Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Κλωνοποίηση φωνής: Η νέα μορφή απάτης με τη βοήθεια της "τεχνικής νοημοσήνης"
Κλωνοποίηση φωνής: Η νέα μορφή απάτης με τη βοήθεια της “τεχνικής νοημοσήνης”

Κλωνοποίηση φωνής: Η νέα μορφή απάτης με τη βοήθεια της “τεχνικής νοημοσήνης”

Η απάτη, με αυτόν τον τρόπο, γίνεται πλέον με ακόμα πιο πειστικό τρόπο, που μπορεί να παρασύρει ακόμα και τον πιο ενημερωμένο και υποψιασμένο πολίτη.

Μέχρι πρότινος, οι τηλεφωνικές απάτες ακολουθούσαν συγκεκριμένες τακτικές. Κάποιος τηλεφωνεί υποδυόμενος τον αστυνομικό, τον γιατρό, και ενημερώνει το θύμα ότι κάποιος συγγενής του έχει εμπλακεί σε σοβαρό τροχαίο.

Παρότι τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικιωμένοι, δεν είναι λίγες οι φορές που και άλλες ηλικίες πείστηκαν από τη φωνή που άκουσαν από την άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής και έπεσαν στην καλοστημένη παγίδα των απατεώνων, φτάνοντας στο σημείο να χάσουν πολλές χιλιάδες ευρώ σε μετρητά, αλλά και κοσμήματα.

Τώρα, οι απατεώνες επιστρατεύουν τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), προκειμένου να δημιουργήσουν φωνητικούς κλώνους στους νέους τύπους απάτης που προκαλούν πανικό στις ΗΠΑ εδώ και κάμποσο διάστημα και έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σε Ευρώπη…’οπως και στη χώρα μας.

Η απάτη, με αυτόν τον τρόπο, γίνεται πλέον με ακόμα πιο πειστικό τρόπο, που μπορεί να παρασύρει ακόμα και τον πιο ενημερωμένο και υποψιασμένο πολίτη, γι’ αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Με την εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης που έχουν ανακαλύψει τα “κυκλώματα” αυτά, χρειάζεται μερικά μόνο δευτερόλεπτα για να κλωνοποιηθεί η φωνή κάποιου αγαπημένου ή συγγενικού σας προσώπου.

Για να ολοκληρωθεί το “vishing”, όπως ονομάζεται το “voice phishing”, χρειάζεται η υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και επαφών, η κλωνοποίηση της κάρτας SIM και η ανάθεση στην ΑΙ εφαρμογή του μηνύματος που θα εκφωνηθεί με τον αντίστοιχο τόνο, φυσικά προκειμένου να προκαλέσει πανικό στο θύμα.

Καθοριστικό ρόλο παίζουν βίντεο και άλλες πληροφορίες που αλιεύουν οι απατεώνες μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Από μια απλή τηλεφωνική κλήση μέχρι μια σύντομη περιπλάνηση στα κοινωνικά δίκτυα, όπου αναρτώνται δεκάδες βίντεο καθημερινά από τον κάθε χρήστη, το υλικό που έχουν στη διάθεσή τους είναι πολύ πλούσιο…

Επίσης, μία άλλη τακτική περιλαμβάνει την κλωνοποίηση τηλεφωνικών αριθμών (spoofing), όπου οι απατεώνες κάνουν τον αριθμό τους να φαίνεται ως νόμιμος. Έτσι, τα θύματα δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι πρόκειται για απάτη.

Ενημερωθείτε και ενημερώστε 

Οι τηλεφωνικές απάτες αποτελούν μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές ηλεκτρονικού εγκλήματος, προκαλώντας σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στα θύματα. Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την ευπιστία των πολιτών και την εξέλιξη της τεχνολογίας, αναπτύσσοντας συνεχώς νέες μεθόδους για να αποσπάσουν χρήματα ή προσωπικές πληροφορίες.

Επίσης, οι απατεώνες καλούν από ψεύτικους αριθμούς, που εμφανίζονται ως επίσημοι φορείς, όπως τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ή εταιρείες.

Μία συνηθισμένη προσέγγιση είναι να ισχυρίζονται ότι υπάρχει επείγον ζήτημα, όπως μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές στον τραπεζικό λογαριασμό του θύματος ή απειλή διακοπής υπηρεσιών, εάν δεν παρέχει άμεσα πληροφορίες. Σε άλλες περιπτώσεις, υπόσχονται μεγάλες χρηματικές ανταμοιβές, ζητώντας προκαταβολές ή τραπεζικά στοιχεία.

Οι τηλεφωνικές απάτες είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση. Ενημερωθείτε, ενημερώστε τους δικούς σας και συμβάλετε στην πρόληψη τέτοιων εγκλημάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ