Άγαλμα του Άτλαντα εκτίθεται στην Κοιλάδα των Ναών
Το ύψος 8 μέτρων άγαλμα του Άτλαντα που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. «συναρμολογήθηκε» κομμάτι κομμάτι ώστε να εκτεθεί στην κοιλάδα των ναών στην Ιταλία.
Το άγαλμα ήταν ένα από τα συνολικά 38 που διακοσμούσαν τον ναό του Διός, που εκτιμάται ο μεγαλύτερος Δωρικός ναός που χτίστηκε παρότι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Τα αγάλματα ανακαλύφθηκαν το 1812 από τον τότε νεαρό αρχιτέκτονα Charles Cockerell που επισκέφθηκε το Αγκριτζέντο για να μελετήσει τα ερείπια της αρχαία πόλης «Ακράγαντας» που θεμελιώθηκε το 582 π.Χ. Ο Cockerell διαπίστωσε πως ένα μεγάλο κομμάτι αμμόπετρας κοντά στον ναό του Δία δεν ήταν τμήμα από το αέτωμα, αλλά το κεφάλι από ένα άγαλμα του Άτλαντα.
Έπειτα ο αρχιτέκτονας αναγνώρισε και εντόπισε άλλα τμήματα του αγάλματος. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους τα αγάλματα του Άτλα τοποθετούνταν στα εξωτερικά σημεία του ναού του Δία , στηρίζοντάς τον και διατηρώντας τον θριγκό, που δεν τελείωσε ποτέ καθώς ο Ακράγας κατακτήθηκε από τους Καρχηδόνιους.
Με το πέρασμα των ετών ο ναός γκρεμίστηκε από σεισμούς και τον 18ο αιώνα εξορύχθηκε προς παροχή οικοδομικών υλικών στην πόλη και στην Μαρίνα.
Το άγαλμα ανακατασκευάστηκε παίρνοντας ογκόλιθους ψαμμίτη (αμμόλιθου) και στοιβάζοντας κάθε κομμάτι σε ράφια προσαρτημένα σε μία μεταλλική κατασκευή.
Το 1920 ο αρχαιολόγος Pirro Marconi ανακάλυψε τεχνουργήματα που οδήγησαν στην ανακατασκευή του πρώτου Άτλαντα που σώζεται στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.
Το 2004 το πάρκο της κοιλάδας των ναών ξεκίνησε μία εκτεταμένη ερευνητική εκστρατεία που παρείχε νέες γνώσεις για το μνημείο και οδήγησε στην σχολαστική καταλογογράφηση 90 ακόμα θραυσμάτων που ανήκαν σε τουλάχιστον 8 διαφορετικούς Άτλαντες ενώ ελήφθη η απόφαση να συναρμολογηθεί ένας νέος Άτλας και να τοποθετηθεί όρθιος μπροστά από τον ναό του Δία.
Η κοντινή πόλη κράτος του Ακράγαντα ήταν ένα από τα κορυφαία κέντρα της εποχής κατά την χρυσή εποχή της αρχαίας Ελλάδας.
Χτισμένοι σε μία ψηλή κορυφογραμμή σε διάστημα 100 ετών, οι 7 ναοί παραμένουν από τα πιο θαυμάσια δείγματα της αρχιτεκτονικής των Ελλήνων. Τον 5ο αιώνα στην περιοχή ζούσαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον Εμπεδοκλή «γλεντούσαν σαν να πέθαιναν αύριο και έχτιζαν σαν να ζούσαν για πάντα».
Η πόλη καταστράφηκε το 406 π.Χ. από τους Καρχηδόνιους. Στην Ρωμαϊκή περίοδο η πόλη υπέστη αστική ανάπλαση με νέα δημόσια κτίρια με τουλάχιστον 2 ναούς.
Πηγή / Πηγή2 / Μετάφραση Δήμος Δημαρέσης
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: