Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά
Άγχος:Πώς να ηρεμήσετε ένα ανήσυχο μυαλό....
Άγχος:Πώς να ηρεμήσετε ένα ανήσυχο μυαλό….

Άγχος:Πώς να ηρεμήσετε ένα ανήσυχο μυαλό….

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε παρέχει αμέτρητους λόγους ανησυχίας κάθε μέρα. Δεν είναι περίεργο που τα επίπεδα άγχους συνεχίζουν να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Φυσικά, υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος λόγων ανησυχίας: η οικονομία, οι ανησυχίες για την υγεία, οι πολιτικές αναταραχές, τα προσωπικά οικονομικά, τα προβλήματα σχέσεων και πολλά άλλα. Το να αισθάνεστε άγχος σε στρεσογόνες καταστάσεις είναι φυσιολογικό και δύσκολο να αποφευχθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν μια ορμή άγχους όταν ξεκινούν μια νέα δουλειά, περνούν από οικονομικό έλεγχο ή δίνουν μια ομιλία. Ποιος δεν το έχει ζήσει άλλωστε;

Αλλά για εκατομμύρια ανθρώπους, το συνεχές άγχος δεν προκαλεί απλώς στομαχικές διαταραχές ή πονοκέφαλο – γίνεται ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής. Για αυτούς τους ανθρώπους, το άγχος είναι μια εξουθενωτική κατάσταση που επηρεάζει την απόδοση και την ποιότητα ζωής σε καθημερινή βάση

«Για πολλούς, το άγχος είναι ένας μόνιμος απρόσκλητος επισκέπτης: ανάμεσα σε φίλους, σε μέλη της οικογένειας και στην κοινωνία», λέει ένα πρόσφατο άρθρο στο Medical News Today. «Φαίνεται να μαίνεται στην κοινωνία σαν μια μη μεταδοτική γνωστική πανούκλα, δημιουργώντας ένα χαμηλού επιπέδου βουητό που κρύβεται στις γωνίες του συλλογικού μας μυαλού».

«Δεν κοιμάμαι τη νύχτα γιατί δεν μπορώ να απενεργοποιήσω τον τρελό μου εγκέφαλο».

«Ανησυχώ για το μέλλον όλη την ώρα. Που θα καταλήξω; Πώς θα είναι ο κόσμος για τα παιδιά μου;

«Όταν οι άνθρωποι μιλούν για ψυχική ηρεμία, δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι – είμαι αγχωμένος κάθε μέρα».

Μπορεί να έχετε πει αυτά τα πράγματα μόνοι σας ή να τα έχετε ακούσει από κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο που παλεύει με κάποιο από αυτά τα ζητήματα. Κανείς δεν είναι απρόσβλητος από το χάος και τις δυσκολίες που προκαλούνται από το αδιάκοπο άγχος, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που θεωρούμε επιτυχημένους, κατορθώματα και σεβασμούς.

Βήματα προς την ειρήνη του εαυτού μας

Το να ζεις με άγχος, διαταραχή πανικού ή φοβίες σε κάνει να νιώθεις ότι η ζωή σου βρίσκεται σε μια σπείρα, στερώντας σου τη χαρά και την ικανοποίηση. Αλλά ακόμα και στον γρήγορο, ταραχώδη κόσμο μας, μπορείτε να ζήσετε μια πιο ήρεμη, σκόπιμη και παραγωγική ζωή. Μπορείτε να απελευθερωθείτε από σκέψεις, συναισθήματα και συνήθειες που σας τραβούν προς τα κάτω αντί να σας ανεβάζουν.

Περιορίστε σκόπιμα την κατανάλωση πληροφοριών

Κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε με στατιστικά στοιχεία και ιστορίες, μελέτες και αναφορές, τα περισσότερα από τα οποία είναι εντελώς άχρηστα και ανησυχητικά από πολλές απόψεις. Είναι καλό να ενημερωνόμαστε για τον κόσμο γύρω μας, αλλά φτάνει. Εάν θέλετε να ηρεμήσετε το ανήσυχο μυαλό σας, εξαλείψτε όλη την αρνητικότητα.

Επιλέξτε ευγνωμοσύνη

Το άγχος που μαίνεται στο μυαλό σας θα ανακουφιστεί εάν θυμάστε τακτικά τις όμορφες στιγμές στη ζωή σας. Κρατήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Κάθε μέρα, αναφέρετε πέντε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Όσο πιο συχνά το μελετάτε, τόσο πιο συχνά θα βλέπετε ευκαιρίες για ευγνωμοσύνη.

Πηγαίνετε κόντρα στην ορμητική παλίρροια

Ο ιλιγγιώδης ρυθμός της σύγχρονης ζωής παρεμβαίνει σε ένα ήρεμο πνεύμα και τροφοδοτεί ένα ανήσυχο μυαλό. Σκεφτείτε γιατί υποκύπτετε στην πίεση που οδηγεί σε ξέφρενο ρυθμό; Καταγράψτε τους λόγους που προσδιορίζετε και εξετάζετε τον καθένα με τη σειρά του.

Σταματήστε να καθυστερείτε

Όλοι αναβάλλουμε μερικές φορές, αλλά για μερικούς ανθρώπους, η αναβλητικότητα είναι τρόπος ζωής. Είτε αναβάλλετε περιστασιακά είτε συνεχώς, η αναβλητικότητα και η αποφυγή σας αυξάνουν το άγχος σας. Όσο περισσότερο αναβάλλεις, τόσο πιο πολύ αγχώνεσαι. Μπορεί να υπάρχει κάτι στη ζωή σας αυτή τη στιγμή που σας κάνει να ανησυχείτε – όχι επειδή δεν μπορείτε να το αλλάξετε, αλλά επειδή συνεχίζετε να αναβάλλετε το γεγονός ό,τι πρέπει να γίνει για να λύσετε το πρόβλημα.

Αφιερώστε κάθε μέρα, χρόνο για ηρεμία

Είτε το αποκαλείτε διαλογισμό, περισυλλογή ή αυτοσυγκέντρωση, όλο αυτό είναι απαραίτητο για την ηρεμία του μυαλού. Αυτό που ονομάζουμε «αφηρημάδα», είναι στην πραγματικότητα αυθόρμητος διαλογισμός. Το κόλπο είναι να το κάνεις με σκοπό. Με την εξάσκηση, μπορείτε να μάθετε να αλλάζετε συνειδητά τις σκέψεις σας και να επιτύχετε μια χαλαρή κατάσταση και γαλήνια επίγνωση.

Κάντε μια μικρή αλλαγή για να απαλλαγείτε από το πολύ άγχος

Σκεφτείτε μια πτυχή της ζωής σας που σας προκαλεί άγχος. Αυτά μπορεί να είναι τα οικονομικά σας, η καριέρα, η ανατροφή των παιδιών, οι φιλίες, η εκπαίδευση ή η φυσική σας κατάσταση. Τι μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή, έστω και μια μικρή αλλαγή, για να βελτιώσετε τα πράγματα; Εξετάστε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους η στάση και οι πράξεις σας μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το άγχος σας.

Μείνετε μακριά από αρνητικούς ανθρώπους

Ξέρετε αυτούς τους ανθρώπους, είναι σίγουροι ότι ο κόσμος θα πάει στην κόλαση και μοιράζονται τον κυνισμό τους με όλους. Αποφύγετε τέτοιους απαισιόδοξους και περικυκλώστε τον εαυτό σας με αισιόδοξους συμμάχους. Η αισιοδοξία είναι μεταδοτική, γι’ αυτό συγκεντρώστε την ομάδα των θετικών σας ανθρώπων.

Βγείτε για λίγο εκτός σύνδεσης

Πολλοί άνθρωποι στην πάντα συνδεδεμένη κοινωνία μας θα πανικοβληθούν στη σκέψη ότι δεν έχουν πρόσβαση σε smartphone, Wi-Fi ή υπολογιστή. Αλλά μια μικρή αποσύνδεση, μπορεί να είναι εκπαιδευτική και ευεργετική. Αφιερώστε μια μέρα για να αποσυνδεθείτε από τις ηλεκτρονικές συσκευές και να απολαύσετε μια βόλτα με ποδήλατο, πεζοπορία ή διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Κράτα ημερολόγιο

Οι ψυχολόγοι αναγνωρίζουν ότι το ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος: ξεκαθαρίζεις τις σκέψεις σου, εντοπίζεις τι σε ενοχλεί και βάζεις τις εμπειρίες σου σε τάξη. Δεν πρέπει να γράφετε για περισσότερο από 10-15 λεπτά, αλλά είναι σημαντικό να γράψετε τις ειλικρινείς σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Πάρε έναν υπνάκο

Ο θρυλικός προπονητής ποδοσφαίρου Βινς Λομπάρντι είπε:

«Η κούραση μας κάνει όλους δειλούς».

Για να το θέσουμε αλλιώς, «η ξεκούραση σου δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίσεις τις αντιξοότητες». Ο επαρκής ύπνος θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ενεργητικοί και σε εγρήγορση, γεγονός που θα μειώσει τα επίπεδα άγχους σας.

Εκπαιδεύστε ξανά τον εγκέφαλό σας

Οι ασκήσεις γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας σας βοηθούν να ξεπεράσετε και να επαναπροσδιορίσετε τα αρνητικά πρότυπα σκέψης, προωθώντας μια πιο ισορροπημένη προοπτική. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θετικές επιβεβαιώσεις και αυτο-ύπνωση για να καταπολεμήσετε τις αρνητικές σκέψεις, προωθώντας μια πιο αισιόδοξη νοοτροπία. Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας σας βοηθούν να παραμείνετε στο παρόν και να εστιάσετε στην παρούσα στιγμή, αποτρέποντας τις ανήσυχες σκέψεις για το παρελθόν ή το μέλλον. Οι τεχνικές επίλυσης προβλημάτων αναλύουν τα προβλήματα σε μικρότερα, διαχειρίσιμα βήματα, μειώνοντας τα συναισθήματα του άγχους.

Διατηρήστε επαφή με φίλους και οικογένεια

Το να ζεις με συνεχές άγχος μπορεί να σε κάνει να νιώθεις απομονωμένος και μόνος, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω σου που ξέρουν τι περνάς. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ανθεκτικότητα στο στρες και να παρέχετε πρακτικές ιδέες για την αντιμετώπιση του άγχους. Μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν στενό φίλο, σύμβουλο ή μέντορα για βοήθεια και υποστήριξη. Μια υποστηρικτική σχέση θα σας προσφέρει ηρεμία και θα σας ενδυναμώσει για τις προκλήσεις που έχετε μπροστά σας. Το να μιλάτε για τα συναισθήματά σας με κάποιον που εμπιστεύεστε μπορεί να φέρει ανακούφιση και υποστήριξη.

Συνεχίστε δραστηριότητες που αποκαθιστούν τη δύναμή σας

Αν δεν προσέξεις, μπορεί να σε κυριεύσει τόσο το άγχος που να ξεχάσεις δραστηριότητες που κάποτε σου έφερναν χαλάρωση και χαρά. Να πάτε σινεμά; Μεσημεριανό με φίλους; Θα μπορούσε να είναι μια μέρα στο μουσείο ή στο ζωολογικό κήπο, ένα πικνίκ στο πάρκο ή η παρακολούθηση και εξάσκηση κάποιου αθλήματος. Στη συνέχεια ξεκινήστε να σχεδιάζετε και να εκτελείτε αυτές τις δραστηριότητες.

Εκφραστείτε δημιουργικά

Η δημιουργική έκφραση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ανακούφιση του άγχους επειδή παρέχει μια διέξοδο για συναισθήματα και σκέψεις που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να εκφραστούν. Οι δημιουργικές δραστηριότητες, όπως το σχέδιο, η ζωγραφική, η γραφή ή η μουσική, διοχετεύουν τα συναισθήματα σε απτή μορφή, παρέχοντας μια αίσθηση απελευθέρωσης και ανακούφισης. Εστιάζοντας στη δημιουργικότητα, μπορείτε να απομακρύνετε το μυαλό σας από τις ανησυχίες σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ