Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Κίνα: Η αγορά ομολόγων παλεύει με την «ιαπωνοποίηση»
Κίνα: Η αγορά ομολόγων παλεύει με την «ιαπωνοποίηση»

Κίνα: Η αγορά ομολόγων παλεύει με την «ιαπωνοποίηση»

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων της Κίνας έχουν πέσει κάτω από τις αποδόσεις της Ιαπωνίας για πρώτη φορά, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα βαλτώσει από τον αποπληθωρισμό που πλήττει εδώ και καιρό τη γείτονά της.
Ένα ράλι των 30ετών κινεζικών κρατικών ομολόγων μείωσε την απόδοσή τους από 4 τοις εκατό στα τέλη του 2020 σε 2,21 τοις εκατό την Παρασκευή, καθώς το Πεκίνο μειώνει τα επιτόκια για να τονώσει την οικονομία του και οι Κινέζοι επενδυτές συσσωρεύονται σε περιουσιακά στοιχεία καταφύγιο.
Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων της Ιαπωνίας, οι οποίες για χρόνια ήταν κολλημένες κάτω από το 1%, έχουν αυξηθεί πάνω από τις αποδόσεις της Κίνας στο 2,27%, καθώς το Τόκιο ομαλοποιεί τη νομισματική πολιτική μετά από δεκαετίες αποπληθωρισμού.
Το crossover στις αποδόσεις έρχεται καθώς οι κινεζικές αρχές αγωνίζονται να προσπαθήσουν να στηρίξουν τις αποδόσεις, προειδοποιώντας ότι μια ξαφνική ανατροπή στην αγορά θα μπορούσε να απειλήσει την ευρύτερη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι ο αποπληθωρισμός έχει παγιωθεί πολύ στην κινεζική οικονομία για να διορθωθεί εύκολα μέσω της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποδόσεις πρέπει να μειωθούν ακόμη περισσότερο.
«Η αδυσώπητη κατεύθυνση ταξιδιού για τα κινεζικά κρατικά ομόλογα είναι να μειωθούν οι αποδόσεις», δήλωσε ο John Woods, επικεφαλής επενδύσεων στην τράπεζα Lombard Odier στην Ασία, προσθέτοντας ότι «δεν είναι απολύτως σίγουρος» πώς οι αρχές θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τον αποπληθωρισμό.
«Η Κίνα πρόκειται να γίνει – και ενδεχομένως να παραμείνει – ένα περιβάλλον χαμηλής απόδοσης», είπε.
Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι ορισμένες συνθήκες στην οικονομία της Κίνας απηχούν αυτές που παρατηρήθηκαν στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990, όταν το σκάσιμο μιας φούσκας ακινήτων οδήγησε σε δεκαετίες στασιμότητας.
Ο βασικός πληθωρισμός στην Κίνα, εξαιρουμένων των καυσίμων και των τροφίμων, κυμάνθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,2% τον Οκτώβριο. Στην Ιαπωνία, ο βασικός πληθωρισμός έφτασε στο υψηλό έξι μηνών, στο 2,3%, ενισχύοντας την πιθανότητα περαιτέρω ανόδου των επιτοκίων. Η υπόσχεση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες θεωρείται επίσης ως απειλή για την ανάπτυξη.
Η νομισματική πολιτική της Κίνας ήταν πιθανό να «παραμείνει διευκολυντική για αρκετό καιρό ακόμη», δήλωσε ο Zhenbo Hou, αναδυόμενος στρατηγικός αναλυτής της RBC BlueBay Asset Management, ακόμη κι αν τα μέτρα για την τόνωση των στεγαστικών και χρηματιστηριακών αγορών παρείχαν μια προσωρινή κάλυψη στις αποδόσεις. «Η Ιαπωνία της δεκαετίας του ’90 παραμένει το βιβλίο παιχνιδιού», πρόσθεσε.
Το Πεκίνο παλεύει εδώ και καιρό ενάντια στην «ιαπωνοποίηση» της οικονομίας του και έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις στους τομείς υψηλής τεχνολογίας, πράσινων και ηλεκτρικών οχημάτων με στόχο την τόνωση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Οι αρχές παρενέβησαν επίσης πρόσφατα στην αγορά κρατικών ομολόγων της για να προσπαθήσουν να αυξήσουν τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων και προειδοποίησαν τις τοπικές τράπεζες για μια «φούσκα» στο μακροπρόθεσμο χρέος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Ορισμένοι [Κινέζοι] υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται να θεωρούν τις χαμηλές μακροπρόθεσμες αποδόσεις ως ένδειξη χαμηλών προσδοκιών για την εγχώρια ανάπτυξη και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και θα ήθελαν να απωθήσουν αυτό το απαισιόδοξο συναίσθημα», έγραψαν αναλυτές της Goldman Sachs τον Ιούλιο.
Ωστόσο, οι αποπληθωριστικές πιέσεις έχουν ενταθεί μόνο φέτος, με την αποδυνάμωση των οικονομικών δεδομένων να οδηγεί σε εκκλήσεις για ένα μεγάλο πακέτο τόνωσης για την ανάκαμψη της οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε το μεγαλύτερο νομισματικό κίνητρο από την πανδημία του Covid-19 και ένα δημοσιονομικό πακέτο 10 tn (1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων), οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν να μειώνονται καθώς οι εγχώριοι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στις ταλαιπωρημένες αγορές μετοχών ή ακινήτων της Κίνας.
«Είναι συνεπής με αυτή τη νέα πραγματικότητα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, λόγω της αποσύνδεσης ΗΠΑ-Κίνας και του αποπληθωριστικού κινδύνου της Κίνας», δήλωσε ο Ju Wang, επικεφαλής της China FX και στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της BNP Paribas. «Ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετωπίζει πληθωριστικό κίνδυνο. . . και στην Κίνα δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση για πλεονάζουσα χωρητικότητα». Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να κάνει περισσότερα για να αλλάξει την αφήγηση στην αγορά ομολόγων.
«Θα είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από τις πιέσεις αποπληθωρισμού αν δεν ενισχυθεί η κατανάλωση και δεν μειωθούν οι επενδύσεις», δήλωσε ο Andrew Pease, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στη Russell Investments. «Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής για το [Πεκίνο]».

Chinese bond market grapples with ‘Japanification’

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν

#Τελ Αβίβ