Το Γάλα των «μηδενικών» αγελάδων και οι άδειες «μπλε» θέσεις
Στην Αθήνα εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορούν ηλεκτρικά λεωφορεία
Ενώ είναι πολλά τα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα αυτών των λεωφορείων, εδώ θα σταθώ στη φράση που είναι γραμμένη στο πλάι: «Zero emission ELECTRIC». Ηλεκτρικό με μηδενικές εκπομπές.
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγει κατευθείαν ο κινητήρας του λεωφορείου είναι όντως μηδενικές, και έχει επικρατήσει η συνήθεια σ’ αυτές τις περιπτώσεις να λέμε ότι το όχημα είναι «μηδενικών εκπομπών».
Με την ίδια λογική όμως, κι εγώ πιστεύω ότι το γάλα που πωλείται στο σούπερ-μάρκετ θα έπρεπε να γράφει ότι είναι «μηδενικών αγελάδων», αφού δεν απαιτούνται αγελάδες για να αγοράσετε, να μεταφέρετε, να αποθηκεύσετε ή να καταναλώσετε το γάλα. Αντίθετα, αν αγοράσετε το γάλα σας σε φάρμα, τότε απαιτούνται αγελάδες.
Σας φαίνεται ηλίθιο; Και όμως, ακριβώς αυτό λένε όταν ισχυρίζονται ότι ένα όχημα είναι «μηδενικών εκπομπών», γιατί όπως κι εγώ αγνόησα το πώς παρήχθη το γάλα, έτσι κι αυτοί αγνοούν το πώς παρήχθη το ηλεκτρικό ρεύμα.
Μερικοί αναγνώστες ίσως να διαμαρτυρηθούν για το ότι αυτά τα λεωφορεία θα ήταν όντως μηδενικών εκπομπών αν ίσχυαν κάποιες συνθήκες που δεν ισχύουν. Πράγματι. Αλλά και η γιαγιά μου θα ήταν ο παππούς μου αν ίσχυε μια συνθήκη που δεν ισχύει.
Όμως η γιαγιά μου είναι η γιαγιά μου, το γάλα παράγεται από αγελάδες, και τα λεωφορεία τροφοδοτούνται από ρεύμα που παράγεται κυρίως από ορυκτά καύσιμα. Επομένως το «μηδενικών εκπομπών» είναι ευφημισμός για το «μη μηδενικών εκπομπών».
Οι άδειες μπλε θέσεις
Μονίμως άδειοι οι σταθμοί φόρτισης στα πάρκιγκ
Θα έχετε παρατηρήσει ότι στα πάρκιγκ πολλών καταστημάτων υπάρχουν πλέον θέσεις για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, που είναι μονίμως άδειες. Κάτι άλλο λοιπόν που μου έκανε εντύπωση στην προχθεσινή μου επίσκεψη σε πολυκατάστημα ήταν ότι ένα ηλεκτρικό όχημα φόρτιζε σε μια τέτοια θέση. Άδειες μπλε θέσεις βλέπω συνέχεια. Όχημα να φορτίζει σε τέτοια θέση είδα πρώτη φορά.
Γιατί έχουν βαλθεί οι επιχειρηματίες να ξοδεύονται κατασκευάζοντας σταθμούς φόρτισης που δεν χρησιμοποιούνται; Αν ήμουν ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ, και περίμενα να έχω κάποιο κέρδος κρατώντας μια προμήθεια από το ηλεκτρικό ρεύμα, θα περίμενα πρώτα να υπάρξει ζήτηση και μετά θα έφτιαχνα σταθμούς φόρτισης.
Η απάντηση είναι ότι το κράτος δίνει κίνητρα για κατασκευή τέτοιων θέσεων. Υπάρχει επιδότηση 70%, αλλά στα νέα κτίρια η κατασκευή είναι υποχρεωτική.
Εκ των υστέρων είναι βέβαια εύκολο να κρίνεις, και όταν ψηφίστηκε αυτή η νομοθεσία το 2020 δεν είχαν φανταστεί την αντίσταση που θα έφερνε ο κόσμος στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Εντούτοις οι άδειες μπλε θέσεις είναι σύμβολο της εμμονικής προώθησης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου ως μέσου αντιμετώπισης της «κλιματικής αλλαγής». Ακόμα κι αν το κυρίαρχο αφήγημα για την «κλιματική αλλαγή» ήταν σωστό, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν θα έκανε καμία διαφορά.
Αν θέλετε να διασκεδάσετε λίγο ακόμα, δείτε αυτό το βίντεο:
#ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ #ΕΛΛΑΔΑ #ΦΟΡΤΙΣΗ #ΚΟΙΝΩΝΙΑ #ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ #ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ #
Κοινοποίησε !
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Έρευνα: Τα ελληνικά ΜΜΕ είναι και επισήμως τα πιο αναξιόπιστα του πλανήτη
Tο 96% του συνόλου των ΜΜΕ του πλανήτη ανήκει σε 6 εβραϊκές εταιρείες!!!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ: ΛΙΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠ’ ΟΣΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΤΑΛΜΟΥΔ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ;