Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Ουκρανία:Ναι στο ρώσικο πετρέλαιο προς Ουγγαρία......
Ουκρανία:Ναι στο ρώσικο πετρέλαιο προς Ουγγαρία……

Ουκρανία:Ναι στο ρώσικο πετρέλαιο προς Ουγγαρία……

Εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου έχουν τώρα το πράσινο φως από την Ουκρανία να ρέουν προς την ΕΕ ως μέρος μιας συμφωνίας με την Ουγγαρία, δίνοντας τέλος σε μια πολύμηνη αντιπαράθεση σχετικά με τις νέες πετρελαϊκές κυρώσεις του Κιέβου.

Η συμφωνία θα κάνει τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Lukoil, τα προϊόντα της οποίας επί του παρόντος απαγορεύεται να εισέλθουν στην Ουκρανία, να πωλεί το πετρέλαιο της στον ενεργειακό κολοσσό της Ουγγαρίας MOL, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να το στείλει μέσω Ουκρανίας στην ΕΕ.

«Η εταιρεία MOL ανακοίνωσε ότι είναι επί του παρόντος οι ιδιοκτήτες του προϊόντος που διέρχεται μέσω της Ουκρανίας και είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό», δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal, απαντώντας σε ερώτηση του POLITICO. “Αυτή δεν είναι μια ρωσική εταιρεία, αυτή είναι η εταιρεία MOL που διαμετακομίζει το προϊόν της μέσω του ουκρανικού συστήματος.”

Η Ουκρανία το καλοκαίρι απαγόρευσε στα προϊόντα της Lukoil να περάσουν τα σύνορά της, ανησυχώντας την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, που αμφότερες λαμβάνουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγού μέσω της Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωσή της, η MOL είπε ότι «θα αναλάβει την κυριότητα των επηρεαζόμενων ποσοτήτων αργού πετρελαίου στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας» από τη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς επαίνεσε τη λύση. “Χαιρετίζουμε τη λύση που έρχεται από τη MOL. Είναι μια τεχνολογική λύση”, είπε.

Η πρόταση αποκαλύφθηκε αρχικά από τον Gergely Gulyás , έναν αξιωματούχο στο ιδιωτικό γραφείο του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orbán, ο οποίος είπε τον περασμένο μήνα ότι η Βουδαπέστη πίεζε για την ανταλλαγή.

«Μόλις μπορέσουμε να υπογράψουμε τα συμβόλαια με την ουκρανική πλευρά, θα τεθούν σε ισχύ», είπε, προσθέτοντας ότι θα κοστίσει επιπλέον 1,50 δολάρια ανά βαρέλι για να διασφαλιστεί η διαμετακόμιση εκτός προηγούμενων συμφωνιών.

Η Ουκρανία το καλοκαίρι απαγόρευσε στα προϊόντα της Lukoil να περάσουν τα σύνορά της. | Attila Kisbenedek/Getty Images
Ενώ η Ουγγαρία αρχικά ισχυρίστηκε ότι οι περιορισμοί της Lukoil θα προκαλούσαν κρίση καυσίμων στο εσωτερικό, η ΕΕ έχει επανειλημμένα αρνηθεί να παρέμβει, λέγοντας ότι οι ροές πετρελαίου συνεχίστηκαν σε προηγούμενα επίπεδα. Εν τω μεταξύ, οι χώρες της ΕΕ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η Βουδαπέστη εξαργύρωνε ουσιαστικά τη ρωσική ενέργεια ενώ η υπόλοιπη ήπειρος έπρεπε να αποεπενδύσει.

Η Ουγγαρία επιτρέπεται να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο βάσει κυρώσεων που έλαβε πριν από δύο χρόνια. Η εξαίρεση προοριζόταν ως προσωρινό μέτρο, αλλά η Ουγγαρία αύξησε στην πραγματικότητα τις εισαγωγές πετρελαίου μέσω του ουκρανικού αγωγού κατά 50 τοις εκατό από το 2021. Η MOL έχει επίσης δει τα κέρδη να εκτινάσσονται σε επίπεδα ρεκόρ . Η Βουδαπέστη, η οποία αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση, επωφελήθηκε από τους παχυλούς φόρους που πληρώνει η εταιρεία.

Η Ουγγαρία και η γειτονική Σλοβακία φαίνεται επίσης να πιέζουν για μια παρόμοια συμφωνία που θα τους επέτρεπε να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας όταν λήξει μια σύμβαση διαμετακόμισης στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε:ΟΗΕ:Το Ισραήλ σκότωσε 6 άτομα σε αεροπορικές επιδρομές σε καταυλισμό προσφύγων

>>Blinken: Το Ιράν προμήθευσε με βαλλιστικούς πυραύλους τη Ρωσία

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Πηγή url: www.e-synews.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Διαδώστε αυτή τη σελίδα, Κοινοποίησε, αντίγραψε την

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ