Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Οι αλλαγές στον δικαστικό χάρτη προκαλούν ερωτηματικά
Οι αλλαγές στον δικαστικό χάρτη προκαλούν ερωτηματικά

Οι αλλαγές στον δικαστικό χάρτη προκαλούν ερωτηματικά

Νέες ρυθμίσεις έρχονται στο δικαστικό σύστημα της χώρας με την καινούργια χρονιά, οι οποίες έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο ευρύ κοινό, στο δικαστικό σώμα, αλλά και στους δικηγόρους που εμπλέκονται άμεσα.

Κάποιες από τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν αφορούν τον χρόνο αγορεύσεων των δικηγόρων στον Άρειο Πάγο, το πλαφόν στις σελίδες των δικογράφων και την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στα δικαστήρια.

Η αιτιολόγηση της ανάγκης αυτών των μεταρρυθμίσεων βασίζεται στο πρόβλημα της έλλειψης ταχύτητας στην απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα και την προσπάθεια επίλυσής του.

Δηλαδή από την αργή δικαιοσύνη περνάμε στην γρήγορη δικαιοσύνη με fast track διαδικασίες, όπου οι δικηγόροι θα πρέπει να γράφουν λιγότερο, να μιλούν με χρονόμετρο και να συνεργάζονται με την τεχνητή νοημοσύνη(πώς;) και αυτοί και οι δικαστές.

Θα δούμε πώς θα πάει κι αυτό.

Ή μάλλον δεν θα το δούμε! Διότι πέρασαν άλλη μία αλλαγή στα κλεφτά που θα έπρεπε να τους έχει ξεσηκώσει όλους.

Αφορά την παρεμπόδιση της δημοσιογραφικής κάλυψης των δικών από ραδιοτηλεοπτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νόμο 5119/2024, με την οποία τροποποιήθηκε το άρθρο 8 του νόμου 3090/2002. Πρόκειται για διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία εφαρμόστηκε στο νόμο με το άρθρο 31 τον Ιούλιο του 2024, χωρίς καν να ανέβει στην διαβούλευση!

Τώρα αν αναφέρουμε ότι αυτό μας εκπλήσσει, δηλαδή η τακτική  να περνάνε σε έναν νόμο διάφορα άρθρα τροποποιήσεων δίχως να λαμβάνουν γνώση οι εμπλεκόμενοι και πόσο μάλλον οι πολίτες, που στην τελική για αυτούς φτιάχνονται οι νόμοι, θα πούμε ψέματα! Το έχουμε δει να συμβαίνει άπειρες φορές και είναι μια συνήθης πρακτική των κυβερνήσεων και του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Με την νέα αυτή διάταξη επεκτείνεται η απαγόρευση της ολικής ή μερικής μετάδοσης των δικών και στο διαδίκτυο, όπως και η καταγραφή τους με οποιοδήποτε τεχνολογικό μέσο, καθώς και η κινηματογράφηση, μαγνητοσκόπηση, ηχογράφηση και αποτύπωσή τους σε γραπτό κείμενο μέσω ειδικού λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό. Μπορούν να επιτραπούν οι ενέργειες αυτές μόνον, αν τις επιτρέψει το δικαστήριο, με την σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα και των διαδίκων.

Αυτό καταπατά κάθε έννοια της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην άμεση και έγκυρη ενημέρωση και ειδικά για υποθέσεις που άπτονται του δημόσιου ενδιαφέροντος.

Όπως για παράδειγμα, μείζονος σημασίας θα είναι για όλους τους Έλληνες η δίκη για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και άφησε πολλαπλάσιους, ψυχικά και σωματικά, τραυματίες. Μήπως δεν πρέπει να μάθουμε την αλήθεια;

Από την άλλη, η διάταξη αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα το Σύνταγμα δικαίως ορίζει για την δημοσιότητα στην δικαιοσύνη.

Στο άρθρο 93 παρ. 2 αναγράφεται ότι “οι συνεδριάσεις κάθε δικαστηρίου είναι δημόσιες, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει με απόφασή του ότι η δημοσιότητα πρόκειται να είναι επιβλαβής στα χρηστά ήθη ή ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι προστασίας της ιδιωτικής ή οικογενειακής ζωής των διαδίκων”.

Πώς θα πράξουν οι δικαστές, όταν στο ίδιο άρθρο του Συντάγματος στην παρ. 4 αναφέρει ξεκάθαρα πως “ Τα δικαστήρια υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμο που το περιεχόμενό του είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα.”;

Όταν συγκρούονται οι νόμοι με την ίδια την βάση τους, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Η δικαιοσύνη στις μέρες μας βάλλεται από φανερούς και σκοτεινούς κύκλους συμφερόντων. Αυτό συμβαίνει, γιατί έχει στηριχθεί σε σαθρές βάσεις, χωρίς κανένα αξιακό υπόβαθρο.

Μάλλον ξεχάσανε κάποιοι ότι η δικαιοσύνη υπάρχει πρώτα απ’ όλα για τον ίδιο τον άνθρωπο και κάθε διαδικασία της πρέπει να φέρει μέσα της την αλήθεια και να είναι στο φως για να μπορούν να την δουν όλοι.

Τα αληθινά θεμέλια για πραγματικά ανεξάρτητη και δίκαιη δικαιοσύνη εδράζονται στα Ελλάνια Αξιακά Πρωτόκολλα, που πρώτος έφερε και εγκαθίδρυσε ο πρόεδρος της Ελλήνων Συνέλευσις κος Αρτέμης Σώρρας.

Είναι οι βάσεις για την εγκαθίδρυση κάθε αληθινής και δίκαιης πολιτείας ανθρώπων, όπου τίποτα δεν θα μπορεί να παρεκκλίνει από το Ελλάνιο Αξιακό Σύστημα.

Στον πολιτειακό νόμο της Δημοσιότητας στην 4η παράγραφο αναφέρεται ότι “Κάθε πρόταση κάθε ιδέα κάθε καινοτομία σε οποιαδήποτε μορφή της τεχνολογίας, της επιστήμης, της τέχνης, ΩΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΝΟΜΟΙ διδασκαλία καθοδήγηση πρέπει να άπτονται ΤΟΥ ΑΞΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ και να ανήκει σε όλη την κοινωνία και όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στην διαδικασία που δημιουργείται.”  https://www.aitherikigrafi.gr/ellanio-axiako

Με αυτόν τον τρόπο ο κάθε πολίτης συναποφαζίζει, συμμετέχει, ελέγχει και εκτελεί από όποια θέση οριστεί από το σύνολο προς όφελος όλου του συνόλου σε δημόσια θέα.

Της Ντάσιου Μαρίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ