Μ.Καρυστιανού: «Οι πολιτικοί θα έπρεπε να ελέγχονται και να καταδικάζονται – Αρκετά με τη διαφθορά»
Τα μέλη του Συλλόγου Πληγέντων του εγκλήματος των Τεμπών ζήτησαν την απόδοση δικαιοσύνης και την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Τον λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος είπε ότι θα στηρίξει το αίτημα των συγγενών των θυμάτων και του 1,5 εκατ. πολιτών που υπέγραψαν το ψήφισμα για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ο κ. Βερβεσός σημείωσε ότι η ατιμωρησία απέναντι στους υπευθύνους συνιστά «δεύτερο έγκλημα».
Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων του εγκλήματος των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, σημειώνοντας ότι η εκδήλωση αυτή έχει «ύψιστη σημασία για την πραγματική λειτουργία ενός κράτους δικαίου».
Η κυρία Καρυστιανού υποστήριξε ότι το τραγικό γεγονός των Τεμπών «ανάγκασε εμάς του πολίτες να αναζητήσουμε και να απαιτήσουμε την εφαρμογή του νόμου περί λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Ένα δίκαιο αίτημα που υποστηρίζεται από τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο Ελλήνων και απαιτεί την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος. Αρκετά με την ατιμωρησία των υπουργών, αρκετά με τη διαφθορά. Η διαφθορά σκοτώνει».
Στη συνέχεια, η Μαρία Καρυστιανού τόνισε ότι οι πολιτικοί θα έπρεπε να ελέγχονται, να επιθεωρούνται και να καταδικάζονται απ’ όλους τους απλούς πολίτες αυτής της χώρας.
«Αντ’ αυτού καταπατώνται οι διατάξεις του κράτους από την ίδια την πολιτική εξουσία, που θα έπρεπε να δίνει το παράδειγμα. Βλέπουμε ότι η βουλή παρά τον μεγάλο αριθμό βουλευτών δεν καταφέρνει να φανεί αρωγός σε θέματα πάταξης της διαφθοράς.
Έτσι αναγκαζόμαστε εμείς οι πολίτες να καταθέσουμε σήμερα αίτημα αναθεώρησης και άρσης της ασυλίας των πολιτικών, με την απαίτηση αυτό να υλοποιηθεί τάχιστα» υπογράμμισε.
Καταλήγοντας, η πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων της τραγωδίας των Τεμπών είπε ότι «τα ερωτήματα αυτά καίνε τη ψυχή μου. Θα κάνω υπομονή και θα περιμένω να βρείτε χρόνο να και απαντήσετε εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο νόμος, τιμώντας το αξίωμά σας», ενώ απευθυνόμενη στους εκπροσώπους της δικαστικής εξουσίας ανέφερε κλείνοντας:
«Φέρετε την πιο μεγάλη ευθύνη και την πιο μεγάλη τιμή. Το πιο σημαντικό αξίωμα αυτό της Δικαιοσύνης. Τιμή και δόξα στους ακέραιους εκπροσώπους που θα αφήσουν πολύτιμη κληρονομιά, τον τίτλο του αδέκαστου, στους απογόνους και σε όλους εμάς. Ζητάμε τη συνδρομή σας σε αυτό το δίκαιο αίτημά μας»
Στη συνέντευξή Τύπου συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Δημήτρης Βερβεσός, η Αντιπρόεδρος ΣτΕ ετ. κ. Μαρία Καραμανώφ και ο Αν. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής ΕΚΠΑ κ. Νίκος Παπασπύρου.
“ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΧΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ Η Ε.ΣΥ. ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ”
19.0 ΔΙΚΑΣΤΕΣ
19.1. Η δικαιοσύνη είναι μία από τις δώδεκα Αξίες του Ελλάνιου Αξιακού Συστήματος.
19.2. Η ευρυθμία μιας Πολιτείας στηρίζεται στην ισοπολιτεία, στην ισονομία και στην ισοκρατία των πολιτών. Για να υπάρξουν αυτά τα δυνατά στηρίγματα της Πολιτείας, η δικαιοσύνη πρέπει να αποδίδει το δίκαιο με άριστο τρόπο διανεμητικά, διορθωτικά και με αμοιβαιότητα.
19.3. Αυτή την απόδοση του δικαίου καλείται ως καθήκον του να το εκτελέσει το Δικαστικό Σώμα. Η Πολιτεία στηρίζεται στο λειτούργημα του επειδή η Δημοκρατία μεγαλουργεί μόνο όταν η Δικαιοσύνη λειτουργεί άριστα.
19.4. Οι Δικαστικοί οφείλουν να τηρούν και να επιβάλλουν το νόμο και τη δικαιοσύνη απαρέγκλιτα και αμερόληπτα. Οι Δικαστές όλων των επιπέδων και ειδικοτήτων, θα πρέπει αυστηρά και ευσυνείδητα να απέχουν από οποιεσδήποτε ομαδοποιήσεις κάτω από στοές, club, ΣΕΛΙΔΑ 31 από 40 τάγματα, κτλ για να είναι σε θέση να λειτουργούν αμερόληπτα το λειτούργημά τους.
19.5. Οι Δικαστικοί θα τιμούνται από την Πολιτεία, εφόσον προωθούν τη λειτουργία της στον Άξονα των Ελλάνιων Πρωτοκόλλων, θα προστατεύονται και θα ικανοποιούνται ηθικά και υλικά με τον καλύτερο τρόπο.
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: