Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Οι κρυφές συνομιλίες ντερ Λάιεν και Μπουρλά για τα εμβόλια υπό έρευνα από το Ευρωπαϊκό Γενικό Δικαστήριο

Οι κρυφές συνομιλίες ντερ Λάιεν και Μπουρλά για τα εμβόλια υπό έρευνα από το Ευρωπαϊκό Γενικό Δικαστήριο
Οι κρυφές συνομιλίες ντερ Λάιεν και Μπουρλά για τα εμβόλια υπό έρευνα από το Ευρωπαϊκό Γενικό Δικαστήριο

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε λίγους μήνες

Το Γενικό Δικαστήριο (της ΕΕ) κάλεσε τους δικηγόρους της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαντήσουν σχετικά με το γιατί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να αποκαλύψει τα γραπτά μηνύματα που αντάλλαξε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία αφορά στην μήνυση των New York Times κατά της Επιτροπής για την σταθερή άρνηση της να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα Φον ντερ Λάιεν- Μπουρλά που η ίδια εφημερίδα είχε αποκαλύψει ότι ανταλλάχθησαν για την συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για να δοθούν τα εμβόλια κατά της Covid στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στους FT, οι δικαστές στο Λουξεμβούργο εξέτασαν επί πολλές ώρες τους δικηγόρους της Επιτροπής σχετικά με τη φύση των ανταλλαγών μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του Μπουρλά και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την ανάκτηση των μηνυμάτων αυτών.
Η πίεση της φον ντερ Λάιεν για την αγορά εμβολίων Covid για λογαριασμό των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης μιας σύμβασης με την Pfizer για περίπου 1,8 δισ. δόσεις, προμοτάρεται από την πλευρά της Επιτροπής ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της πρώτης θητείας της. Ωστόσο, η Επιτροπή έχει βρεθεί στο στόχαστρο επικριτών σχετικά με τους όρους αυτών των συμβάσεων, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ οι οποίες διαπραγματεύτηκαν πίσω από κλειστές πόρτες και με… μηνύματα.
Όπως αναφέρουν οι FT μια ξεχωριστή υπόθεση τον Ιούλιο, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Επιτροπή απέκρυψε λεπτομέρειες των συμβάσεων που συμφωνήθηκαν με τους κατασκευαστές εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca, διατάσσοντας την να αποκαλύψει πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και δηλώσεων σχετικά με τη πιθανή σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των εμπλεκόμενων υπαλλήλων. Η Επιτροπή άσκησε έφεση κατά της απόφασης.
Η υπόθεση των NYT θα μπορούσε να δημιουργήσει δεδικασμένο σχετικά με τους κανόνες διαφάνειας του μπλοκ και για τους όρους με τους οποίους επίσημα έγγραφα μπορούν να γίνουν προσβάσιμα στο κοινό. Η Επιτροπή υποστήριξε ότι δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστούν τα γραπτά μηνύματα της φον ντερ Λάιεν και ότι τα μηνύματα δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των «επίσημων εγγράφων» λόγω του «εφήμερου χαρακτήρα» τους.
Σύμφωνα με τους FT, ο δικηγόρος της Επιτροπής Πάολο Στανκανέλι ανέφερε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει την ύπαρξη των μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του Μπουρλά. «Εάν τα μηνύματα κειμένου περιείχαν ουσιαστικές πληροφορίες, θα είχαν καταχωρηθεί» στο αρχείο της Επιτροπής για τα επίσημα έγγραφα, δήλωσε ο Στανκανέλι.
Δεδομένου ότι ο πελάτης του δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη των μηνυμάτων, ο Στανκανέλι ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να «πει περισσότερα για τη φύση αυτών των μηνυμάτων». Εάν αυτά τα κείμενα είχαν ανταλλαγεί, είπε, θα ήταν απλώς για τον σχεδιασμό περαιτέρω συζητήσεων μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του Μπουρλά και δεν θα περιείχαν καμία σχετική πληροφορία.
Ο δικηγόρος υποστήριξε επίσης ότι η Επιτροπή δεν τηρεί αρχείο των μηνυμάτων κειμένου που αποστέλλονται από τα υπηρεσιακά τηλέφωνα, εκτός εάν αυτά αρχειοθετούνται και αποθηκεύονται ως επίσημα έγγραφα.
Αρκετοί από τους δικαστές που συμμετείχαν στην ακρόαση φάνηκαν δυσαρεστημένοι με αυτό το σκεπτικό.
«Η Επιτροπή λέει ότι … ένα δικαστήριο που υποτίθεται ότι ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεών σας πρέπει απλώς να πιστέψει τα λεγόμενά σας», δήλωσε ο Άικο Νομ, ένας εκ των δικαστών.
«Έχω την αίσθηση ότι προσπαθείτε να μειώσετε τη σημασία αυτής της υπόθεσης», ανέφερε ο Κρίστιαν Κέτσμαρ, ένας άλλος δικαστής, ο οποίος πρόσθεσε ότι η διαφάνεια και η πρόσβαση σε έγγραφα στην ΕΕ αποτελούν μέρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε λίγους μήνες. Στη συνέχεια, η απόφαση μπορεί να προσβληθεί στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

KAI ΞΑΦΝΙΚΑ