Χαθήκαμε στη μετάφραση:Ομόφωνη απαλλαγή για τον Ανδρέα Λοβέρδο
Εκλεισε η υπόθεσή του με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων για εμπλοκή του στις δωροληψίες της Novartis
Ομόφωνα αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας η απαλλαγή από κάθε κατηγορία για τον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί για δωροληψία στην υπόθεση της Novartis.
Mε την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για τον Ανδρέα Λοβέρδο, έκλεισε οριστικά ο φάκελος που αφορούσε στη ενοχοποίηση δέκα πολιτικών που είχαν εμπλακεί με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων σε δωροληψίες, στο πλαίσιο των ερευνών για παράνομες πρακτικές που ακολούθησε και στη χώρα μας ο φαρμακευτικός κολοσσός.
Η απαλλαγή Λοβέρδου έγινε πέντε περίπου χρόνια αφού η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διαβίβασε τον σχετικό φάκελο με τα ονόματα των δέκα πολιτικών στη Βουλή, ενώ αργότερα ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη η οποία δεν επιβεβαιώθηκε από τις δικαστικές διαδικασίες που ακολούθησαν.
Οι δικαστές του Συμβουλίου, αξιολογώντας το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας, έκαναν δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως, Μαρίας Κάψου, η οποία επίσης είχε ταχθεί υπέρ της απαλλαγής του Ανδρέα Λοβέρδου.
Στο «δια ταύτα» του βουλεύματος που εξέδωσε το δικαστικό συμβούλιο, με εισηγητή τον πρωτόδικη Αθανάσιο Μαρνέρη, επισημαίνεται ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις για να αποδοθεί κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου για την αξιόποινη πράξη της δωροληψίας πολιτικού προσώπου, η οποία φερόταν κατά την κατηγορία να είχε τελεστεί στην Αθήνα το χρονικό διάστημα από 1.4.2011 εως 17.5.2012.
Οι δικαστές σημειώνουν, ακόμη, στο σκεπτικό τους ότι δεν προκύπτει ποινική ευθύνη του Α. Λοβέρδου για υπερτιμολόγηση των επίδικων φαρμάκων της Novartis, αφού από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη ενδείξεων που να στηρίζουν την κατηγορία εναντίον του πρώην υπουργού.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιερώνουν οι δικαστές στην αξιολόγηση των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», σημειώνοντας ότι οι ένορκες καταθέσεις τους είναι αόριστες, με την έννοια ότι δεν συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα περιστατικά, τόπο, χρόνο, λοιπές περιστάσεις δωροληψίας, ούτε προσδιορίζεται το ακριβές ποσό αυτής, οι ίδιοι δε δεν ήταν ούτε αυτόπτες ούτε αυτήκοοι μάρτυρες.
Τι σημαίνει:Βούλευμα ονομάζεται η απόφαση Δικαστικού Συμβουλίου στην Ποινική Δικονομία. Στη διαδικασία ενώπιον Δικαστικών Συμβουλίων δεν ισχύει η αρχή της δημοσιότητας, γι’ αυτό και κατά κανόνα τα βουλεύματα δε δημοσιεύονται, απλά εκδίδονται.
Το ιστορικό
Πιο συγκεκριμένα, στο έγγραφο που στέλνει το FBI στην εισαγγελία Διαφθοράς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το 2012 η NVG (σ.σ. Novartis Ελλάς) πλήρωσε 20.000 ευρώ στον Ανδρέα Λοβέρδο, που ξεπλύθηκαν μέσω της Medical Development, για να εμποδίσει ένα ανταγωνιστικό φάρμακο να αντικαταστήσει το Lucentis (που κατασκευάζεται από τη Novartis) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για οφθαλμική χρήση».
Στη μετάφραση που πραγματοποιείται στις 12 Απριλίου του 2021 από τη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου έχει εξαφανιστεί. Το ποιος είναι αυτός που πήρε τη μίζα των 20.000 ευρώ δεν εμφανίζεται. Προφανώς το όνομα του Λοβέρδου δεν… χάθηκε στη μετάφραση. Ο Α. Λοβέρδος έσβησε λόγω ξεκάθαρου και εξωφρενικού δόλου.
Για του λόγου το αληθές, στην επίσημη μετάφραση, αναγράφεται χαρακτηριστικά ότι: «To 2012 η NVG πλήρωσε 20.000 ευρώ ως δωροδοκία που ξεπλύθηκε μέσω της Medical Development, για να εμποδίσει ένα ανταγωνιστικό φάρμακο να αντικαταστήσει το Lucentis (που κατασκευάζεται από τη Novartis) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για οφθαλμική χρήση». Πουθενά το όνομα του Α. Λοβέρδου.
Τι σημασία έχει άραγε ότι οι αμερικανικές αρχές τον κατονόμασαν ότι έλαβε μίζα και μάλιστα ότι είχαν και τόσα στοιχεία στη διάθεσή τους ώστε να γνωρίζουν και το ποσό το οποίο έλαβε από τη φαρμακευτική πολυεθνική; Το μεταφραστικό τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών έκρινε ότι δεν έχει σημασία ποιος δωροδοκία, αλλά απλά ότι υπήρξε μια «δωροδοκία που ξεπλύθηκε».
Είναι τόσο εξόφθαλμη μάλιστα η παραποίηση του συγκεκριμένου εγγράφου που δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι έγινε κάποιο… λάθος. Προκειμένου όμως να προλάβουμε όσους θελήσουν να υιοθετήσουν αυτή την υπερασπιστική τακτική, να πούμε ότι για κακή τους τύχη, το συγκεκριμένο έγγραφο έχει και άλλη παραποίηση. Και πάλι για τον Ανδρέα Λόβερδο, το όνομα του οποίου εξαφανίζεται για ακόμη μια φορά.
Πιο συγκεκριμένα, στο έγγραφο που είχε αποστείλει το FBI, αναγράφεται ότι: «το 2010 ο Ανδρέας Λοβέρδος (υπουργός υγείας) εισήγαγε δύο νέα φάρμακα της Novartis. To φάρμακα Gilenya με μεγάλη εμπορική επιτυχία και μια δεύτερη διατύπωση του φαρμάκου Tasigna, μέσω μιας ταχε΄θιας διαδικασίας έγκρισης και τιμολόγησης, παρά την εφαρμογή ενός σχεδίου εξοικονόμησης χρημάτων που τέθηκε σε εφαρμογή από το υπουργείο Υγείας».
Στη μετάφραση όμως το νόημα του επίμαχου αποσπάσματος αλλάζει άρδην. Κι αυτό γιατί αυτό που αναφέρεται είναι ότι: «το 2010, εισήχθησαν δύο νέα φάρμακα της Novartis. To φάρμακα Gilenya με μεγάλη εμπορική επιτυχία και μια δεύτερη διατύπωση του φαρμάκου Tasigna, μέσω μιας ταχε΄θιας διαδικασίας έγκρισης και τιμολόγησης, παρά την εφαρμογή ενός σχεδίου εξοικονόμησης χρημάτων που τέθηκε σε εφαρμογή από το υπουργείο Υγείας». Έτσι, απλά τα δύο νέα φάρμακα της Novartis εισήχθησαν. Μόνα τους. Δεν τα εισήγαγε ο Λοβέρδος.
Η ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου αρνήθηκε να στείλει στην εισαγγελέα το έγγραφο για τον Λοβέρδο
Έκθετη βρίσκεται η ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου για την Novartis, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία «βιάστηκε» να κλείσει την δικογραφία την υπόθεση. Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Novartis, διαδέχονται η μία την άλλη, και όπως σημειώνει το Documento, η κα. Αλεβιζοπούλου είχε αρνηθεί να στείλει στην εισαγγελέα το έγγραφο το οποίο «καίει» τον Ανδρέα Λοβέρδο για τις μίζες.
Σήμερα το πρωί, η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη κατέθεσε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Μ. Καψού το έγγραφο του FBI που κατονομάζει τον Ανδρέα Λοβέρδο και αναφέρει ότι χρηματίστηκε από την φαρμακευτική εταιρία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κα Τουλουπάκη κατέθεσε το στοιχείο-φωτιά στην κ. Καψού καθώς πρόκειται για την εισαγγελέα στην οποία έχει αποσταλεί η επίμαχη δικογραφία, προκειμένου να αποφανθεί εάν συμφωνεί ή όχι με την απόφαση της ανακρίτριας Γλυκερίας -Λουίζας Ιωαννίδου να περαιώσει την υπόθεση με τυπικές κλήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω ανακρίτρια αφού κράτησε την δικογραφία στο συρτάρι για δύο χρόνια στη συνέχεια μεθόδευσε την απαλλαγή του Ανδρέα Λοβέρδου από την κακουργηματική κατηγορία που τον βαρύνει δια της δήθεν παραγραφής μέσω του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Η Ελένη Τουλουπάκη γνώριζε ότι στο επίμαχο έγγραφο αναφερόταν σε δύο σημεία το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου και πριν δύο εβδομάδες με αίτημά της ζήτησε από την ειδική ανακρίτρια να το αποστείλει αρμοδίως ώστε να αξιολογηθεί. Ωστόσο, η κα. Αλεβιζοπούλου έκλεισε τη δικογραφία, χωρίς να απαντήσει ποτέ στο συγκεκριμένο αίτημα.
Τότε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κ. Τουλουπάκη που αποφάσισε να ενεργήσει αυτοβούλως , αντιπαραβάλλοντας το αμετάφραστο με το μεταφρασμένο κείμενο που υπάρχει στη δικογραφία την οποία είχε η κ. Αλεβιζοπούλου ( άλλωστε η ίδια είχε ζητήσει να γίνει η μετάφραση), ανακάλυψε την λαθροχειρία που έχει συμβεί στον εν λόγω έγγραφο του FBI με την απάλειψη στο επισήμως μεταφρασμένο κείμενο του ονόματος του Ανδρέα Λοβέρδου αλλά και των Φρουζή–Μανιαδάκη.
Απόσπασμα από τις προγραμματικές δηλώσεις Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ.
ΙΙ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ & ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΩΜΑ
1.0 Επιτροπές Δικαίου & Πειθαρχικού
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Ι. ΘΕΣΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΒΟΥΛΗ
1.0 ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΤΩΘΙ:
1.1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1.2.1. Η Επιτροπή Ελέγχου Δημοσίου Χρέους: Θα προβεί σε μια ενδελεχή έρευνα, για τον έλεγχο την αξιολόγηση και τη δομή του δημοσίου χρέους σε βάθος χρόνου, τόσου ώστε να αποδειχτεί στο σύνολο η αλήθεια, με την επικουρία ομάδας παγκοσμίως αποδεκτών εμπειρογνωμόνων ελεγκτών. Ο έλεγχος θα περιλαμβάνει χωρίς να είναι περιοριστικό, το πως δημιουργήθηκε το Δημόσιο χρέος, ποιοί ήταν οι δανειστές, με τι συμβάσεις δεσμεύτηκε το κράτος και η τήρηση αυτών, ποιός γνωμάτευσε και αποφάσισε επ’ αυτών, θα πιστοποιηθεί εάν και εφόσον είναι απεχθές το χρέος, εάν τα χρήματα έφτασαν και πόσα έφτασαν στην Ελλάδα, πως τοκίστηκε το εκάστοτε δάνειο, ποιός διαχειρίστηκε τα χρήματα που λήφθηκαν, που επενδύθηκαν, η έκδοση/ ακύρωση των ομολόγων κ.ο.κ.
1.2.2. Επιτροπή ελέγχου για τη διαχείριση δημόσιου χρήματος από εσωτερικά όργανα ή εξωτερικά καθώς και το ρόλο των συμβουλευτικών, ελεγκτικών εξωτερικών, ιδιωτικών ή και κρατικών συμβούλων.
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: