Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Τι είναι το νέο «Σύμφωνο για το Μέλλον» του ΟΗΕ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ (βίντεο)

Τι είναι το νέο «Σύμφωνο για το Μέλλον» του ΟΗΕ και γιατί η Ρωσία αντιτάχθηκε; - Η Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Μέλλοντος στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, 22 Σεπτεμβρίου 2024
Τι είναι το νέο «Σύμφωνο για το Μέλλον» του ΟΗΕ και γιατί η Ρωσία αντιτάχθηκε; – Η Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Μέλλοντος στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, 22 Σεπτεμβρίου 2024

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) υιοθέτησε ένα φιλόδοξο σύμφωνο που στοχεύει να καταστήσει τον οργανισμό πιο σχετικό και αποτελεσματικό στην παγκόσμια σκηνή τον 21ο αιώνα, εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων για την αποτυχία του να σταματήσει τους πολέμους και να ζητήσει να λογοδοτήσουν όσοι παραβιάζουν τον καταστατικό του χάρτη.

Η Ρωσία και το Ιράν ήταν μεταξύ των επτά εθνών που αντιτάχθηκαν στο «Σύμφωνο για το Μέλλον», αλλά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη συνέχιση του εγγράφου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής που διεξήχθη την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο κεντρικό έγγραφο της ετήσιας συγκέντρωσης στη Νέα Υόρκη, τους υψηλούς στόχους που στοχεύει να επιτύχει για την παγκόσμια κοινότητα και γιατί η Ρωσία υποστήριξε ότι κανείς δεν είναι πλήρως ικανοποιημένος με το κείμενο.

Τι είναι το Σύμφωνο για το Μέλλον;

Ο ΟΗΕ περιγράφει το σύμφωνο ως μια «δήλωση ορόσημο» που υπόσχεται δράση για έναν βελτιωμένο κόσμο για τις αυριανές γενιές.

Το εκτενές κείμενο που εγκρίθηκε από την 193-μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνει τη δέσμευση να προχωρήσουμε ταχύτερα προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) του ΟΗΕ και τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Μιλάει για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των συγκρούσεων και την επιτάχυνση των δεσμεύσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών.

Περιλαμβάνει δύο έγγραφα παραρτήματος, που ονομάζονται Global Digital Impact, που ασχολούνται με τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και τη Διακήρυξη για τις Μελλοντικές Γενιές, η οποία πιέζει τη λήψη αποφάσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση της ευημερίας των επόμενων γενεών.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

Τα ΗΕ ( Ηνωμένα Έθνη) και ο Π.Ο.Υ ( Παγκόσμιος οργανισμός υγείας ) αυτες οι δύο φιδοφωλιες ψήφισαν την ΕΦΑΡΜΟΓΗ. ΝΟΜΟΥ, σε 193 χώρες ( κι έχει ήδη γίνει αποδεκτό) για τον έλεγχο των μαζών .

Τεχνητή νοημοσύνη και fact checkers θα ελέγχουν ψηφιακά το τι γράφεται από τους ανθρώπους (ΦΥΣΙΚΑ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΝΤΙΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΗΣ ΕΛΙΤ)

Λεει ότι ο κάθε πολίτης αυτών των χωρών θα πάρει μια ψηφιακή ταυτότητα κι αυτό τον καθιστά άμεσα ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΗ κι όχι ως πολίτη της εκάστοτε χώρας

Μέσω αυτής της ηλεκτρονικής ψηφιακής ταυτοτητας, θα γίνεται συνεχής έλεγχος πολλών παραμέτρων στην ουσία ΤΥΦΛΗΣ ΥΠΑΚΟΗΣ. Αν με λίγα λόγια ΔΕΝ είσαι καλό παιδί και αντιδράς με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτά που ορίζουν τα διατάγματα των ΗΕ και του ΠΟΥ θα έρχεται αυτόματα η τιμωρία σου.

Θα κλειδώνονται λογαριασμοί χρημάτων, δεν θα υπάρχει πρόσβαση σε αγορές αγαθων , σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς , δεν θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις δημόσιους δρόμους ( υποθέτω ηλεκτρονικά ελεγχόμενους) και πολλα και διάφορα άλλα καλούδια..

Ο Μητσοτάκης στην ομιλία του πριν από λίγες μέρες ΔΗΛΩΣΕ Παγκόσμιος Πολίτης και ΖΗΤΗΣΕ από το βήμα στον ΟΗΕ μια ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, όπωςΑΚΡΙΒΩΣ είχε ζητήσει παλιότερα και ο ΓΑΠ….

ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ… (Αυτό για όσους νομίζουν ότι ψηφίζουν κάτι διαφορετικό.. ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΣΥΜΜΟΡΊΑ)

Η Άντεντα 2023 η οποία έγινε στην πορεία ατζέντα 2030, τώρα μετονομάσθηκε σε Ατζέντα 2045 και προγραφέι τα χαρακτηριστικά μιας ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ .

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΊΤΕ…..

 

 

«Είμαστε εδώ για να επαναφέρουμε την πολυμέρεια από το χείλος του γκρεμού», είπε ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες στους παγκόσμιους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στην έδρα του ΟΗΕ την Κυριακή. «Τώρα είναι η κοινή μας μοίρα να το περπατήσουμε. Αυτό απαιτεί όχι απλώς συμφωνία, αλλά δράση».

 

Το σύμφωνο καλύπτει μια σειρά θεμάτων, με διαφορετικά επίπεδα φιλοδοξίας, και διαφορετικά φόρουμ και υπηρεσίες του ΟΗΕ θα είναι υπεύθυνα για την παρακολούθηση διαφορετικών θεμάτων, σύμφωνα με τον Richard Gowan, διευθυντή του ΟΗΕ στην Ομάδα Κρίσεων.

«Ορισμένες από τις προτάσεις είναι αρκετά συγκεκριμένες, όπως ένα αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα να επανεξετάσει την κατάσταση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ. Άλλες, όπως η υπόσχεση να εργαστούμε για τον πυρηνικό αφοπλισμό, είναι δυστυχώς περισσότερο ρητορική άνθηση παρά συγκεκριμένες προτάσεις», είπε στο Al Jazeera.
«Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό τα μέλη του ΟΗΕ να επεξεργαστούν ένα σωστό σχέδιο εφαρμογής για τα δραστικά μέρη του συμφώνου, καθώς έχουμε δει συχνά παγκόσμιους ηγέτες να υπογράφουν εύστοχες δεσμεύσεις στον ΟΗΕ και στη συνέχεια να αποτυγχάνουν να τις τηρήσουν».

Το σύμφωνο διευκρινίζει πώς θα κάνει τον κόσμο καλύτερο;

Όχι πραγματικά. Όπως συμβαίνει συχνά με τα ψηφίσματα και τις δεσμεύσεις των Ηνωμένων Εθνών, το Σύμφωνο για το Μέλλον είναι γεμάτο με υψηλούς στόχους και δεσμεύσεις, αλλά είναι λεπτό σε πραγματικά, ρεαλιστικά βήματα που μπορεί να κάνει το σώμα για να εφαρμόσει το δικό του όραμα.

  • Το έγγραφο βεβαιώνει ότι τα έθνη «θα τερματίσουν την πείνα και θα εξαλείψουν την επισιτιστική ασφάλεια», θα αντιμετωπίσουν τα παγκόσμια χρηματοδοτικά και επενδυτικά κενά, θα δεσμευτούν για ένα δίκαιο πολυμερές εμπορικό σύστημα, θα επιτύχουν την ισότητα των φύλων, θα προστατεύσουν το περιβάλλον και το κλίμα και θα προστατεύσουν τους ανθρώπους που πλήττονται από ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αλλά σιωπά για το πώς θα το κάνουν αυτό ο ΟΗΕ και τα μέλη του.
  • Καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν συνεχίζουν να στοιχίζουν ζωές , δεσμεύει εκ νέου τον ΟΗΕ να υποστηρίξει το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ΔΔΔ). Αλλά τη στιγμή που το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει στο δικαστήριο του ΟΗΕ να επηρεάσει τον καταστροφικό του πόλεμο, στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι στη Γάζα, το νέο σύμφωνο δεν διευκρινίζει πώς το σώμα σχεδιάζει να απαιτήσει από τα μέλη να ακολουθήσουν τους κανόνες του.
  • Το σύμφωνο δίνει μια υπόσχεση για αναζωογόνηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων για τον αφοπλισμό πυρηνικών και βιολογικών όπλων, «ανανέωση της εμπιστοσύνης στους παγκόσμιους θεσμούς» καθιστώντας τους πιο αντιπροσωπευτικούς και ανταποκρινόμενους και προάγει και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ άλλων μέσω της καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Και πάλι, όμως, αυτές είναι απλές υποσχέσεις στο κείμενο.
  • Αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το αδιέξοδο και την έλλειψη παγκόσμιας εκπροσώπησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑΗΕ), το έγγραφο δεσμεύεται να «αποκαταστήσει την ιστορική αδικία κατά της Αφρικής ως προτεραιότητα» και «να βελτιώσει την εκπροσώπηση» για την Ασία-Ειρηνικό, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Αλλά το έγγραφο δεν κάνει καμία αναφορά στο πώς τα Ηνωμένα Έθνη θα επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούσε ο Παγκόσμιος Νότος εδώ και χρόνια.
  • Το Σύμφωνο του Μέλλοντος προσθέτει ότι θέλει να επιταχύνει τη μεταρρύθμιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής, να ενισχύσει την ανταπόκριση σε παγκόσμιους κραδασμούς και να βελτιώσει τη συνεργασία για την εξερεύνηση του διαστήματος και την αποτροπή μιας κούρσας εξοπλισμών εκεί. Αλλά πολλές από τις χώρες που ηγούνται της διαστημικής κούρσας είναι επίσης μόνιμα μέλη του ΣΑΗΕ με δικαίωμα αρνησικυρίας που τις προστατεύει από κάθε ουσιαστική κριτική.
  • Καθώς πολλά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών δεν λαμβάνονται υπόψη , το σύμφωνο δεσμεύεται να «ενισχύει την ανταπόκριση» του ΣΑΗΕ και να «αναζωογονήσει» το έργο της ΓΕΕΑ ενισχύοντας παράλληλα το συνολικό σύστημα του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ειρήνης. Πως; Καμία αναφορά και πάλι.
Ο Γκόουαν είπε ότι πολλά μέλη του ΟΗΕ πιστεύουν ότι η μεταρρύθμιση του ΣΑΗΕ είναι απαραίτητη μετά τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία, αλλά στην πραγματικότητα η σύναψη συμφωνίας θα ήταν δύσκολη, όπως και οι μεταρρυθμίσεις των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
«Πιστεύω ότι συνολικά οι αναπτυσσόμενες χώρες είχαν μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του συμφώνου από ό,τι σε κάποιες προηγούμενες μεταρρυθμιστικές διαδικασίες του ΟΗΕ, αλλά οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υπερασπίζονται αποτελεσματικά τις κόκκινες γραμμές τους σε ζητήματα όπως το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε.
«Το σύμφωνο απέχει πολύ από το να είναι τέλειο και πολλοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι του λείπει το βάθος και η επείγουσα ανάγκη που απαιτείται για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πολυκρίσης. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που οι διπλωμάτες μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία στο τρέχον ζοφερό περιβάλλον».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απευθύνεται στη σύνοδο κορυφής ως κύριος υποστηρικτής του συμφώνου, καθώς η χώρα του διευκόλυνε τη διαδικασία υιοθέτησής του με τη Ναμίμπια

Γιατί λοιπόν η αντιπολίτευση;

Η Ρωσία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Λευκορωσία, η Συρία και η Νικαράγουα υπέβαλαν τροπολογία την τελευταία στιγμή στο σχέδιο ψηφίσματος για να αμβλύνουν την κριτική τους για το κείμενο, το οποίο περιστρέφεται κυρίως γύρω από την εθνική κυριαρχία και τον ρόλο των εξωτερικών φορέων στις εσωτερικές υποθέσεις.
Προσέθεσε μια παράγραφο που έλεγε ότι τα Ηνωμένα Έθνη «θα καθοδηγούνται από τη διακυβερνητική διαδικασία λήψης αποφάσεων» και «το σύστημά του δεν θα παρεμβαίνει σε θέματα που εμπίπτουν ουσιαστικά στην εσωτερική δικαιοδοσία οποιουδήποτε κράτους» σύμφωνα με το καταστατικό του οργανισμού.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Vershinin είπε στη σύνοδο ότι όσοι συντόνισαν το κείμενο για πολλούς μήνες –Γερμανία και Ναμίμπια– περιέλαβαν μόνο «ό,τι τους υπαγόρευσαν κυρίως οι δυτικές χώρες και αγνόησαν τα επανειλημμένα αιτήματα της Ρωσίας για διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις για το κείμενο. Περιέγραψε αυτή την προσέγγιση ως «δεσποτισμό».

 

Η Μόσχα, είπε, θα «αποστασιοποιηθεί από τη συναίνεση για αυτό το έγγραφο».

Ο Βερσίνιν τόνισε επίσης ότι το σύμφωνο δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δημιουργεί «νέες εντολές και υποχρεώσεις» για τα κράτη, καθώς είναι «απλώς μια δήλωση και πολύ ασαφής».
Αλλά η Δημοκρατία του Κονγκό – που εκπροσωπεί τα 54 έθνη της Αφρικής – και το Μεξικό, μια μεγάλη δύναμη της Λατινικής Αμερικής, απέρριψαν τις τροπολογίες, εμποδίζοντάς τις να περάσουν και ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση του εγγράφου.
Οι αντίπαλες χώρες είναι από τα έθνη με τις πιο αυστηρές κυρώσεις στον κόσμο , υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό σε μονομερείς χαρακτηρισμούς που επιβάλλονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με αυτούς που υιοθετούνται πολυμερώς στα ανώτατα όργανα του ΟΗΕ.
Ο Gowan του Crisis Group είπε ότι η Ρωσία «διάβασε πολύ άσχημα την αίθουσα» και εισήγαγε αλλαγές την τελευταία στιγμή όταν άλλοι αποφάσισαν να προχωρήσουν. Η Ρωσία ένιωσε ότι είχε ασέβεται αφού η Γερμανία και η Ναμίμπια φαινομενικά αγνόησαν ορισμένες από τις ανησυχίες της, είπε.
«Πρέπει να ομολογήσω ότι εξακολουθώ να είμαι αρκετά μπερδεμένος σχετικά με το γιατί η Ρωσία δεν απέσυρε αθόρυβα την τροπολογία της, αντί να αντιμετωπίσει μια ψηφοφορία για το θέμα που έμελλε να χάσει. Διπλωμάτες λένε ότι προσφέρθηκαν στους Ρώσους πολλές ευκαιρίες για να αποφύγουν αυτή τη δημόσια ήττα».

 

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

Τα ΗΕ ( Ηνωμένα Έθνη) και ο Π.Ο.Υ ( Παγκόσμιος οργανισμός υγείας ) αυτες οι δύο φιδοφωλιες ψήφισαν την ΕΦΑΡΜΟΓΗ. ΝΟΜΟΥ, σε 193 χώρες ( κι έχει ήδη γίνει αποδεκτό) για τον έλεγχο των μαζών .

Τεχνητή νοημοσύνη και fact checkers θα ελέγχουν ψηφιακά το τι γράφεται από τους ανθρώπους (ΦΥΣΙΚΑ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΝΤΙΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΗΣ ΕΛΙΤ)

Λεει ότι ο κάθε πολίτης αυτών των χωρών θα πάρει μια ψηφιακή ταυτότητα κι αυτό τον καθιστά άμεσα ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΗ κι όχι ως πολίτη της εκάστοτε χώρας

Μέσω αυτής της ηλεκτρονικής ψηφιακής ταυτοτητας, θα γίνεται συνεχής έλεγχος πολλών παραμέτρων στην ουσία ΤΥΦΛΗΣ ΥΠΑΚΟΗΣ. Αν με λίγα λόγια ΔΕΝ είσαι καλό παιδί και αντιδράς με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτά που ορίζουν τα διατάγματα των ΗΕ και του ΠΟΥ θα έρχεται αυτόματα η τιμωρία σου.

Θα κλειδώνονται λογαριασμοί χρημάτων, δεν θα υπάρχει πρόσβαση σε αγορές αγαθων , σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς , δεν θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις δημόσιους δρόμους ( υποθέτω ηλεκτρονικά ελεγχόμενους) και πολλα και διάφορα άλλα καλούδια..

Ο Μητσοτάκης στην ομιλία του πριν από λίγες μέρες ΔΗΛΩΣΕ Παγκόσμιος Πολίτης και ΖΗΤΗΣΕ από το βήμα στον ΟΗΕ μια ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, όπωςΑΚΡΙΒΩΣ είχε ζητήσει παλιότερα και ο ΓΑΠ….

ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ… (Αυτό για όσους νομίζουν ότι ψηφίζουν κάτι διαφορετικό.. ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΣΥΜΜΟΡΊΑ)

Η Άντεντα 2023 η οποία έγινε στην πορεία ατζέντα 2030, τώρα μετονομάσθηκε σε Ατζέντα 2045 και προγραφέι τα χαρακτηριστικά μιας ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ .

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΊΤΕ…..