Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάνθηκε κατά του φωτογράφου σε υπόθεση πνευματικών δικαιωμάτων για ταπετσαρία ορόσημων
Νωρίτερα φέτος, ένας φωτογράφος μήνυσε μια γυναίκα αφού δημοσίευσε μια φωτογραφία από το διαμέρισμα της γιαγιάς της σε έναν ιστότοπο ενοικίασης εξοχικών ακινήτων. Η φωτογραφία του διαμερίσματος περιείχε μια ταπετσαρία βασισμένη σε φωτογραφίες του Stefan Böhme.
Η ταπετσαρία αγοράστηκε νόμιμα, αλλά οκτώ χρόνια αφότου άρχισε να νοικιάζει το ακίνητο στο Διαδίκτυο, η εγγονή έλαβε ένα γράμμα από μια καναδική εταιρεία που ισχυριζόταν παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, επειδή οι φωτογραφίες ενοικίασης περιελάμβαναν φωτογραφίες του Böhme.
Αυτή η αξιοσημείωτη υπόθεση, η οποία τελικά κατέληξε σε μήνυση , άνοιξε ένα νέο κουτάκι σκουληκιών, καθώς υπάρχουν πολλές ταπετσαρίες που περιλαμβάνουν έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Ο Böhme ισχυρίζεται ότι όχι μόνο παραβιάστηκαν τα πνευματικά του δικαιώματα, αλλά και τα ηθικά του δικαιώματα, καθώς δεν πιστώθηκε στις φωτογραφίες που έδειχναν τις φωτογραφίες του στον ιστότοπο ενοικίασης ακινήτων.
Η κατάσταση θέτει το ερώτημα, επιτρέπεται νόμιμα να φωτογραφίσετε μια ταπετσαρία που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου του δικαιώματος; Όπως εξηγεί το The IPKat , ένα μακροχρόνιο ιστολόγιο που ειδικεύεται στην πνευματική ιδιοκτησία , το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε ότι ναι, επιτρέπεται σε ένα άτομο να φωτογραφίζει μια ταπετσαρία με έργο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και να δημοσιεύει την εικόνα.
Το Γερμανικό Ανώτατο Δικαστήριο αντιμετώπισε αυτό το ακανθώδες ζήτημα σε τρεις παράλληλες υποθέσεις, I ZR 139/23 , I ZR 140/23 και I ZR 141/23 , καθεμία με τον ίδιο ενάγοντα, τον Stefan Böhme.
Το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές του Böhme από κατώτερα δικαστήρια, κρίνοντας ότι, ενώ ναι, ο ενάγων κατείχε τα πνευματικά δικαιώματα των εικόνων που εμφανίζονται στις ταπετσαρίες και ότι η λήψη φωτογραφιών της ταπετσαρίας κατέστησε ουσιαστικά το έργο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα διαθέσιμο στο κοινό κατά κάποιο τρόπο, ο ενάγων είχε παρείχε σιωπηρή συγκατάθεση για συγκεκριμένες αναμενόμενες και αναμενόμενες χρήσεις της δουλειάς τους, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών της ταπετσαρίας. Όταν ένας κάτοχος δικαιωμάτων καθιστά διαθέσιμη εργασία χωρίς περιορισμούς, θα πρέπει να αναμένονται ορισμένοι τύποι χρήσης, λέει το Γερμανικό Ανώτατο Δικαστήριο.
Δεδομένου του σκοπού της ταπετσαρίας και του τρόπου συνήθους χρήσης, προβολής και προβολής της μέσω εικόνων ενός εσωτερικού χώρου, ο σωστός κάτοχος μιας φωτογραφίας που εμφανίζεται στο σχέδιο μιας ταπετσαρίας δεν έχει καμία εύλογη προσδοκία ότι το έργο του δεν θα εμφανίζεται σε εικόνες.
Αυτή η νέα απόφαση ουσιαστικά τερματίζει το νομικό έπος του Böhme στη Γερμανία. Ενώ ο φωτογράφος κέρδισε μια ετυμηγορία στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολωνίας, εν μέσω κάποιων ήττων, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου υπερισχύει όλων των άλλων.
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: