Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
Όταν το Δημόσιο «δουλεύει» για τον (κάθε) επιχειρηματία
Όταν το Δημόσιο «δουλεύει» για τον (κάθε) επιχειρηματία

Περίεργο παρε δώσε: Τα ΕΛ.ΠΕ και η σχέση τους με το δημόσιο και τους επενδυτές

Ο νεοφιλελευθερισμός διδάσκει ότι το κράτος είναι «κακός επιχειρηματίας» και επομένως πρέπει οι δημόσιες επιχειρήσεις να ιδιωτικοποιηθούν. Όμως, πουθενά δεν έχει γραφτεί ή διατυπωθεί ως θεωρία ότι το Δημόσιο πρέπει να αποχωρεί από δημόσιες επιχειρήσεις ή από μετοχικές συμμετοχές σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που διέσωσε με κρατικό χρήμα, επί ζημία των δημόσιων οικονομικών ή του δημόσιου συμφέροντος, όταν μάλιστα υπάρχει η απόλυτη ευχέρεια να αποφευχθεί αυτή η ζημία.

Μόνο στην Ελλάδα, του πλέον βουλιμικού και αρπακτικού νεοφιλελευθερισμού, συνέβη και εξακολουθεί να συμβαίνει αυτό. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη και πιο ευθεία παραδοχή ότι η αποχώρηση του Δημοσίου από δημόσιες επιχειρήσεις έγινε και γίνεται με όρους που εγείρουν ζήτημα ακόμη και ποινικών ευθυνών, από την πρωτοφανή ελληνική «ευρεσιτεχνία» να εξαιρούνται διοικήσεις δημόσιων οργανισμών και τραπεζών από τις προβλέψεις του νόμου με… νομοθετικές ρυθμίσεις, να τους παρέχεται δηλαδή ασυλία έναντι του νόμου.

Συνέβη με τη διάσωση των τραπεζών, απ’ όπου αποχωρεί με ζημίες δεκάδων δισ. ευρώ. Συμβαίνει τώρα και με τα ΕΛ.ΠΕ.

Πρώτα η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προικίστηκε με ασυλία έναντι του νόμου· και λίγες μόνο μέρες αργότερα, το Δημόσιο, δια του ΤΑΙΠΕΔ, διέθεσε ένα μικρό αλλά κρίσιμο ποσοστό με μοναδικό ορατό αποτέλεσμα την απώλεια κάθε ουσιαστικού δικαιώματος παρέμβασης και ελέγχου στη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:Το δώρο της ΑΑΔΕ για το νέο έτος: κατασχέσεις λογαριασμών και ακινήτων

Το γεγονός ότι το κάνει χωρίς καν να ισχυριστεί ούτε έναν στόχο που να το δικαιολογεί, ενισχύει τις υποψίες ότι ο μόνος στόχος ήταν να παραχωρήσει στον κ. Λάτση τον απόλυτο έλεγχο στην εταιρεία. Το γεγονός ότι συνδιοργάνωσε την «αυτο-αποπομπή του» μαζί με τον επωφελούμενο κ. Λάτση (με κοινή διάθεση μετοχών κ.λπ.), αντί να αποτελεί «φύλλο συκής», αποτελεί στοιχείο του πολιτικού κατηγορητηρίου…

Τώρα, όποια επιχειρηματική κίνηση και αν εμπνευστεί ο κ. Λάτσης, μπορεί να την υλοποιήσει: να αλλάξει έδρα, να εξαγοραστεί ή να συγχωνευτεί με άλλη εταιρεία, να υλοποιήσει οποιοδήποτε και οσοδήποτε υψηλού ρίσκου ή και επικίνδυνο για το δημόσιο συμφέρον επιχειρηματικό σχέδιο. Όσο για το Δημόσιο, απάλλαξε τον εαυτό του από το καθήκον να βάλει φραγμό σε πιθανά τέτοια -ή ανάλογης σημασίας και επιπτώσεων- σχέδια…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ;Αθώοι παραβάτες, ένοχοι φύλακες: Η αλήθεια πίσω από την παραβίαση των συνόρων στον Εβρο.