Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά
Πλειστηριασμοί κατοικιών από Funds: Πάνω από 11.000 οικογένειες στο δρόμο σε 1 χρόνο με την νομική σφραγίδα των κομμάτων…
Πλειστηριασμοί κατοικιών από Funds: Πάνω από 11.000 οικογένειες στο δρόμο σε 1 χρόνο με την νομική σφραγίδα των κομμάτων…

Πλειστηριασμοί κατοικιών από Funds  με την νομική σφραγίδα των κομμάτων…: Πάνω από 11.000 οικογένειες στο δρόμο σε 1 χρόνο

Οι γιορτές των Χριστουγέννων ήταν εφέτος πένθιμες για 11.417 οικογένειες που έχασαν μέσα σε ένα χρόνο το σπίτι τους στο ξέφρενο πάρτι πλειστηριασμών κατοικιών, που έστησαν τα funds κόκκινων δανείων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου “Τα funds έφτασαν στα άκρα με την ανοχή της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στα 5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την Νέα Δημοκρατία η ιστοσελίδα e-auction γεμίζει με αναρτήσεις πλειστηριασμών με το συνολικό τους αριθμό να φτάνει σε 297.623 από το Νοέμβριο του 2017. Από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2024 είχαν αναρτηθεί 11.417 πλειστηριασμοί ακινήτων”. Από τους πλειστηριασμούς δεν εξαιρέθηκαν ούτε οι ευάλωτοι, ούτε οι άνεργοι που βρέθηκαν ξαφνικά άστεγοι, αφού δεν μπόρεσαν να συντηρήσουν τις ρυθμίσεις με τα εξωφρενικά ποσά που απαιτούσαν τα funds, προτείνοντας δήθεν μια λύση, ώστε να καταφέρουν να σώσουν το σπίτι τους.
Τα νούμερα είναι τραγικά και τα Χριστούγεννα ήταν μαύρα για τόσους ξεσπιτωμένους ανθρώπους, αλλά το αποτέλεσμα δεν μας εντυπωσιάζει πλέον, εφόσον αυτός ήταν ο τελικός στόχος όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων, της Ελληνικής Βουλής, εν γένει καθώς και της Δικαιοσύνης σε όλες τις βαθμίδες της.
Από το 2003 έως σήμερα όλες οι Κυβερνήσεις ψήφισαν νόμους, στήνοντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τη ληστρική επιδρομή των funds, με πρόσχημα να καθαρίσουν οι Τράπεζες τους ισολογισμούς τους, ενώ αυτές είχαν ήδη λάβει ανακεφαλαιοποιήσεις ύψους 233 δις ευρώ για την εξυγίανσή τους με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή τα χρήματα όλων των πολιτών.
Από το 2008 έως το 2012 πραγματοποιήθηκαν 8 αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις. Το σύνολο των ποσών αυτών δίνει το άθροισμα των 233 δις έως το 2012, ενώ από το 2013 έως το 2015 οι Τράπεζες έλαβαν επί πλέον μέσω τριών επίσημων ανακεφαλαιοποιήσεων το ποσό των 61,9 δις ευρώ.

Συνολικά οι Τράπεζες “καταβρόχθισαν” 294,9 δις ευρώ μέσω της φορολογίας των Ελλήνων πολιτών.

Παρόλα αυτά δεν κατέστη δυνατόν να κορεστούν οι ανάγκες τους, διότι το αρχικό σχέδιο ήταν διαφορετικό εφόσον, όπως αποδείχθηκε, στόχευαν να λεηλατήσουν τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών που με πολύ κόπο και με την ασταμάτητη εργατικότητά τους είχαν αποκτήσει.
Το χορό των βοηθητικών νομοθετημάτων, που κάλυψαν θεσμικά τη λεηλασία, άνοιξε το ΠΑΣΟΚ το 2003, αρκετά πριν ξεκινήσει η λαίλαπα της φτωχοποίησής μας. Ήταν τότε που οι Τράπεζες άρχιζαν να μας παροτρύνουν με ελκυστικές διαφημίσεις και επίμονα τηλεφωνήματα να πάρουμε κάθε λογής δάνειο, παρουσιάζοντάς μας δελεαστικά προγράμματα αποπληρωμής τους με ευνοϊκούς όρους και παρασύροντάς μας να υποθηκεύσουμε ακόμα και τα σπίτια μας.
Πρώτο το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, με το Νόμο 3156/25.6.2003 ΦΕΚ 157 και τίτλο : Ομολογιακά Δάνεια, Τιτλοποίηση απαιτήσεων από ακίνητα και άλλες διατάξεις”, έδωσε το δικαίωμα στις Τράπεζες να τιτλοποιούν τις απαιτήσεις από ακίνητα των πολιτών, ώστε να μπορούν στο μέλλον να εγείρουν αξιώσεις αποπληρωμής μέσω αυτών των τίτλων με οποιοδήποτε τρόπο.
Στη συνέχεια ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ο δεύτερος στη σειρά νόμος 4354 16.12.15 ΦΕΚ 176 με τον εξής τίτλο: “Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”.  
Με αυτούς τους δύο νόμους είχε τεθεί η βάση για να δοθεί η δυνατότητα στις Τράπεζες να μεταβιβάσουν τις απαιτήσεις από δάνεια και πιστώσεις σε ξένα funds, τα οποία με τη σειρά τους ανέθεσαν τη διαχείριση απαιτήσεων σε εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα τους γνωστούς και μη εξαιρετέους servicers
Το νομοθετικό έργο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνεται και σφραγίζεται από τη ΝΔ με το νόμο ΠΕΕ 193/1/27.09.2021 ΦΕΚ Β΄4642  “Οροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας εταιρειών : α) χρηματοδοτικής μίσθωσης, β) παροχής πιστώσεων και γ) πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων – Ειδικές συμμετοχές – Κατάργηση Πράξης Διοικητή” και ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος από όλους τους κομματικούς κυβερνητικούς σχηματισμούς στα funds και τους servicers να αρπάξουν ό,τι βρουν μπροστά τους.
Στην όλη διακίνηση χρήματος μέσω Τραπεζών, funds και servicers παρατηρείται το εξής παράδοξο : Τα funds έχουν πάρει μέσω τιτλοποιήσεων δάνεια από 2,5 δις έως 35 δις, ενώ τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν μετοχικό κεφάλαιο από 0 έως 100 ευρώ! Το γεγονός αυτό αντιβαίνει στον κανονισμό της Τράπεζας της Ελλάδος που ορίζει ότι το ύψος του ελάχιστου αρχικού κεφαλαίου που απαιτείται για την ίδρυση εταιρείας χρηματοδοτικής μίσθωσης ανέρχεται στο ήμισυ (½) του ελάχιστου αρχικού κεφαλαίου που απαιτείται για την ίδρυση πιστωτικού ιδρύματος σύμφωνα με το νόμο 2076/92.
Πού βρήκαν λοιπόν τα funds τα ποσά για να αποκτήσουν τόσα πολλά δάνεια των πολιτών με το μηδαμινό μετοχικό κεφάλαιο που διαθέτουν; Η ερώτηση παραμένει ρητορική, εφόσον ποτέ κανείς δεν δίνει πειστική απάντηση, ούτε και ασκούνται οι ανάλογοι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς και το επτασφράγιστο μυστικό παραμένει σε επίπεδο γρίφου.
Τα σκάνδαλα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας με αφορμή την υπόθεση των καζίνων Πηλαδάκη αποκαλύπτουν “σημεία και τέρατα” σε μια αλυσίδα έκνομων ενεργειών, όπου με “περίεργες” δοσοληψίες επιχειρηματίες, ξένα funds, οι θυγατρικές τους, servicers, εταιρείες off-shore, λειτουργώντας μόνον ως “βιτρίνα” υπερχρεωμένων επιχειρηματιών, “καθάριζαν” αγοράζοντας τα δάνειά τους έναντι “πινακίου φακής”, πληρώνοντας μόλις ένα 10% των οφειλών τους.
Όλη αυτή η παρανομία που προκαλεί ίλιγγο στήνεται για να “βολέψουν τα δικά τους τα παιδιά” ενώ χιλιάδες Έλληνες έχουν ήδη χάσει τα σπίτια τους και άλλοι τόσοι και περισσότεροι κινδυνεύουν να τα χάσουν από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την απόλυτη φτώχεια.
Τη μεγαλύτερη όμως ευθύνη για τη σκανδαλώδη ασυδοσία των funds και των λοιπών εταιρειών φέρει η Τράπεζα της Ελλάδος ως ο κατ΄εξοχήν αρμόδιος θεσμός άσκησης εποπτείας και ελέγχου. Στο καταστατικό της και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο “Θεσμικό πλαίσιο-Αδειοδότηση” διαβάζουμε : “ Για τη σύσταση των εταιριών χρηματοδοτικής μίσθωσης με έδρα στην Ελλάδα απαιτείται ειδική άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι επίσης αρμόδια για την άσκηση εποπτείας και ελέγχου των εταιριών αυτών”. 
Επομένως η Τράπεζα δεν άσκησε τα καθήκοντά της ως όφειλε, αλλά αυτό δεν μας παραξενεύει πια, εφόσον ο Διοικητής και οι δύο Υποδιοικητές της διορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν προτάσεως του Γενικού Συμβουλίου της ίδιας της Τράπεζας, με εξαετή θητεία, όπως διαβάζουμε σε σχετική ιστοσελίδα της Τράπεζας.
Αυτό που βιώνουμε στις μέρες μας στον Τραπεζικό τομέα και σε όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα είναι το απόλυτο χάος, το οποίο όλοι εμείς οι πολίτες οφείλουμε να μετατρέψουμε σε τάξη και ευρυθμία.
Χρειαζόμαστε επειγόντως μια χρηστή Ελληνική διοίκηση, πλαισιωμένη από άξιους συμπολίτες μας εκλεγμένους από μας τους ίδιους, για να διαχειριστεί με τον ορθότερο τρόπο τον πλούτο μας και τα χρηματοοικονομικά μας.
Προηγουμένως όμως, πρέπει να ασκηθεί εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε Τραπεζικό Ίδρυμα. Είναι αναγκαίο να συσταθεί μια Επιτροπή Ελέγχου που θα εξετάσει λεπτομερώς τη λειτουργία, τις εγγυήσεις και τα βάρη τους, τη διαχείριση των κεφαλαίων και τις επενδύσεις που έγιναν από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Συγχωνεύσεις, κεφαλαιοποιήσεις, ανακεφαλαιοποιήσεις, η μετοχική σύνθεση σε όλα τα επίπεδα μέχρι το τελικό φυσικό πρόσωπο για το 100% της δομής, θα πρέπει να μπουν στο “μικροσκόπιο” σχολαστικών ελέγχων για τυχόν ενόχους, απόδοση ευθυνών και τιμωρία.
Το περιουσιακό Χαρτοφυλάκιο κάθε Τράπεζας, τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που έχει εκδόσει και προς ποιές κατευθύνσεις, η λειτουργία της και οι συμβάσεις της με δανειολήπτες, πρέπει επιτέλους να ερευνηθούν λεπτομερώς, ώστε να αποκτήσουμε σαφή εικόνα των οικονομικών μας και να περάσουμε στη δίκαιη διαχείρισή τους για το κοινό μας όφελος.
Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με ταχύτατους ρυθμούς από εξειδικευμένους επιστήμονες και με τη βοήθεια της σύγχρονης προηγμένης τεχνολογίας, η οποία θα πρέπει τελικά να εφαρμοστεί προς το συλλογικό μας όφελος …

 Αργυρώ Παναγιωτοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ