Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Γιατί ο άνεμος και ο ήλιος δεν μπορούν να στηρίξουν το ηλεκτρικό δίκτυο
Γιατί ο άνεμος και ο ήλιος δεν μπορούν να στηρίξουν το ηλεκτρικό δίκτυο

Γιατί ο άνεμος και ο ήλιος δεν μπορούν να στηρίξουν το ηλεκτρικό δίκτυο

Ακόμα κι όταν φυσάει και έχει λιακάδα, το δίκτυο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς υδροηλεκτρικά και θερμοηλεκτρικά

Στην ταινία «Ο κατάσκοπος που μ’ αγάπησε» το αυτοκίνητο του Τζέιμς Μποντ μετατρέπεται σε υποβρύχιο. Γιατί δεν το κάνουμε πραγματικότητα;

Ίσως όχι υποβρύχιο, λόγω της δυσκολίας παροχής οξυγόνου, αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε αυτοκίνητα που να γίνονται ταχύπλοα. Θα πηγαίναμε με το αυτοκίνητο στο Σούνιο και θα συνεχίζαμε ως τη Τζια. Θα υπήρχε και σημαντικό στρατιωτικό πλεονέκτημα, αφού αμφίβια άρματα μάχης θα διέσχιζαν ποτάμια ακόμα κι αν ο εχθρός είχε ανατινάξει τις γέφυρες.

Αυτό το υποθετικό αμφίβιο όχημα δεν παραβιάζει τους φυσικούς νόμους ή τους κανόνες της λογικής. Γιατί λοιπόν δεν βάζουμε τους μηχανικούς μας να φτιάξουν κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι πως είναι τεχνικά δύσκολο.

Η πόλη Broken Hill στην Αυστραλία έχει ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και μπαταρία, και υπερηφανευόταν για ενεργειακή αυτονομία, ως τις 16 Οκτωβρίου 2024, που μια καταιγίδα γκρέμισε τους πυλώνες που τη συνδέουν με το ευρύτερο δίκτυο. Η μπαταρία ήταν γεμάτη και οι ανεμογεννήτριες γύριζαν, αλλά η πόλη έμεινε χωρίς ρεύμα για μέρες.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να τροφοδοτήσεις το δίκτυο από ανεμογεννήτριες; Για τον ίδιο λόγο που δεν μπορείς να φτιάξεις αμφίβιο όχημα. Γιατί ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Διαβάζω σε σχετικό άρθρο ότι η βασική δυσκολία είναι η μετατροπή του συνεχούς ρεύματος που παράγουν οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά στο εναλλασσόμενο που χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό δίκτυο.

Αυτό γίνεται από ηλεκτρονικό μηχανισμό, τον «αντιστροφέα», και δεν υπάρχει τεχνολογία για σοβαρό αντιστροφέα σε τέτοια κλίμακα. Τα υδροηλεκτρικά και θερμοηλεκτρικά δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα: παράγουν εναλλασσόμενο ρεύμα καθώς οι γεννήτριές τους περιστρέφονται, και είναι εύκολο να τις κάνεις να περιστρέφονται συγχρονισμένα.

Δυστυχώς η ενεργειακή στρατηγική καθορίζεται από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο, και νομίζουν πως καταλαβαίνουν περισσότερα απ’ ό,τι καταλαβαίνουν, όπως και οι άνθρωποι σε ένα καφενείο μπορεί να συζητάνε για το πώς ένα αυτοκίνητο θα μπορούσε να μπαίνει και στη θάλασσα