Καταστρέφοντας τα Ακαρνανικά Όρη-Απάτη πάνω στην απάτη!
Είναι δύσκολο, αν δεν σας έχει απασχολήσει ποτέ το θέμα, να διανοηθείτε το μέγεθος της απάτης που γίνεται με τις ανεμογεννήτριες. Στα Ακαρνανικά Όρη εγκαθιστούν 34 ανεμογεννήτριες, και επειδή το νούμερο είναι μεγάλο, απαιτείται μεγάλη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Αντίθετα, αν κάποιος εγκαταστήσει μόνο μία ανεμογεννήτρια, τότε το έργο θεωρείται ότι έχει αμελητέες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δημιούργησαν λοιπόν 34 εταιρείες που η καθεμιά τους θα εγκαταστήσει μία ανεμογεννήτρια.
Αυτή η κατάτμηση απαγορεύεται από το νόμο, αλλά όμως ούτε τα προσχήματα δεν τηρούν (οι 34 εταιρείες έχουν συνολικά δύο διευθύνσεις, πολλές έχουν ίδια διοίκηση, ενώ και πολλά από τα έγγραφα της κάθε εταιρείας είναι αντιγραφή των άλλων), και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κάνει τα στραβά μάτια. Στο μεταξύ παρθένοι ορεινοί όγκοι ξεκοιλιάζονται.
Όμως το μέγεθος της απάτης δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση. Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι κυρίως συμβολική, και είναι πολύ έντονος ο συμβολισμός του ότι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουμε μια γυναίκα που όταν ήταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι το Σύνταγμα, που λέει ότι «αποκλείεται» η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα καμένα, ερμηνεύεται ως «δεν αποκλείεται».
Εκείνο που πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν είναι ότι το ρεύμα που παράγουν οι ανεμογεννήτριες είμαστε υποχρεωμένοι να το αγοράζουμε όποτε το παράγουν, ανεξάρτητα αν το χρειαζόμαστε ή όχι, σε τιμή περίπου πενταπλάσια σε σχέση με αν παραγόταν με λιγνίτη.
Όχι μόνο αυτό, αλλά η ενέργεια που παράγουν δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, γιατί έρχεται όποτε θέλει ο άνεμος και όχι όποτε τη θέλουμε εμείς. Εδώ λοιπόν έρχεται άλλη μια απάτη, των μέσων ενημέρωσης, που λένε σοφιστείες όπως «70% της παραγόμενης ενέργειας είναι από ΑΠΕ», χρησιμοποιώντας ασαφείς όρους όπως «ΑΠΕ» και «παραγόμενη» ενέργεια για να μπερδέψουν και να δημιουργήσουν λάθος εντυπώσεις.
Επομένως, ακόμα κι αν το κυρίαρχο αφήγημα περί κλιματικής αλλαγής έστεκε, οι ανεμογεννήτριες θα ήταν και άχρηστες και επιβλαβείς για το περιβάλλον. Αλλά όμως, όπως καλά γνωρίζουν οι αναγνώστες των Ελεφάντων, και αυτό το αφήγημα είναι σαθρό.
Άλλο «ανανεώσιμες», άλλο ανεμογεννήτριες
Παρά τις φανφάρες για τις «ανανεώσιμες», οι ανεμογεννήτριες παράγουν μονοψήφιο ποσοστό της ενέργειας
Η Σουηδία παράγει μόνο το 30% της ενέργειάς της από ορυκτά καύσιμα, εν αντιθέσει με το 80% της Ελλάδας ή το 60% της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και γι’ αυτό εισπράττει μπράβο απ’ όσους ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή. Σπάνια όμως βλέπουμε σε δημοσιεύματα ότι αυτή η επίδοση δεν οφείλεται στις ανεμογεννήτριες, αλλά στα πυρηνικά, τα βιοκαύσιμα και τα υδροηλεκτρικά.
Ακόμα λοιπόν και στην προοδευμένη Σουηδία, οι ανεμογεννήτριες συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας μόνο κατά 5%. Είναι δύσκολο να συμμετάσχουν παραπάνω, γιατί η ενέργεια που δίνουν είναι απρόβλεπτη, μια ανεβαίνει και μια κατεβαίνει, λεπτό με το λεπτό. Αν το 90% της ενέργειας του ηλεκτρικού δικτύου είναι αξιόπιστο, όπως συμβαίνει με υδροηλεκτρικά και θερμοηλεκτρικά (λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, βιοκαύσιμα και πυρηνικά), τότε η διαταραχή που οφείλεται στις ανεμογεννήτριες μπορεί να απορροφηθεί.
Αυτή τη μικρή συμμετοχή των ανεμογεννητριών στην παραγωγή ενέργειας σπάνια θα τη δείτε να αναφέρεται. Μου κάνει εντύπωση που τη βρήκα τόσο εύκολα για τη Σουηδία. Συνήθως θα δείτε ευχολόγια ότι το 2050 θα παράγουμε το 80% της ενέργειας από «ανανεώσιμες», και ίσως και ο λογαριασμός του ρεύματος να γράφει αντίστοιχο ποσοστό παραγωγής από «ανανεώσιμες». Πολύ συχνά κοντά στη λέξη «ανανεώσιμες» θα δείτε και τη φωτογραφία μιας ανεμογεννήτριας. Έτσι το κείμενο θα σας δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι ανεμογεννήτριες συμμετέχουν σημαντικά, ενώ η συμμετοχή τους είναι εκ των πραγμάτων μικρή.
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: