Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά
ΕΣΥ ΠΟΣΑ ΤΟΞΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΩΝ ΤΡΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ;;
ΕΣΥ ΠΟΣΑ ΤΟΞΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΩΝ ΤΡΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ;;

Γνωρίζεις ΠΟΣΑ ΤΟΞΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΩΝ ΤΡΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ;;

Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα για να εκτελέσουν ορισμένες τεχνικές λειτουργίες, όπως η βελτίωση του χρώματος, της γεύσης και της διάρκειας ζωής του τροφίμου

Τρώμε πολύ καθημερινά…συνθετικά χρώματα, συντηρητικά και γεύσεις. Όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, τα σνακ, τα ζαχαρούχα τρόφιμα, τα ζαχαρωτά, τα ποτά, τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρόσθετων γνωστών ως «Ε». Τι είναι το πρόσθετο τροφίμων ή η ουσία Ε; Είναι «φυσικές» ή «συνθετικές» χημικές ουσίες που προστίθενται σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και να βελτιώσουν τη γεύση, τη μυρωδιά, την υφή, το χρώμα και τη συνολική εμφάνιση. Ο αριθμός αυτών των ουσιών ξεπερνά τις 2900.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες και έρευνες για τις βραχυπρόθεσμες, αλλά κυρίως τις μακροπρόθεσμες, πιθανές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.

Τα “E” χρησιμοποιούνται νόμιμα από τους κατασκευαστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα απολύτως ασφαλή για το σώμα. Απλώς «υποθέτουμε» ότι δεν είναι άμεσα επιβλαβή αρκεί να μην καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα!????

ΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΟΣΟΣΤΗΤΑ?? ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΠΑΘΕ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΔΥΟ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙΑ ΠΟΚ ΚΟΡΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΠΙ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ? ΤΗΝ ΒΛΑΒΗ ΤΗΝ ΕΠΑΘΕ ΓΙΑΤΙ ΑΝΕΠΝΕΕ ΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΑΡΩΜΑ ΒΟΥΤΗΡΟΥ ΠΟΥ ΕΒΑΖΑΝ ΣΤΟ ΠΟΠ ΚΟΡΝ, ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΚΑΝΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΑΕΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΠΚΟΡΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΔΙΚΑΣΑΝ 7.000.000 ΔΟΛΑΡΙΑ αποζημίωσή ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΛΑΒΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΤΕΙ.

Πολλές χώρες επιτρέπουν τη χρήση ουσιών που απαγορεύονται σε άλλες χώρες. Αλλά όταν ένα πρόσθετο τελικά κρίθηκε επιβλαβές και αποσύρθηκε, είχε καταναλωθεί για χρόνια. Πόσο καταναλώνουμε χωρίς να κατανοούμε πλήρως τις συνέπειες για την υγεία μας;

Πολλά πρόσθετα έχουν αποσυρθεί οριστικά. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων απαγόρευσε τη χρωστική Ε128 (ερυθρό 2G), η οποία κρίθηκε ύποπτη για καρκινογενέσεις. (πόσες ακόμα δεν έχουν κριθεί ύποπτες)

Οι επιστημονικές μελέτες περιλαμβάνουν συγκεκριμένα πρόσθετα για διάφορες βλάβες της υγείας σε παιδιά (ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, υπερκινητικότητα, αλλεργίες, άσθμα, ερύθημα) και ενήλικες (αλλεργίες, άσθμα, πονοκεφάλους, ζάλη, δύσπνοια, ναυτία, εντερικά έλκη).

Τα τελευταία χρόνια, με την ευρεία κατανάλωση παρασκευασμένων τροφίμων, έχει εισαχθεί μεγάλος αριθμός νέων πρόσθετων και συντηρητικών. Κάποια από αυτά έχουν κατηγορηθεί για καρκίνο, νευρολογικές διαταραχές, καρδιακές παθήσεις και πολλά άλλα.

1.Αβλαβή πρόσθετα:

E100, E101, E103, E104, E105, E111, E121, E126, E130, E132, E140, E151, E152, E160, E161, E162, E170, E174, E1020, E172, E1701 E236, E237, E233, E260, E261, E263, E270, E280, E281, E282, E290, E300, E301, E303, E305, E306, E307, E308, E223, E323, E323, E3 E334, E335, E336, E337, E382, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E408, E410, E411, E413, E414, E420, E227, E427, E4, E427, E424, E4 Ε475, Ε480

2. Ύποπτες προσθήκες:

E125, E141, E150, E153, E171, E172, E173, E240, E241, E477

3. Επικίνδυνα πρόσθετα:

E102, E110, E120( ΚΑΡΜΙΝΙΟ), E124

4. Διαταραχή υγείας:

* Εντερική διαταραχή: E220, E221, E223, E224
* Πεπτικές διαταραχές: E338, E339, E340, E341, E450, E461, E463, E465, E466, παγωτό E407
* Δερματικές παθήσεις: E230, E231, E232, E233
* Καταστροφή της βιταμίνης Β12: Ε200
* Χοληστερόλη: E320, E321
* Νευρική ευαισθησία: E311, E312
* Σάπισμα στο στόμα: Το E330 είναι το πιο επικίνδυνο (καρκινογόνο) (περιέχεται π.χ. σε SCWEPPES LEMON, AROMA MUSTARD, MEZZO-MIX, ΚΑΒΟΥΡΟΚΡΕΑΣ, ΤΥΡΙ ΜΠΟΜΠΕΛΑ, ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ)

5. Καρκινογόνα πρόσθετα:

E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Το E123 είναι πολύ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ Απαγορεύεται στις ΗΠΑ και στις χώρες της ΚΑΚ. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα πρόσθετα με τα ακόλουθα τρόφιμα: E123/E110, ΠΡΟΣΟΧΗ (Gummy bears, TREETS, SMARTIES, τσίχλες κρασιού HARIBO, φακές σοκολάτας, πουτίγκα κρέμας ZOTT, IGLO fish fingers, KRAFT Dorahm με crème fraiche, σαλάμι KRAFT, τυρί κρέμα, πουτίγκα βανίλιας E102, E110, έτοιμες σάλτσες.)

6. ΠΡΟΣΟΧΗ Για γουανυλικό και γλουταμικό από τη σειρά E600, E605 – νευροτοξίνη

7. Αλουμίνιο:

E173 (χρωστική αλουμίνιο),
E520 (σταθεροποιητής θειικό αλουμίνιο),
E521 (θειικό νάτριο αργίλιο),
E523 (θειικό αμμώνιο αλουμίνιο),
E554 (διαχωριστικός παράγοντας άλατα πυριτίου πυριτικό αργίλιο νάτριο),
E555 (πυριτικό αργίλιο καλίου), πυρίτιο αργίλιο 556 ),
Ε598 (αργιλικό ασβέστιο).
Αλουμίνιο στο πόσιμο νερό: Τα υδάτινα έργα χρησιμοποιούν αλουμίνιο ως κροκιδωτικό.

Η παρακάτω είναι μια λίστα χρωστικών ουσιών και προσθέτων για τρόφιμα που εκδόθηκε από το νοσοκομειακό κέντρο του CHAUMONT, FRANCE, βασισμένη σε πληροφορίες του ερευνητικού κέντρου VILLAJUIR, FRANCE, για να επιστηθεί η προσοχή των καταναλωτών στα αποτελέσματα των προσθέτων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων.

  • Ε100 Ακίνδυνο
  • Ε101 Ακίνδυνο
  • Ε102 Επικίνδυνο
  • Ε103 Απαγορευμένο
  • Ε104 Ύποπτο
  • Ε105 Απαγορευμένο
  • Ε110 Επικίνδυνο
  • Ε111 Απαγορευμένο
  • Ε120 Επικίνδυνο
  • Ε121 Απαγορευμένο
  • Ε122 Ύποπτο
  • Ε123 Πολύ Επικίνδυνο
  • Ε124 Επικίνδυνο
  • Ε125 Απαγορευμένο
  • Ε126 Απαγορευμένο
  • Ε127 Επικίνδυνο
  • Ε130 Απαγορευμένο
  • Ε131 Καρκινογόνο προϊόν
  • Ε132 Ακίνδυνο
  • Ε140 Ακίνδυνο
  • Ε141 Ύποπτο
  • Ε142 Καρκινογόνο προϊόν
  • Ε150 Ύποπτο
  • Ε151 Ύποπτο
  • Ε152 Απαγορευμένο
  • Ε153 Ύποπτο
  • Ε160 Ακίνδυνο
  • Ε161 Ακίνδυνο
  • Ε163 Ακίνδυνο
  • Ε170 Ακίνδυνο
  • Ε171 Ύποπτο
  • Ε173 Ύποπτο
  • Ε174 Ακίνδυνο
  • Ε175 Ακίνδυνο
  • Ε180 Ύποπτο
  • Ε181 Απαγορευμένο
  • Ε200 Ακίνδυνο
  • Ε201 Ακίνδυνο
  • Ε202 Ακίνδυνο
  • Ε203 Ακίνδυνο
  • Ε210 Καρκινογόνο προϊόν
  • Ε211 Καρκινογόνο προϊόν
  • Ε212 Καρκινογόνο προϊόν
  • Ε213 Καρκινογόνο προϊόν
  • Ε214 Καρκινογόνο προϊόν
  • Ε215 Καρκινογόνο προϊόν
  • Ε217 Καρκινογόνο προϊόν
  • Ε220 Καταστροφή Β12
  • Ε221 Εντερικές Διαταραχές
  • Ε222 Εντερικές Διαταραχές
  • Ε223 Εντερικές Διαταραχές
  • Ε224 Εντερικές Διαταραχές
  • Ε226 Εντερικές Διαταραχές
  • Ε230 Δερματικές Διαταραχές
  • Ε231 Δερματικές Διαταραχές
  • Ε232 Δερματικές Διαταραχές
  • Ε233 Δερματικές Διαταραχές
  • Ε236 Ακίνδυνο
  • Ε237 Ακίνδυνο
  • Ε238 Ακίνδυνο
  • Ε239 Καρκινογόνο προϊόν
  • Ε240 Ύποπτο
  • Ε241 Ύποπτο
  • Ε250 Διαταραχές Πίεσης
  • Ε251 Διαταραχές Πίεσης
  • Ε252 Διαταραχές Πίεσης
  • Ε260 Ακίνδυνο
  • Ε261 Ακίνδυνο
  • Ε262 Ακίνδυνο
  • Ε263 Ακίνδυνο
  • Ε270 Ακίνδυνο
  • Ε280 Ακίνδυνο
  • Ε281 Ακίνδυνο
  • Ε282 Ακίνδυνο
  • Ε300 Ακίνδυνο
  • Ε301 Ακίνδυνο
  • Ε302 Ακίνδυνο
  • Ε303 Ακίνδυνο
  • Ε304 Ακίνδυνο
  • Ε305 Ακίνδυνο
  • Ε306 Ακίνδυνο
  • Ε307 Ακίνδυνο
  • Ε308 Ακίνδυνο
  • Ε309 Ακίνδυνο
  • Ε311 Έκζεμα
  • Ε312 Έκζεμα
  • Ε320 Χοληστερίνη
  • Ε321 Χοληστερίνη
  • Ε322 Ακίνδυνο
  • Ε325 Ακίνδυνο
  • Ε326 Ακίνδυνο
  • Ε327 Ακίνδυνο
  • Ε330 Καρκινογόνο προϊόν
  • Ε331 Ακίνδυνο
  • Ε332 Ακίνδυνο
  • Ε333 Ακίνδυνο
  • Ε334 Ακίνδυνο
  • Ε335 Ακίνδυνο
  • Ε336 Ακίνδυνο
  • Ε337 Ακίνδυνο
  • Ε338 Πεπτική Διαταραχή
  • Ε339 Πεπτική Διαταραχή
  • Ε340 Πεπτική Διαταραχή
  • Ε341 Πεπτική Διαταραχή
  • Ε400 Ακίνδυνο
  • Ε401 Ακίνδυνο
  • Ε402 Ακίνδυνο
  • Ε403 Ακίνδυνο
  • Ε406 Ακίνδυνο
  • Ε407 Πεπτική Διαταραχή
  • Ε408 Ακίνδυνο
  • Ε410 Ακίνδυνο
  • Ε411 Ακίνδυνο
  • Ε413 Ακίνδυνο
  • Ε414 Ακίνδυνο
  • Ε420 Ακίνδυνο
  • Ε421 Ακίνδυνο
  • Ε422 Ακίνδυνο
  • Ε450 Πεπτική Διαταραχή
  • Ε461 Πεπτική Διαταραχή
  • Ε462 Πεπτική Διαταραχή
  • Ε463 Πεπτική Διαταραχή
  • Ε465 Πεπτική Διαταραχή
  • Ε466 Πεπτική Διαταραχή
  • Ε471 Ακίνδυνο
  • Ε472 Ακίνδυνο
  • Ε473 Ακίνδυνο
  • Ε474 Ακίνδυνο
  • Ε475 Ακίνδυνο
  • Ε477 Ύποπτο
  • Ε480 Ακίνδυνο
————————————————————————–
Σημειώσεις:
Απαγορευμένο : Από το Γαλλικό Υπουργείο Υγείας 1/1/1977
Καρκινογόνο: Ουσία που μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη καρκινωμάτων
Ακίνδυνο: Ακίνδυνες ουσίες
Ύποπτο: Εξετάζονται παρενέργειες
Β12: Βιταμίνη που αφορά την ισορροπία του νευρικού συστήματος
Β123: Πολύ επικίνδυνο απαγορευμένο σε Η.Π.Α. και Ε.Σ.Σ.Δ.
Οι ουσίες αυτές επιτρέπονται προς το παρόν στη Γαλλία και στην Αγγλία υπό την προϋπόθεση να αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων.

Περιορίστε τη χρήση τους διαλέγοντας τα προϊόντα που αγοράζετε.

ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΤΑΤΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΥΣ ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΣ ΕΛΕΝΓΧΟΥΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΟΥΡΑΓΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ Η Ε.Ε.

 Ας Αρχίσουμε να προσέχουμε Τί τρώμε…. ΜΕΧΡΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΝΤΟΛΗ ΣΕ  ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΟΤΙ ΒΑΖΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΛΛΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ : ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ