ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Τα Ηνωμένα Έθνη υιοθετούν το πρωτοποριακό Σύμφωνο για το Μέλλον για να μεταμορφώσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση
Νέα Υόρκη, 23 Σεπτεμβρίου 2024 – Οι παγκόσμιοι ηγέτες υιοθέτησαν στις (22 Σεπτεμβρίου 2024) ένα Σύμφωνο για το Μέλλον που περιλαμβάνει ένα Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο και μια Διακήρυξη για τις Μελλοντικές Γενιές. Αυτό το Σύμφωνο είναι το αποκορύφωμα μιας περιεκτικής, πολυετούς διαδικασίας προσαρμογής της διεθνούς συνεργασίας στις πραγματικότητες του σήμερα και στις προκλήσεις του αύριο. Η πιο ευρεία διεθνής συμφωνία εδώ και πολλά χρόνια, που καλύπτει εντελώς νέους τομείς καθώς και ζητήματα για τα οποία δεν ήταν δυνατή η συμφωνία εδώ και δεκαετίες, το Σύμφωνο στοχεύει πάνω απ’ όλα να διασφαλίσει ότι οι διεθνείς θεσμοί μπορούν να αποδώσουν μπροστά σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει δραματικά από τότε που δημιουργήθηκαν. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας, «δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον κατάλληλο για τα εγγόνια μας με ένα σύστημα που χτίστηκε από τους παππούδες μας».
Συνολικά, η συμφωνία του Συμφώνου είναι μια ισχυρή δήλωση της δέσμευσης των χωρών στα Ηνωμένα Έθνη, το διεθνές σύστημα και το διεθνές δίκαιο. Οι ηγέτες θέτουν ένα σαφές όραμα ενός διεθνούς συστήματος που μπορεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του, να είναι πιο αντιπροσωπευτικό του σημερινού κόσμου και να βασίζεται στην ενέργεια και την τεχνογνωσία των κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών και άλλων βασικών εταίρων.
«Το Σύμφωνο για το Μέλλον, το Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο και η Διακήρυξη για τις Μελλοντικές Γενιές ανοίγουν την πόρτα σε νέες ευκαιρίες και αναξιοποίητες δυνατότητες», είπε ο Γενικός Γραμματέας κατά την ομιλία του στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής του Μέλλοντος. Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης σημείωσε ότι το Σύμφωνο «θα θέσει τα θεμέλια για μια βιώσιμη, δίκαιη και ειρηνική παγκόσμια τάξη – για όλους τους λαούς και τα έθνη».
Το Σύμφωνο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η ειρήνη και η ασφάλεια, η βιώσιμη ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή, η ψηφιακή συνεργασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το φύλο, η νεολαία και οι μελλοντικές γενιές και ο μετασχηματισμός της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Τα βασικά παραδοτέα του Συμφώνου περιλαμβάνουν:
Στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας
• Η πιο προοδευτική και συγκεκριμένη δέσμευση για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τη δεκαετία του 1960, με σχέδια για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αντιπροσωπευτικότητας του Συμβουλίου, μεταξύ άλλων με την αποκατάσταση της ιστορικής υποεκπροσώπησης του Αφρική ως προτεραιότητα.
• Η πρώτη πολυμερής εκ νέου δέσμευση για πυρηνικό αφοπλισμό σε περισσότερο από μια δεκαετία, με σαφή δέσμευση στον στόχο της ολοκληρωτικής εξάλειψης των πυρηνικών όπλων.
• Συμφωνία για την ενίσχυση των διεθνών πλαισίων που διέπουν το διάστημα, συμπεριλαμβανομένης μιας σαφούς δέσμευσης για την αποτροπή μιας κούρσας εξοπλισμών στο διάστημα και της ανάγκης να διασφαλιστεί ότι όλες οι χώρες μπορούν να επωφεληθούν από την ασφαλή και βιώσιμη εξερεύνηση του διαστήματος.
• Βήματα για την αποφυγή του οπλισμού και της κακής χρήσης νέων τεχνολογιών, όπως τα φονικά αυτόνομα όπλα, και η επιβεβαίωση ότι οι νόμοι του πολέμου πρέπει να εφαρμόζονται σε πολλές από αυτές τις νέες τεχνολογίες.
Σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη, το κλίμα και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης
• Ολόκληρο το Σύμφωνο έχει σχεδιαστεί για να επιβαρύνει την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
• Η πιο λεπτομερής συμφωνία που έγινε ποτέ στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την ανάγκη μεταρρύθμισης της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής, έτσι ώστε να αντιπροσωπεύει και να εξυπηρετεί καλύτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων:
o Δίνοντας στις αναπτυσσόμενες χώρες μεγαλύτερο λόγο στον τρόπο λήψης αποφάσεων στα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
o Κινητοποίηση περισσότερης χρηματοδότησης από πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να ανταποκριθούν στις αναπτυξιακές τους ανάγκες.
o Αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής του δημόσιου χρέους για να διασφαλιστεί ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να δανείζονται βιώσιμα για να επενδύσουν στο μέλλον τους, με το ΔΝΤ, τον ΟΗΕ, το G20 και άλλους βασικούς παράγοντες να συνεργάζονται.
o Ενίσχυση του παγκόσμιου δικτύου χρηματοοικονομικής ασφάλειας για την προστασία των φτωχότερων σε περίπτωση χρηματοπιστωτικών και οικονομικών κλυδωνισμών, μέσω συγκεκριμένων ενεργειών του ΔΝΤ και των κρατών μελών.
o και επιτάχυνση μέτρων για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής περισσότερων κονδυλίων για να βοηθηθούν οι χώρες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
• Βελτίωση του τρόπου με τον οποίο μετράμε την ανθρώπινη πρόοδο, υπερβαίνοντας το ΑΕΠ στην καταγραφή της ανθρώπινης και πλανητικής ευημερίας και βιωσιμότητας.
• Δέσμευση για εξέταση τρόπων εισαγωγής ενός παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας για τα άτομα με υψηλή καθαρή αξία.
• Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, επιβεβαίωση της ανάγκης να διατηρηθεί η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1,5 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
Σχετικά με την ψηφιακή συνεργασία
• Το Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο, που προσαρτάται στο Σύμφωνο, είναι το πρώτο ολοκληρωμένο παγκόσμιο πλαίσιο για την ψηφιακή συνεργασία και τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης.
• Στην καρδιά του Compact βρίσκεται η δέσμευση για σχεδιασμό, χρήση και διοίκηση της τεχνολογίας προς όφελος όλων. Αυτό περιλαμβάνει δεσμεύσεις από παγκόσμιους ηγέτες για:
o Σύνδεση όλων των ανθρώπων, των σχολείων και των νοσοκομείων στο Διαδίκτυο.
o Να εδραιωθεί η ψηφιακή συνεργασία στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.
o Κάντε τον διαδικτυακό χώρο ασφαλή για όλους, ιδιαίτερα για τα παιδιά, μέσω ενεργειών από τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες τεχνολογίας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
o Διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, με έναν οδικό χάρτη που περιλαμβάνει μια διεθνή επιστημονική ομάδα και έναν παγκόσμιο διάλογο πολιτικής για την τεχνητή νοημοσύνη.
o Κάντε τα δεδομένα πιο ανοιχτά και προσβάσιμα, με συμφωνίες για δεδομένα ανοιχτού κώδικα, μοντέλα και πρότυπα.
o Αυτή είναι επίσης η πρώτη παγκόσμια δέσμευση για τη διακυβέρνηση δεδομένων, που την τοποθετεί στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών και απαιτεί από τις χώρες να λάβουν συγκεκριμένες ενέργειες έως το 2030.
Νεολαία και μελλοντικές γενιές
• Η πρώτη δήλωση για τις μελλοντικές γενιές, με συγκεκριμένα βήματα για να ληφθούν υπόψη οι μελλοντικές γενιές στη λήψη των αποφάσεών μας, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού απεσταλμένου για τις μελλοντικές γενιές.
• Μια δέσμευση για πιο ουσιαστικές ευκαιρίες για τους νέους να συμμετέχουν στις αποφάσεις που διαμορφώνουν τη ζωή τους, ειδικά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ανθρώπινα δικαιώματα και φύλο
• Ενίσχυση του έργου μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών.
• Σαφή έκκληση για την ανάγκη προστασίας των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
• Ισχυρά μηνύματα για τη σημασία της δέσμευσης άλλων ενδιαφερομένων στην παγκόσμια διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα και άλλων.
Υπάρχουν διατάξεις σε όλο το Σύμφωνο και στα παραρτήματά του για ενέργειες παρακολούθησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.
Διαδικασία Συνόδου Κορυφής
Η διαδικασία της Συνόδου Κορυφής και το Σύμφωνο έχουν εμπλουτιστεί βαθιά από τις συνεισφορές εκατομμυρίων φωνών και χιλιάδων ενδιαφερομένων από όλο τον κόσμο.
Η Σύνοδος Κορυφής συγκέντρωσε πάνω από 4000 άτομα από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, παρατηρητές, IGO, Σύστημα ΟΗΕ, κοινωνία των πολιτών και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Σε μια ευρύτερη ώθηση για την αύξηση της δέσμευσης διαφορετικών παραγόντων, της επίσημης Διάσκεψης Κορυφής προηγήθηκαν οι Ημέρες Δράσης από τις 20 έως τις 21 Σεπτεμβρίου, οι οποίες προσέλκυσαν περισσότερα από 7.000 άτομα που εκπροσωπούν όλα τα τμήματα της κοινωνίας. Οι Ημέρες Δράσης περιείχαν ισχυρές δεσμεύσεις για δράση από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς και δεσμεύσεις ύψους 1,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την προώθηση της ψηφιακής ένταξης.
###
Διαβάστε περισσότερα : Οι παρατηρήσεις του Γενικού Γραμματέα στο Εναρκτήριο Τμήμα της Συνόδου Κορυφής της Μελλοντικής Ολομέλειας
Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.un.org/en/summit-of-the-future
Επαφές μέσων:
Francyne Harrigan, Τμήμα Παγκόσμιων Επικοινωνιών των Ηνωμένων Εθνών | harriganf@un.org
Stefania Piffanelli, Εκτελεστικό Γραφείο του Γενικού Γραμματέα, Ηνωμένα Έθνη | piffanelli@un.org
Jackquelyn Kay Topacio, Εκτελεστικό Γραφείο του Γενικού Γραμματέα, Ηνωμένα Έθνη | jackquelyn.topacio@un.org
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: