Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Τρισεκατομμύρια τόνοι αερίου υδρογόνου θαμμένα βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Γης
Τρισεκατομμύρια τόνοι αερίου υδρογόνου θαμμένα βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Γης

Τρισεκατομμύρια τόνοι αερίου υδρογόνου θαμμένα βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Γης

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η Γη μπορεί να διαθέτει μια ανεκμετάλλευτη πηγή ενέργειας – τρισεκατομμύρια τόνοι αερίου υδρογόνου θαμμένα βαθιά κάτω από την επιφάνεια.

Το καλύτερο απ’ όλα; Θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον κόσμο για αιώνες στο τέλος.

Σύμφωνα με έρευνα του Geoffrey Ellis της Γεωλογικής Έρευνας των ΗΠΑ, αυτά τα κρυφά αποθέματα θα μπορούσαν να παρέχουν αρκετή ενέργεια για να μειώσουν την παγκόσμια εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα για 1.000 χρόνια.
Διαμορφωμένο φυσικά μέσω γεωχημικών διεργασιών, αυτό το γεωλογικό υδρογόνο εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 6,2 τρισεκατομμύρια τόνους (5,6 τρισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι), με σημαντικές δυνατότητες να χρησιμεύσει ως ενεργειακός πόρος μηδενικών  εκπομπών άνθρακα. (ΤΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΥΣΗΣ ΑΝΤΙ ΚΑΥΣΑΕΡΙΟ ΜΟΝΟ ΝΕΡΟ)
Ενώ τα αποθέματα υδρογόνου έχουν ήδη εντοπιστεί σε μέρη όπως η Αλβανία και το Μάλι, ερευνητές πιστεύουν ότι παρόμοια κοιτάσματα υπάρχουν παγκοσμίως. Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτού του υδρογόνου είναι πιθανόν θαμμένο πολύ βαθιά ή βρίσκεται στα ανοιχτά, καθιστώντας την εξαγωγή μεγάλης κλίμακας μια πρόκληση.

Ακόμα κι έτσι, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, δείχνει ότι η αξιοποίηση μόλις στο 2% των εκτιμώμενων αποθεμάτων θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες υδρογόνου στον κόσμο για 200 χρόνια, βοηθώντας στην επίτευξη των στόχων του καθαρού μηδενικού άνθρακα.

Η ενέργεια που περιέχεται σε αυτά τα αποθέματα ξεπερνά εκείνη όλων των αποδεδειγμένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα του υδρογόνου ως καθαρή εναλλακτική λύση.

Ωστόσο, ειδικοί όπως ο καθηγητής. Ο Bill McGuire του University College του Λονδίνου προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη της υποδομής για την εξαγωγή υδρογόνου σε κλίμακα θα απαιτούσε μια μαζική παγκόσμια προσπάθεια. Παρά τις προκλήσεις αυτές, η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα στο γεωλογικό υδρογόνο, το οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη μετάβαση στη βιώσιμη ενέργεια
Μάθετε περισσότερα: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.ado0955

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ