Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Ποια είναι και ποιους κινδύνους «κρύβουν» για την υγεία
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Ποια είναι και ποιους κινδύνους «κρύβουν» για την υγεία

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Ποια είναι και ποιους κινδύνους «κρύβουν» για την υγεία

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν την «εύκολη λύση» στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Αλλά πόσο υγιεινά είναι;

Tα τρόφιμα αυτά φαίνεται να προσφέρουν την ιδανική λύση, καθώς είναι άμεσα διαθέσιμα, εύκολα στην προετοιμασία και συχνά φθηνά. Ωστόσο, η θρεπτική αξία θυσιάζεται μπροστά στην ευκολία.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • Μη επεξεργασμένα ή ολόκληρα τρόφιμα: Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρέας, αυγά, δημητριακά, τα οποία καταναλώνονται στην πιο φυσική τους μορφή.
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα: Περιλαμβάνουν προϊόντα που έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία, όπως το τυρί, τα κονσερβοποιημένα λαχανικά με προσθήκη αλατιού ή τα φρούτα σε σιρόπι ζάχαρης.
  • Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει προϊόντα που αποτελούνται από εκλεπτυσμένα συστατικά, τεχνητά πρόσθετα, συντηρητικά, χρωστικές και ενισχυτές γεύσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι σνακ μπάρες, τα αναψυκτικά, τα έτοιμα γεύματα.

Η Dr. Kate Zeratsky, διαιτολόγος, περιγράφει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ως «τροφή καινοτόμου τύπου», που δεν μοιάζει με τα φυσικά τρόφιμα στη μορφή τους.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σχεδιάζονται για να είναι γευστικά, προσιτά και εύκολα στη χρήση. Ωστόσο, αυτό το είδος διατροφής έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες:

  • Αύξηση κινδύνου καρκίνου: Έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις: Ενήλικοι με διατροφή πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας.
  • Τα πρόσθετα σάκχαρα, τα υψηλά επίπεδα αλατιού και τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα συμβάλλουν σημαντικά στην εμφάνιση παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Η αναγνώριση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είναι πιο εύκολη, αν παρατηρήσουμε τη λίστα των συστατικών τους. Αν περιέχουν τεχνητά χρώματα, ενισχυτές γεύσης, προσθήκες ζάχαρης ή συστατικά που δεν αναγνωρίζετε, είναι πιθανότατα υπερεπεξεργασμένα. Παραδείγματα:

  • Πατατάκια και σνακ
  • Αναψυκτικά
  • Προκατασκευασμένα γεύματα (κατεψυγμένα δείπνα)
  • Επεξεργασμένα κρέατα όπως κοτομπουκιές

«Στον πολυάσχολο τρόπο ζωής μας, αντί να στραφούμε σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορούμε να αναζητήσουμε πιο υγιεινές εναλλακτικές», υποστηρίζει η Dr. Kate Zeratsky.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να φαίνονται δελεαστικά λόγω της ευκολίας τους, αλλά η συστηματική κατανάλωσή τους ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ