Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Επιχείρηση χρωστούσε φόρο 8,19 ευρώ και πλήρωσε πρόστιμο 500 ευρώ

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών επέβαλε πρόστιμα 500 ευρώ, όταν το ποσό του φόρου ήταν μικρότερο από 30 ευρώ, μη λαμβάνοντας πλέον υπόψη ότι το πρόστιμο είναι δυσανάλογο με το ποσό που οφείλεται.
Επαναφέρουν λογιστές και φοροτεχνικοί το αίτημα για μείωση των υπερβολικών προστίμων που επιβάλλονται σε περιπτώσεις εκπρόθεσμων δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων με μικρά ποσά.

Μέχρι πρόσφατα, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ακύρωνε αυτά τα πρόστιμα, θεωρώντας πως δεν είναι λογικό να τιμωρείται κάποιος τόσο αυστηρά για τόσο μικρά ποσά. Υπήρχαν δε πολλές τέτοιες αποφάσεις που δικαίωναν τους φορολογούμενους, δείχνοντας ότι τα πρόστιμα ήταν υπερβολικά σε σχέση με το ποσό του φόρου που οφειλόταν.

Ωστόσο, πλέον η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έχει αλλάξει στάση. Σε πρόσφατες αποφάσεις η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών επέβαλε πρόστιμα 500 ευρώ, όταν το ποσό του φόρου ήταν μικρότερο από 30 ευρώ, μη λαμβάνοντας πλέον υπόψη ότι το πρόστιμο είναι δυσανάλογο με το ποσό που οφείλεται.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών εξέδωσε απόφαση σχετικά με την ενδικοφανή προσφυγή επιχείρησης που είχε υποβληθεί κατά πράξης επιβολής προστίμου από τη Δ.Ο.Υ. Τρικάλων για εκπρόθεσμη δήλωση παρακρατούμενων φόρων. Η επιχείρηση είχε υποβάλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακρατούμενων φόρων μισθωτών υπηρεσιών για τη φορολογική περίοδο Οκτωβρίου 2023, με την αρχική ημερομηνία υποβολής να έχει οριστεί για τις 2 Ιανουαρίου 2024. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε ανήλθε σε 500 ευρώ.

Η προσφεύγουσα επιχείρηση ζήτησε την ακύρωση της πράξης, επικαλούμενη τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και τον ισχυρισμό ότι το καταβληθέν ποσό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.) ήταν 8,19 ευρώ, κατά πολύ μικρότερο από το επιβληθέν πρόστιμο. Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ζημία για το Δημόσιο, καθώς ο φόρος αποδόθηκε εμπρόθεσμα.

Ωστόσο, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών απέρριψε την προσφυγή, επικαλούμενη τη νομολογία, σύμφωνα με την οποία για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, όπως τα πρόστιμα, δεν απαιτείται η εξέταση της ύπαρξης δόλου, αλλά αρκεί μόνο η διαπίστωση της παράβασης.

Από τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σαφές πως υπάρχει ανάγκη για νομοθετικές αλλαγές που θα καταργήσουν τα υπερβολικά πρόστιμα και θα εισάγουν έναν πιο λογικό και δίκαιο μηχανισμό επιβολής κυρώσεων για μικρές καθυστερήσεις.

Πηγή