Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές πληρώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας του Κιέβου
Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές πληρώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας του Κιέβου

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές πληρώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας του Κιέβου

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε στην επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που έθετε το ακανθώδες θέμα της αναζήτησης ευρωπαϊκής λύσης στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας, που οδηγούν σε μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή του ηλεκτρικού μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., όπως καλώς γνωρίζει η τσέπη των Ελλήνων πολιτών.

Η Φον ντερ Λάιεν όχι μόνο αποδέχθηκε άνετα και ανέμελα το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη με τις στρεβλώσεις στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, παραπέμποντας σε μελλοντικές αυξήσεις των ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας κ.λπ., αλλά παραδέχθηκε και ότι ένα μέρος του προβλήματος οφείλεται στην κρίση ενέργειας που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, λόγω των παρατεταμένων ρωσικών επιθέσεων στις υποδομές και στα δίκτυα ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στη χώρα, την παύση ροής ρωσικού φυσικού αερίου κλπ.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη οι Φον ντερ Λάιεν και Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ), σε κοινή συνέντευξη Τύπου παραδέχθηκαν ότι η Ουκρανία τον φετινό χειμώνα θα αντιμετωπίσει τεράστιες ελλείψεις στην ηλεκτρική ενέργεια και ήταν πρόθυμοι να ανακοινώσουν επείγον Σχέδιο Δράσης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συνεισφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα στην Ουρανία, όσο χρειαστεί για την κάλυψη μέρους των αναγκών της χώρας.

Στη σχετική έκθεση της ΙΕΑ για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας αναφέρεται ότι η διασύνδεση με το κύριο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα συνεισέφερε τα μάλα στην ηλεκτρική ασφάλεια της Ουκρανίας, αφού προηγουμένως η Ουκρανία (και η Μολδαβία), αμέσως μετά τη ρωσική επίθεση, ενσωματώθηκαν με ρυθμούς αστραπής στο ευρωπαϊκό σύστημα με την ισχυρή βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ουκρανίας με την Ε.Ε. γίνονται κυρίως μέσω Πολωνίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας και Ρουμανίας.

Η ίδια έκθεση της ΙΕΑ παραδέχεται ότι με την αυξημένη παροχή ευρωπαϊκής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα «θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπλοκές στις ισορροπίες των αγορών και στις τιμές. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν ελαφρά διαφοροποιηθεί από τα ανώτατα όρια του 2022, αλλά οι συνολικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά στη νότια Ευρώπη, παραμένουν υψηλές σε σύγκριση με αυτές πριν από τη σύρραξη.

Οι περισσότερες χώρες της νότιας Ευρώπης εξαρτώνται άμεσα από το αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και κατά τους θερινούς μήνες οι σφιχτές αγορές αερίου, σε συνδυασμό με υπερπλήρεις ενεργειακούς διαδρόμους, τον ζεστό καιρό και τη χαμηλή υδροηλεκτρική παραγωγή, είχαν αποτέλεσμα τις σημαντικές διαφοροποιήσεις τιμών με τη υπόλοιπη Ευρώπη…».

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η ΙΕΑ παραδέχονται ευθέως ότι η Ευρώπη, δηλαδή οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, δίνει ηλεκτρικό ρεύμα στην Ουκρανία για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του μαστιζόμενου πληθυσμού. Σύμφωνα με τη Φον ντερ Λάιεν, οι τομείς των επισκευών, των διασυνδέσεων και της σταθεροποίησης δικτύων έχουν στοιχίσει στην Ε.Ε. πάνω από 2 δισ. ευρώ από το 2022 έως σήμερα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. θα παράσχει επιπλέον 160.000.000 ευρώ για τον χειμώνα που έρχεται. Τα 60.000.000 ευρώ θα διατεθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ τα υπόλοιπα 100.000.000 ευρώ θα διατεθούν για επισκευές και ΑΠΕ. Το ποσό αυτό θα αντληθεί από τις παγωμένες ρωσικές τραπεζικές καταθέσεις στην Ε.Ε.

Ωστόσο κανείς στις Βρυξέλλες δεν δίνει κανένα απολύτως στοιχείο για το πώς διαμορφώνεται η τιμή του ευρωπαϊκού ρεύματος που τροφοδοτεί την Ουκρανία, στην οποία υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες. Και επιπλέον ουδείς απαντά στο ερώτημα ποιος πληρώνει τελικώς το ηλεκτρικό ρεύμα προς την Ουκρανία. Και κυρίως αν η τιμή αυτού του ρεύματος μετακυλίεται και πώς στους Ευρωπαίους καταναλωτές, δηλαδή και στους Έλληνες καταναλωτές της κατά γενική ομολογία πανάκριβης ηλεκτρικής ενέργειας.

Και στην περίπτωση που η μετακύλιση της τιμής είναι υπαρκτή, τουλάχιστον οι Έλληνες καταναλωτές, που κατά γενική ομολογία πληρώνουν σχεδόν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, οφείλουν να ξέρουν τι συνεισφέρουν από την τσέπη τους στα φτωχά νοικοκυριά της Ουκρανίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις τα ανταγωνίζονται ελληνικά φτωχά νοικοκυριά, για άλλους λόγους δυστυχίας η κάθε πλευρά.

Διαβάστε:Φυτοφάρμακα κίνδυνος – θάνατος από την Κίνα στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας

>>Πορτογαλία: 1.000.000 στρέμματα έγιναν «στάχτη» μετά από καταστροφικές πυρκαγιές – 7 νεκροί και 100 τραυματίες (βίντεο)

>>Τουρκία: Γυναικείο άγαλμα 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στην αρχαία Βλαύνδο