Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Το γαλλικό κοινοβούλιο εξετάζει ψήφισμα για την καθαίρεση του Μακρόν

Το γαλλικό κοινοβούλιο εξετάζει ψήφισμα για την καθαίρεση του Μακρόν
Το γαλλικό κοινοβούλιο εξετάζει ψήφισμα για την καθαίρεση του Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν θα αναγκαστεί σε παραίτηση, εάν το ψήφισμα εγκριθεί από την Κάτω και Άνω Βουλή της Εθνοσυνέλευσης.

Ένα ψήφισμα που ζητά την καθαίρεση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, καταγγέλλοντας την άρνησή του να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Λουσί Καστέ -υποψήφια του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που ήρθε πρώτο στις εκλογές, ως «σοβαρή παραβίαση του καθήκοντος σεβασμού της λαϊκής βούλησης», αναμένεται να εξεταστεί σήμερα στη Εθνοσυνέλευση, την Κάτω Βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου
Την πρωτοβουλία για το ψήφισμα ανέλαβε το κόμμα της Αριστεράς Ανυπόταχτη Γαλλία (La France Insoumise), του Ζαν Λυκ Μελανσόν, μετά τον αποκλεισμό από τον πρόεδρο Μακρόν της συμμετοχής της Αριστεράς στον σχηματισμό κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι ο συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NPF) αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούλιο.
Η πρόταση που υποστηρίζεται από 81 μέλη της συμμαχίας του αριστερού NPF, συμπεριλαμβανομένων 72 βουλευτών από το κόμμα La France Insoumise, μαζί με υποστήριξη από τους Πράσινους και πολλά άλλα μέλη του κοινοβουλίου από την ομάδα των Αριστερών Δημοκρατών και Ρεπουμπλικανών, είναι σύμφωνη με το άρθρο 68 του συντάγματος, που επιτρέπει την πιθανή απομάκρυνση του προέδρου από την εξουσία εάν παραβιάσει τα καθήκοντά του.
Σε αντίθεση με την Αριστερά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα αρνήθηκε να υποστηρίξει την πρωτοβουλία, ενώ εξέχοντες Γάλλοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου και μέλους της Εθνοσυνέλευσης Φρανσουά Ολάντ και της αρχηγού των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ, αντιτάχθηκαν δημόσια στην πρωτοβουλία για την οποία θα αποφασίσει αρχικά το ανώτατο όργανο της κάτω βουλής, το Προεδρείο στο οποίο η Αριστερά εκπροσωπείται με 12, σε σύνολο 22 μελών.
Αφού περάσει αυτό το στάδιο, το ψήφισμα πρέπει να εγκριθεί από τη νομοθετική επιτροπή 73 βουλευτών, όπου η αριστερά έχει μόνο 24 έδρες. Μετά από αυτή τη διαδικασία, πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία των δύο τρίτων της Εθνοσυνέλευσης (385 βουλευτές) εντός περιόδου δύο εβδομάδων. Αυτά τα δύο στάδια πρέπει να περάσουν από την Άνω Βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου, τη Γερουσία, όπου η Αριστερά στερείται πλειοψηφίας.
Εάν το κείμενο εγκριθεί από τη Γερουσία (232 ψήφοι), και τα δύο σώματα θα συγκληθούν σε κοινή συνεδρίαση. Το ψήφισμα πρέπει στη συνέχεια να υποστηριχθεί από 617 από τους 925 βουλευτές των δύο συνελεύσεων, με αποτέλεσμα την άμεση παραίτηση του προέδρου.

σ.σ. Πιθανότερο δεν θα τα καταφέρουν

 

 

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Πηγή url: www.e-synews.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Διαδώστε αυτή τη σελίδα, Κοινοποίησε, αντίγραψε την

Ε.ΣΥ. ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ