Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

«Ωκεανός» ενέργειας κάτω από την επιφάνεια της Γης: Επαρκεί για να καλύψει ανάγκες αιώνων με υδρογόνο

«Ωκεανός» ενέργειας κάτω από την επιφάνεια της Γης: Επαρκεί για να καλύψει ανάγκες αιώνων
«Ωκεανός» ενέργειας κάτω από την επιφάνεια της Γης: Επαρκεί για να καλύψει ανάγκες αιώνων – UNSPLASH

Μόνο ένα κλάσμα της ενέργειας που είναι κρυμμένη θεωρείται ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας για 200 χρόνια

Τρισεκατομμύρια τόνοι αερίου υδρογόνου είναι πιθανόν θαμμένοι σε βράχους και δεξαμενές κάτω από την επιφάνεια της Γης, αλλά οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι πού βρίσκεται ακόμα.

Ένας ωκεανός υδρογόνου κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της Γης — και οι επιστήμονες λένε ότι μόνο ένα κλάσμα του θα μπορούσε να σπάσει την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα για 200 χρόνια.
Νέα έρευνα δείχνει ότι ο πλανήτης περιέχει περίπου 6,2 τρισεκατομμύρια τόνους (5,6 τρισεκατομμύρια μετρικούς τόνους) υδρογόνου σε πετρώματα και υπόγειες δεξαμενές. Αυτή είναι περίπου 26 φορές η ποσότητα πετρελαίου που είναι γνωστό ότι παραμένει στο έδαφος (1,6 τρισεκατομμύρια βαρέλια, το καθένα ζυγίζει περίπου 0,15 τόνους) — αλλά το πού βρίσκονται αυτά τα αποθέματα υδρογόνου παραμένει άγνωστο.
Το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου είναι πιθανότατα πολύ βαθιά ή πολύ μακριά στην ανοικτή θάλασσα για να είναι προσβάσιμο, και ορισμένα από τα αποθέματα είναι πιθανώς πολύ μικρά για να εξαχθούν με τρόπο που να έχει οικονομικό νόημα, υποπτεύονται οι ερευνητές. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει περισσότερο από αρκετό υδρογόνο για να κυκλοφορήσει, ακόμη και με αυτούς τους περιορισμούς, δήλωσε στο Live Science ο Geoffrey Ellis , γεωχημικός πετρελαίου στο USGS και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης.
Το υδρογόνο είναι μια πηγή καθαρής ενέργειας που μπορεί να τροφοδοτήσει οχήματα, να τροφοδοτήσει βιομηχανικές διεργασίες και να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Μόλις το 2% των αποθεμάτων υδρογόνου που βρέθηκαν στη μελέτη, που ισοδυναμούν με 124 δισεκατομμύρια τόνους (112 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους) αερίου, «θα προμήθευαν όλο το υδρογόνο που χρειαζόμαστε για να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν [άνθρακας] για μερικές εκατοντάδες χρόνια». είπε η Έλις.
Η ενέργεια που απελευθερώνεται από αυτή την ποσότητα υδρογόνου είναι περίπου διπλάσια από την ενέργεια που αποθηκεύεται σε όλα τα γνωστά αποθέματα φυσικού αερίου στη Γη, ο Ellis και η συν-συγγραφέας του Sarah Gelman σημείωσαν στη μελέτη , επίσης γεωλόγος του USGS. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή (13 Δεκεμβρίου) στο περιοδικό Science Advances .

Για να υπολογίσουν την ποσότητα υδρογόνου μέσα στη Γη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο που αντιπροσώπευε τον ρυθμό με τον οποίο παράγεται το αέριο υπόγεια, την ποσότητα που πιθανόν να παγιδευτεί σε δεξαμενές και την ποσότητα που χάνεται μέσω διαφόρων διεργασιών, όπως η διαρροή από πετρώματα. και στην ατμόσφαιρα.

Το υδρογόνο δημιουργείται μέσω χημικών αντιδράσεων στα πετρώματα, η πιο απλή είναι μια αντίδραση που διασπά το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο, είπε ο Ellis. «Υπάρχουν στην πραγματικότητα δεκάδες φυσικές διεργασίες που είναι ικανές να παράγουν υδρογόνο, αλλά οι περισσότερες από αυτές παράγουν πολύ μικρές ποσότητες», είπε.
Μέχρι πρόσφατα, οι ερευνητές δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι το υδρογόνο συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια της Γης. «Το παράδειγμα σε όλη μου την καριέρα ήταν ότι το υδρογόνο είναι εκεί έξω, εμφανίζεται, αλλά είναι ένα πολύ μικρό μόριο, έτσι διαφεύγει εύκολα μέσα από μικρούς πόρους, ρωγμές και βράχους», εξήγησε ο Ellis.
Αλλά όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια τεράστια κρύπτη υδρογόνου στη Δυτική Αφρική , και μετά μια άλλη σε ένα αλβανικό ορυχείο χρωμίου , αυτό το παράδειγμα άλλαξε. Είναι πλέον σαφές ότι το υδρογόνο συσσωρεύεται σε δεξαμενές στη Γη και η νέα μελέτη δείχνει ότι ορισμένες από αυτές τις συσσωρεύσεις θα μπορούσαν να είναι μεγάλες.
«Έμεινα έκπληκτος που τα αποτελέσματα ήταν μεγαλύτερα από ό,τι πίστευα ότι πήγαινα», είπε ο Έλις. «Το takeaway είναι ότι υπάρχουν πολλά εκεί κάτω».
Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα γύρω από αυτά τα αποτελέσματα, είπε, καθώς το μοντέλο έδειξε ότι μπορεί να υπάρχουν από 1 δισεκατομμύριο έως 10 τρισεκατομμύρια τόνους υδρογόνου εκεί κάτω. (Η πιο πιθανή τιμή, με βάση τις υποθέσεις του μοντέλου, ήταν 6,2 τρισεκατομμύρια τόνοι.)
Το υδρογόνο προβλέπεται να αντιπροσωπεύει έως και το 30% του μελλοντικού ενεργειακού εφοδιασμού σε ορισμένους τομείς και η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να πενταπλασιαστεί έως το 2050 . Το αέριο παράγεται τεχνητά μέσω ηλεκτρόλυσης νερού, όπου τα μόρια του νερού διασπώνται με ηλεκτρικά ρεύματα. Όταν χρησιμοποιείται ανανεώσιμη ενέργεια, το προϊόν ονομάζεται «πράσινο υδρογόνο» και όταν χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα, είναι γνωστό ως «μπλε υδρογόνο».
Τα πλεονεκτήματα της αξιοποίησης του φυσικού υδρογόνου είναι ότι δεν απαιτεί πηγή ενέργειας για να παραχθεί και οι υπόγειες δεξαμενές μπορούν να συγκρατήσουν το αέριο μέχρι να χρειαστεί. «Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την αποθήκευση, κάτι που με το μπλε υδρογόνο ή το πράσινο υδρογόνο που κάνετε — θέλετε να το φτιάξετε όταν η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνή και μετά πρέπει να την αποθηκεύσετε κάπου», είπε ο Έλις. Με το φυσικό υδρογόνο, «θα μπορούσατε απλώς να ανοίξετε μια βαλβίδα και να την κλείσετε όποτε τη χρειάζεστε».
Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι πού ακριβώς βρίσκεται όλο αυτό το υδρογόνο, το οποίο θα επηρεάσει το αν είναι προσβάσιμο. Ο Έλις και οι συνεργάτες του κάνουν βήματα προς τον περιορισμό των γεωλογικών κριτηρίων που απαιτούνται για τη δημιουργία συσσωρεύσεων υπόγεια και τα αποτελέσματα για τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να δημοσιευτούν στις αρχές του επόμενου έτους, είπε.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΜΟΝΟ Η Ε.ΣΥ. ΕΧΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΝ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΥΣΙΜΟ.

Η Sascha είναι μία εκπαιδευόμενη συγγραφέας προσωπικού στο Live Science με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι κάτοχος πτυχίου βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία και μεταπτυχιακού τίτλου στην επικοινωνία των επιστημών από το Imperial College του Λονδίνου. Η δουλειά της έχει εμφανιστεί στον Guardian και στον ιστότοπο υγείας Zoe. Εκτός από το γράψιμο, της αρέσει να παίζει τένις, να παρασκευάζει ψωμί και να ψάχνει σε μαγαζιά με μεταχειρισμένα κρυμμένα πετράδια.

Το Live Science είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους δημοφιλούς επιστήμης που λειτουργεί σήμερα, ο οποίος αναφέρει τις τελευταίες ανακαλύψεις, την πρωτοποριακή έρευνα και τις συναρπαστικές ανακαλύψεις που επηρεάζουν εσάς και τον ευρύτερο κόσμο.

Πιστεύουμε ότι η επιστήμη μπορεί να σας βοηθήσει να εξηγήσετε τα πράγματα που έχουν σημασία για εσάς και να φωτίσει τα πάντα, από τα μυστήρια του σύμπαντος μας μέχρι την εσωτερική λειτουργία ενός ατόμου. Η ομάδα μας από έμπειρους συντάκτες και επιστημονικούς δημοσιογράφους είναι εδώ για να σας καθοδηγήσει στις πιο σημαντικές ιστορίες με σαφήνεια, και χιούμορ.

Το ταξίδι της ανακάλυψης ξεκινά εδώ.

πηγη  livescience

 

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

#Ζελενσκι #κιριλοφ #Βλαντιμίρ Πούτιν

#Τελ Αβίβ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ