Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να προκαλέσουν όγκους καρκίνου του εγκεφάλου; Πόσες ώρες κάνεις ημερήσια χρήση;

Τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να προκαλέσουν όγκους καρκίνου του εγκεφάλου; Πόσες ώρες κάνεις ημερήσια χρήση;
Τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να προκαλέσουν όγκους καρκίνου του εγκεφάλου; Πόσες ώρες κάνεις ημερήσια χρήση – unsplash

Δημοσιεύτηκε 21/11/2008 τώρα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη

Αυτό το καλοκαίρι, ο Ρόναλντ Χέρμπερμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, έστειλε ένα σημείωμα στους υπαλλήλους προειδοποιώντας τους να περιορίσουν τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου και να χρησιμοποιούν σετ hands-free στον απόηχο των “ολοένα και αυξανόμενων αποδείξεων ότι πρέπει να μειώσουμε την έκθεση” στα κύτταρα  της ακτινοβολίας κινητού τηλεφώνου. Μεταξύ των πιθανών συνεπειών: αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του εγκεφάλου.

Πέντε μήνες αργότερα, ένας ανώτατος αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (NCI) είπε σε μια επιτροπή του Κογκρέσου ότι δημοσιευμένα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι ασφαλή.

Ποια είναι λοιπόν η συμφωνία; προκαλούν Τα κινητά τηλέφωνα καρκίνο ή όχι;

Εξαρτάται από ποιον ρωτάτε: ο Χέρμπερμαν, ο Ρόμπερτ Χούβερ, διευθυντής του Προγράμματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του NCI, και άλλοι αξιωματούχοι υγείας συγκρούστηκαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης ενώπιον της Υποεπιτροπής Εσωτερικής Πολιτικής της Βουλής που πραγματοποιήθηκε για να καθοριστεί εάν τα κινητά τηλέφωνα είναι ασφαλή.

«Η μακροχρόνια και συχνή χρήση κινητών τηλεφώνων που λαμβάνουν και εκπέμπουν ραδιοσυχνότητες μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών όγκων», είπε ο Χέρμπερμαν στους νομοθέτες. «Θεωρώ ότι η παλιά παροιμία «καλύτερα να είσαι ασφαλής παρά να λυπάσαι» είναι πολύ κατάλληλη σε αυτήν την κατάσταση».

Ο Χούβερ, από την άλλη πλευρά, επέμεινε ότι η διάχυτη τεχνολογία ήταν ασφαλής, μαρτυρώντας ότι «η επίδρασή της στον οργανισμό φαίνεται να είναι ανεπαρκής για να προκαλέσει γενετική βλάβη».
Η συζήτηση έγινε τόσο θερμή σε ένα σημείο που ο εκπρόσωπος Dennis Kucinich (D–Ohio), ο οποίος κάλεσε την ακρόαση, έριξε τον Hoover επειδή διέκοψε τον David Carpenter, διευθυντή του Ινστιτούτου Υγείας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο στο Albany, State University of Νέα Υόρκη, όπως υποστήριξε ότι υπήρχαν αρκετά στοιχεία που δικαιολογούσαν περισσότερο έλεγχο και μια κυβερνητική προειδοποίηση για πιθανή ζημιά.
Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν μη ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία διαφέρει από την ιονίζουσα ακτινοβολία των ακτίνων Χ και του ραδιενεργού υλικού στο ότι δεν έχει αρκετή ενέργεια για να χτυπήσει γύρω-ή να ιονίσει- ηλεκτρόνια ή σωματίδια στα άτομα. Η ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου εμπίπτει στην ίδια ζώνη μη ιονίζουσας ραδιοσυχνότητας με τα μικροκύματα που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση ή το μαγείρεμα των τροφίμων. Αλλά ο Jorn Olsen, πρόεδρος επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, Σχολή Δημόσιας Υγείας λέει ότι σε αντίθεση με τα μικροκύματα , τα κινητά τηλέφωνα δεν απελευθερώνουν αρκετή ακτινοβολία ή ενέργεια για να βλάψουν το DNA ή το γενετικό υλικό, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει, ωστόσο, ότι αν και η βραχυπρόθεσμη έκθεση είναι αβλαβής, η μακροχρόνια χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να είναι διαφορετική ιστορία.

Τρεις μελέτες από το 1999 δείχνουν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα για περισσότερο από μια δεκαετία μπορεί να έχουν έως και τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν όγκους στον εγκέφαλο στο πλάι του κεφαλιού πάνω στο οποίο κρατούν πιο συχνά το τηλέφωνό τους.

Το λιγότερο, να αλλάζετε τα αυτιά σας τακτικά ή, ακόμα καλύτερα, να χρησιμοποιείτε ακουστικό ή τη λειτουργία μεγαφώνου κατά τη συνομιλία.

Για άτομα που χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για περισσότερα από 10 χρόνια και που χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους στην ίδια πλευρά με τον όγκο, φαίνεται ότι υπάρχει μια σχέση”, δήλωσε ο Lawrie Challis, ομότιμος καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Nottingham στην Αγγλία και πρώην πρόεδρος του προγράμματος Κινητών Τηλεπικοινωνιών και Έρευνας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στο ScientificAmerican.com κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης.
 Εάν η χρήση κινητού τηλεφώνου στην πραγματικότητα τριπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, αυτά τα στατιστικά στοιχεία θα υποδεικνύουν ότι για πάνω από 60 χρόνια ο κίνδυνος ενός άνδρα να αναπτύξει όγκο στον εγκέφαλο από τη χρήση κινητού τηλεφώνου αυξάνεται από 0,206 τοις εκατό σε 0,621 τοις εκατό και μια γυναίκα από 0,156 τοις εκατό. σε 0,468 τοις εκατό.
Το IARC το 2000 ξεκίνησε μια μελέτη με την ονομασία Interphone, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου και άλλους εθνικούς και τοπικούς φορείς χρηματοδότησης. Το Interphone συνέκρινε τη χρήση κινητού τηλεφώνου σε 6.420 άτομα με όγκο στον εγκέφαλο με αυτή 7.658 υγιών ατόμων σε 13 ανεπτυγμένες χώρες – Αυστραλία, Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο —να προσπαθήσει να προσδιορίσει εάν τα άτομα με όγκους στον εγκέφαλο είχαν χρησιμοποιήσει τα κινητά τους τηλέφωνα περισσότερο από υγιή άτομα, μια συσχέτιση που μπορεί να υποδηλώνει ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν τους όγκους.
Τα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. «Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων δεν είναι απλή λόγω μιας σειράς πιθανών προκαταλήψεων που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα», λέει η επικεφαλής του έργου Elisabeth Cardis, καθηγήτρια στο Κέντρο Έρευνας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας στο Βιοϊατρικό Ερευνητικό Πάρκο της Βαρκελώνης. «Αυτές οι αναλύσεις είναι πολύπλοκες και, δυστυχώς, χρειάστηκαν πολύ χρόνο». Μεταξύ των παραγόντων που μπορεί να παραμορφώσουν τα αποτελέσματα: η αποτυχία των συμμετεχόντων -ιδιαίτερα εκείνων με όγκους- να θυμηθούν με ακρίβεια πόσο καιρό και συχνά μιλούν στο κινητό τους.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ο μέσος χρόνος μεταξύ της πρώτης έκθεσης σε έναν καρκινογόνο παράγοντα και της κλινικής αναγνώρισης της νόσου είναι 15 έως 20 χρόνια ή περισσότερο—και η χρήση κινητού τηλεφώνου στις ΗΠΑ έχει μόνο δημοφιλές για περίπου μια δεκαετία. (Το 1996 υπήρχαν 34 εκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ σε σύγκριση με περισσότερους από 200 εκατομμύρια σήμερα, σύμφωνα με την CTIA-The Wireless Association, μια ομάδα βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας με έδρα την Ουάσιγκτον, DC.)
Ο Carpenter είπε στο πάνελ του Κογκρέσου ότι οι περισσότερες από τις μελέτες που έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο προέρχονται από τη Σκανδιναβία, όπου τα κινητά τηλέφωνα ήταν δημοφιλή από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Χέρμπερμαν πρόσθεσε ότι οι περισσότερες έρευνες που δείχνουν ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι ασφαλή βασίζονται σε έρευνες καταναλωτών που τα έχουν χρησιμοποιήσει για λιγότερο από 10 χρόνια.
Παρά την έλλειψη μελετών σε ανθρώπους, περισσότερα από 400 πειράματα έχουν γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 για να προσδιοριστεί πώς η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων επηρεάζει τα ζώα, τα κύτταρα και το DNA. Έχουν, επίσης, αντικρουόμενα αποτελέσματα. Κάποιοι προτείνουν ότι η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων βλάπτει το DNA και/ή τα νευρικά κύτταρα, άλλοι όχι. Στην ακρόαση, ο Carpenter πρότεινε ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή του εγκεφάλου αντιδραστικών μορφών οξυγόνου που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να βλάψουν το DNA.
Τα αντιφατικά ευρήματα θα μπορούσαν να είναι σημάδι κακής ποιότητας μελέτης, σύμφωνα με τον ειδικό του NCI, Hoover. Αλλά ο Τζέρι Φίλιπς, ένας βιοχημικός που πραγματοποίησε έρευνα κινητών τηλεφώνων στο Ιατρικό Κέντρο Pettis VA του Υπουργείου Βετεράνων των ΗΠΑ στη Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια, τη δεκαετία του 1990, πιστεύει ότι αναμένονται αντικρουόμενα αποτελέσματα δεδομένης της φύσης της ακτινοβολίας που εξετάζεται.
Ο Phillips λέει, για παράδειγμα, ότι μερικές φορές το σώμα ανταποκρίνεται στην ακτινοβολία ξεκινώντας μια σειρά εγγενών μηχανισμών επιδιόρθωσης που έχουν σχεδιαστεί για να διορθώνουν τις βλαβερές συνέπειες. Με άλλα λόγια, οι επιπτώσεις από την έκθεση στην ακτινοβολία μπορεί να είναι διαφορετικές σε διαφορετικούς ανθρώπους. Και αυτές οι ποικίλες απαντήσεις μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση των αντιφατικών αποτελεσμάτων, λέει ο Phillips, ο οποίος είναι τώρα διευθυντής του Κέντρου Εκμάθησης Επιστημών Επιστήμης/Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Κολοράντο Σπρινγκς.

Υπάρχουν πολλά ανέκδοτα στοιχεία εκεί έξω που ισχυρίζονται ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του καρκίνου: ο Keith Black, πρόεδρος νευροχειρουργικής στο Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες, λέει ότι ο καρκίνος του εγκεφάλου (κακοήθη γλοίωμα) που σκότωσε τον δικηγόρο του OJ Simpson, Johnnie. Cochran, ήταν αποτέλεσμα συχνής χρήσης κινητού τηλεφώνου, με βάση το γεγονός ότι ο όγκος αναπτύχθηκε στο πλάι του κεφαλιού στο οποίο κρατούσε το τηλέφωνό του.

Και τον Μάιο, μια εβδομάδα αφότου ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Edward Kennedy διαγνώστηκε με γλοίωμα, το The EMR Policy Institute, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Marshfield, Vt. που υποστηρίζει την έρευνα για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, δημοσίευσε μια δήλωση που συνδέει τον όγκο του με βαριά χρήση κινητού τηλεφώνου. Ωστόσο, το NCI υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία ότι τα κινητά τηλέφωνα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Με άλλα λόγια, η ετυμηγορία είναι ακόμα έξω. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα κινδύνου», λέει ο Challis από το Nottingham. «Δεν είχε γίνει τόση δουλειά σε αυτόν τον τομέα όσο ζητείται τώρα».

Θεωρώ ότι η παλιά παροιμία «καλύτερα να είσαι ασφαλής παρά να λυπάσαι» είναι πολύ κατάλληλη σε αυτήν την κατάσταση

πηγη https://www.scientificamerican.com/article/fact-or-fiction-cell-phones-can-cause-brain-cancer/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ