητσοτάκη

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Πηγή url: www.e-synews.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Διαδώστε αυτή τη σελίδα, Κοινοποίησε, αντίγραψε την

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ