Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Ο Δούρειος Ίππος του Ισραήλ: Aσύρματοι-βομβητές και κοινές συσκευές επικοινωνίας
Ο Δούρειος Ίππος του Ισραήλ: Aσύρματοι-βομβητές και κοινές συσκευές επικοινωνίας

Ο Δούρειος Ίππος του Ισραήλ: Aσύρματοι-βομβητές και κοινές συσκευές επικοινωνίας

Πώς το Ισραήλ κατάφερε να στρέψει την Χεζμπολάχ προς τους βομβητές και να τους χρησιμοποιήσει ως δούρειο ίππο εναντίον της. Διεθνής συναγερμός για την ασφάλεια των προϊόντων τεχνολογίας μετά τις εκρήξεις.

Πρώτα οι βομβητές, στη συνέχεια οι ασύρματοι. Οι σκηνές πόνου, αγωνίας και χάους που εκτυλίχθηκαν στην Βηρυτό μετά τις εκρήξεις μεταδίδονται εδώ και τρεις ημέρες σε ολόκληρο τον κόσμο, δημιουργώντας έντονη ανησυχία για μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με την επίθεση αυτή.

Αυτό που έζησαν οι κάτοικοι του Λιβάνου, τους έχει δημιουργήσει πλέον τον τρόμο ότι ζουν σε έναν κόσμο όπου οι πιο κοινές συσκευές επικοινωνίας μπορούν να μετατραπούν σε φονικά όπλα.

Η παραπάνω διαπίστωση φαίνεται όμως να μην γνωρίζει σύνορα, καθώς η χρήση χιλιάδων ηλεκτρονικών συσκευών στις επιθέσεις, έχει εγείρει ανησυχίες για το αν το επίπεδο ασφάλειάς τους μπορεί να ελεγχθεί και έχει επηρεάσει από απλούς ανθρώπους που ανησυχούν για την ασφάλειά τους μέχρι ακόμα και τεχνολογικούς κολοσσούς.

Στον Λίβανο, οι άνθρωποι που βρέθηκαν ξαφνικά με μια συσκευή επικοινωνίας στο χέρι να γίνεται χίλια κομμάτια δεν ήταν μόνο μαχητές και στελέχη της Χαμάς αλλά και άμαχοι, ανάμεσά τους μάλιστα βρέθηκαν και παιδιά. Μαρτυρίες από την περιοχή μετέφεραν την φρίκη όταν ανυποψίαστοι άνθρωποι έπιασαν στα χέρια τους μια καθημερινή και – μέχρι τότε – ακίνδυνη συσκευή, που οδήγησε 32 ανθρώπους στον θάνατο και χιλιάδες στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αναφορές, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.700 τραυματίστηκαν, πολλοί εκ των οποίων ακρωτηριάστηκαν. Ωστόσο, η φρίκη δεν σταμάτησε εκεί.

Την επόμενη μέρα, εχθές Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, 20 ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, όταν οι ασύρματοι που χρησιμοποιούνταν, τύπου γουόκι-τόκι, στον Λίβανο άρχισαν να εκρήγνυνται. Ορισμένα από τα θύματα ήταν μέλη της Χεζμπολάχ, ενώ άλλοι ήταν αθώοι πολίτες, μεταξύ των οποίων και 4 παιδιά.

Ο Νασράλα προωθούσε για χρόνια τη χρήση των βομβητών στη Χεζμπολάχ

Οι παγιδευμένοι με εκρηκτικά βομβητές και οι ασύρματοι, αποτελούν την τελευταία εχθροπραξία στη χρόνια σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, μιας οργάνωσης που έχει τη βάση της στον Λίβανο και υποστηρίζεται από το Ιράν. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών αυξήθηκαν ραγδαία μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ομάδες όπως η Χεζμπολάχ έχουν εδώ και καιρό εκτεθεί σε ισραηλινές επιθέσεις με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών.

Οι New York Times αναφέρουν ότι το 2020, το Ισραήλ δολοφόνησε τον κορυφαίο επιστήμονα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν με τη χρήση ρομπότ, καθοδηγούμενο μέσω ενός δορυφόρου και υποστηριζόμενο από τεχνητή νοημοσύνη. Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει επίσης κυβερνοεπιθέσεις για να εμποδίσει την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Στον Λίβανο, το Ισραήλ έχει στόχο να εξαλείψει ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ μέσω στοχευμένων δολοφονιών.

Αντιμέτωπος με αυτές τις στοχευμένες επιθέσεις, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν το Ισραήλ χρησιμοποιούσε την υψηλή τεχνολογία, η Χεζμπολάχ έπρεπε να υιοθετήσει τη χαμηλή τεχνολογία. Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο Νασράλα, φανερά ανήσυχος, δήλωσε σε δημόσια τηλεοπτική του ομιλία τον Φεβρουάριο ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τα κινητά τηλέφωνα για να εντοπίζει τις θέσεις των μαχητών της Χεζμπολάχ. «Σας λέω ότι το τηλέφωνο στα χέρια σας, στα χέρια της γυναίκας σας και στα χέρια των παιδιών σας είναι ο πράκτορας», δήλωσε, καλώντας τους οπαδούς του να τα εγκαταλείψουν. «Θάψτε το, βάλτε το σε ένα σιδερένιο κουτί και κλειδώστε το», τους είχε πει.

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν

#Τελ Αβίβ