Τινάχτηκε στον αέρα η σύνοδος για το κλίμα!
Μαζική αποχώρηση εκπροσώπων από την COP29 – “Παρότι ορισμένοι επιδιώκουν να αρνηθούν ή να καθυστερήσουν την εν εξελίξει επανάσταση της πράσινης ενέργειας στην Αμερική και ανά τον κόσμο, κανείς δεν μπορεί να την αντιστρέψει – κανείς”, δήλωσε ο Μπάιντεν
Με την προηγούμενη συμφωνία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για μετρητά να εκπνέει, η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν συνέταξε πρόχειρο προσχέδιο 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο δεν παρουσιάστηκε ποτέ επίσημα, αλλά απορρίφθηκε από τα αφρικανικά έθνη και τα μικρά νησιωτικά κράτη, σύμφωνα με πηγές.
Υπάρχει “απίστευτος θυμός και απογοήτευση για την προεδρία και τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε”, δήλωσε ο επί χρόνια βετεράνος αναλυτής του συνεδρίου Άλντεν Μάγιερ της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης E3G.
Ο ίδιος είπε ότι αποχωρούν και υπουργοί, επομένως “δεν υπάρχουν αρκετοί αξιωματούχοι για να συνάψουν μια συμφωνία”.
Η συνεδρίαση έχει ήδη παραταθεί από την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης της και όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να αποχωρήσουν αρκετοί εκπρόσωποι ώστε να μην υπάρχει απαρτία, κάτι που συνέβη με τη διάσκεψη COP βιοποικιλότητας τον περασμένο μήνα στο Κάλι της Κολομβίας.
Αργά το Σάββατο, ο πρόεδρος της COP29 Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ υπεραμύνθηκε του άρθρου 6 που καταδικάστηκε από περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι “δεν αποτελεί λύση χρηματοδότησης για το κλίμα και θα προσφέρει μόνο σανίδα σωτηρίας στη ρυπογόνα βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, επιτρέποντάς της να αντισταθμίσει τις εκπομπές”.
Εαν δεν βρεθεί κοινό έδαφος η συνάντηση θα μπορούσε να αναβληθεί προσωρινά για τον ερχόμενο Ιανουάριο – προτού ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει την εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εναλλακτικά ίσως ανακοινωθεί κάποιο είδος συμφωνίας —όχι για τα χρηματοοικονομικά— που θα παραπεμφθούν στη διάσκεψη COP του επόμενου έτους στο Belem της Βραζιλίας.
Η ένταση κλιμακώθηκε όταν ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών, John Podesta δέχτηκε ομοβροντία αποδοκιμασιών.
US climate envoy John Podesta heckled with cries of “shame” after climate vulnerable countries (temporarily?) walk out of finance talks #COP29 https://t.co/VnsmUcEE1L pic.twitter.com/bh8tmKEOf8
— Joe Lo (@joeloyo) November 23, 2024
-Οι αναπτυσσόμενες χώρες κατηγόρησαν τους πλούσιους ότι προσχεδίασαν ένα μικρό πακέτο χρηματοδότησης κι έναν πόλεμο φθοράς.
Αφού αποχαιρέτησε τους συναδέλφους του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Παναμά Χουάν Κάρλος Μοντερέι Γκόμεζ κατήγγειλε ότι “το σπρώχνουν και το σπρώχνουν μέχρι να φύγουν οι διαπραγματευτές”.
Καθώς οι υπουργοί και οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των αναπτυσσόμενων χωρών αποχωρούν, “ο κίνδυνος είναι ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αναγκαστούν να συμβιβαστούν και να αποδεχτούν έναν στόχο που δεν τις εκπροσωπεί”, προειδοποιούν αναλυτές.
Ο Monterrey Gomez είπε ότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος ζήτησε χρηματοοικονομική συμφωνία σε συντομότερο χρονικό πλαίσιο από το 2035. “Ακόμα δεν έχουμε ακούσει αντιδράσεις από την ανεπτυγμένη πλευρά”, είπε.
Ο Αλί Μοχάμεντ, πρόεδρος της Αφρικανικής Ομάδας Διαπραγματευτών είπε ότι το μπλοκ “είναι έτοιμο να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε πράγματα που ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές μας”.
“Παραμένουμε αισιόδοξοι”, δήλωσε ο Nabeel Munir από το Πακιστάν, ο οποίος προεδρεύει μιας από τις μόνιμες διαπραγματευτικές επιτροπές των συνομιλιών.
Η Συμμαχία Μικρών Νησιωτικών Κρατών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θέλει να συνεχίσει να συμμετέχει στις συνομιλίες, “αρκεί να υπάρχει στόχος”.
“Πολλές χώρες προετοιμάζονται για ένα κακό αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Li Shuo, διευθυντής του China Climate Hub στο Asia Society Policy Institute. “Υπάρχει πράγματι μια μεγάλη αίσθηση αβεβαιότητας. Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, νομίζω ότι θα είναι μια θανατηφόρα πληγή για τον πλανήτη”, είπε.
Γκουτέρες για συμφωνία COP29: Ήθελα κάτι περισσότερο
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην 29η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP29) θέτει τα θεμέλια πάνω στα οποία πρέπει να χτίσουμε, δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας ανάμεικτα συναισθήματα για το περιεχόμενό της.
“Ήλπιζα σε ένα πιο φιλόδοξο αποτέλεσμα”, είπε ο Γκουτέρες, “για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε”, καλώντας τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. “Τα Ηνωμένα Έθνη είναι μαζί σας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται και δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ”, διεμήνυσε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες που μετείχαν στην 29η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP29), συμφώνησαν να αυξήσουν τις δωρεές και τα δάνεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες από 100 δισεκ. δολάρια σε “τουλάχιστον 300 δισεκ. δολάρια” ετησίως μέχρι το 2035.
Τα χρήματα προορίζονται για την αντιμετώπιση πλημμυρών, καύσωνα και ξηρασίας. Αλλά και για να επενδύσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες σε μορφές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα – αντί να αναπτύξουν τις οικονομίες τους με καύση άνθρακα και πετρελαίου, όπως έκαναν χώρες της Δύσης για περισσότερο από έναν αιώνα.
Οι Ευρωπαίοι, οι κορυφαίοι χορηγοί χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεν ήταν διατεθειμένοι να υπερβούν αυτό το ποσό σε μια περίοδο δημοσιονομικής σύσφιξης και πολιτικής αναταραχής. Θεωρούν όμως ότι συνέβαλαν σε μια απόφαση ιστορικής σημασίας. “Η COP29 θα μείνει στην Ιστορία ως απαρχή μιας νέας εποχής στη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”, δήλωσε ο επίτροπος Βόπκε Χούκστρα.
Αλλά η συμφωνία που επιτεύχθηκε γύρω στις 3 τα ξημερώματα άφησε μια πικρή γεύση σε αρκετούς συμμετέχοντες στην COP29. Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου και νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, της Καραϊβικής και της Αφρικής ζητούσαν τα διπλάσια χρήματα, αν όχι περισσότερα.
Η εκπρόσωπος των 45 φτωχότερων χωρών του κόσμου κατήγγειλε την “όχι αρκετά φιλόδοξη” συμφωνία. “Το ποσό που προτάθηκε είναι απελπιστικά μικρό. Είναι αμελητέο”, υποστήριξε η Λίλα Ναντάν από την Ινδία, επικρίνοντας την αζερική προεδρία της COP29.
“Καμία χώρα δεν πήρε όλα όσα ήθελε, φεύγουμε από το Μπακού έχοντας μπροστά μας πολλή δουλειά. Δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα, Σάιμον Στιλ.
Η διάσκεψη στο Μπακού ήταν μια “οδυνηρή εμπειρία”, σχολίασε η βραζιλιάνα υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μαρίνα Σίλβα, η χώρα της οποίας θα φιλοξενήσει την COP30 το 2025.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τη συμφωνία στη διάσκεψη του Μπακού, κάνοντας λόγο για “σημαντικό βήμα” στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ δεσμεύτηκε πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τη δράση της παρά τον σκεπτικισμό που έχει εκφράσει ο διάδοχός του στον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ. “Παρότι ορισμένοι επιδιώκουν να αρνηθούν ή να καθυστερήσουν την εν εξελίξει επανάσταση της πράσινης ενέργειας στην Αμερική και ανά τον κόσμο, κανείς δεν μπορεί να την αντιστρέψει – κανείς”, δήλωσε ο Μπάιντεν.
“Απογοητευτική” και “κατώτερη των προκλήσεων” χαρακτήρισε τη συμφωνία η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ. Παρά τα βήματα προόδου που έγιναν – συμπεριλαμβανομένου του τριπλασιασμού της χρηματοδότησης για τις φτωχότερες χώρους του κόσμου οι οποίες απειλούνται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής –, η διάσκεψη του Μπακού χαρακτηρίστηκε από “πραγματική αποδιοργάνωση και έλλειψη ηγεσίας εκ μέρους της αζερικής προεδρίας”, δήλωσε η υπουργός στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Εννέα χρόνια μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, η καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα ήταν μεγαλύτερη φέτος σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Στις δύο εβδομάδες των εργασιών της COP29 στο Αζεμπαϊτζάν, σημειώθηκαν καταιγίδες που σκόρπισαν τον θάνατο σε Φιλιππίνες και Ονδούρα, η Ισπανία πάσχιζε να επουλώσει τις πληγές της μετά τις φονικές πλημμύρες, ενώ ο Ισημερινός κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας και πυρκαγιών.
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Tο 96% του συνόλου των ΜΜΕ του πλανήτη ανήκει σε 6 εβραϊκές εταιρείες!!!
Έρευνα: Τα ελληνικά ΜΜΕ είναι και επισήμως τα πιο αναξιόπιστα του πλανήτη
Κοινοποίησε !!!
#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν