Η αλήθεια για το μεθάνιο και τη γεωργία: Η πραγματική συμβολή της κτηνοτροφίας στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Ένα πρόσφατο άρθρο του Vox, με τίτλο «Οι επιστήμονες μετρούν το ρέψιμο και τις πορδές. Θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση του πλανήτη», ισχυρίζεται ότι το μεθάνιο που παράγεται από τα ζώα εκτροφής ευθύνεται για την επικίνδυνη υπερθέρμανση του πλανήτη.
Σύμφωνα με το άρθρο, η μείωση των εκπομπών μεθανίου από τη γεωργία είναι κρίσιμη για την επίτευξη του στόχου περιορισμού της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5°C, όπως καθορίστηκε στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015. Ωστόσο, αυτή η θέση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Το μεθάνιο που προέρχεται από τα ζώα δεν αποτελεί σημαντική απειλή για το περιβάλλον, και η συμβολή του στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ελάχιστη, αν όχι ανύπαρκτη.
Στο άρθρο, αναφέρονται ερευνητικές προσπάθειες στην Κολομβία, όπου επιστήμονες μετρούν την ποσότητα μεθανίου που παράγουν διαφορετικά είδη ζώων ανάλογα με τη διατροφή τους, προκειμένου να προσδιορίσουν ποια τροφή παράγει τη λιγότερη ποσότητα μεθανίου. Τα ζώα τοποθετούνται σε ειδικούς θαλάμους και παρακολουθούνται για να καταγραφούν οι εκπομπές τους.
Το Vox αναφέρει ότι «το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, υπεύθυνο για περίπου το 20-30% της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τη Βιομηχανική Επανάσταση» και ότι η μεγαλύτερη πηγή μεθανίου προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες, με τη γεωργία να αποτελεί την κύρια πηγή μέσω των ρέψεων και της κοπριάς των μηρυκαστικών, όπως τα βοοειδή, οι κατσίκες και τα πρόβατα.
Ωστόσο, το Vox επικαλείται τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (International Energy Agency), ο οποίος δεν είναι επιστημονικός οργανισμός, για να υποστηρίξει ότι οι περισσότερες εκπομπές μεθανίου προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτή η δήλωση είναι αμφισβητήσιμη και πιθανώς λανθασμένη.
Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι φυσικές πηγές μεθανίου, όπως οι εκπομπές από υγρότοπους και οι εκπομπές από ορυζώνες, αποτελούν τις μεγαλύτερες φυσικές πηγές μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι οι εκπομπές μεθανίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, παρά την αύξηση της παραγωγής, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι φυσικές πηγές ή άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι υπεύθυνες για την αύξηση του μεθανίου στην ατμόσφαιρα.
Αν και το μεθάνιο είναι, όπως αναφέρει το Vox, ένα «ισχυρό» αέριο θερμοκηπίου με υψηλότερο δυναμικό θέρμανσης ανά μόριο από το διοξείδιο του άνθρακα, έχει μικρή διάρκεια ζωής στην ατμόσφαιρα και, συνεπώς, η συνεισφορά του στη μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη είναι περιορισμένη.
Η NASA, η οποία αναφέρεται στο άρθρο του Vox, παραδέχεται αυτή τη μικρή διάρκεια ζωής του μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Όμως, το Vox και η NASA παραλείπουν να αναφέρουν ότι οι περιοχές απορρόφησης του μεθανίου βρίσκονται στα μήκη κύματος του πιο άφθονου αερίου του θερμοκηπίου, των υδρατμών, οι οποίοι αποτελούν το 97% των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Επομένως, το μεθάνιο, ως αέριο σε μικρές ποσότητες, έχει μικρή επίδραση στην υπερθέρμανση του πλανήτη, παρά τη δημοφιλή κινδυνολογία που το περιβάλλει.
Για να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα, είναι πιο χρήσιμο να εξετάσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου συνολικά. Σύμφωνα με τα δεδομένα από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), οι εκπομπές από την κτηνοτροφία αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών ανθρώπινων εκπομπών, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η κτηνοτροφία δεν είναι η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Σχήμα 1. Εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημειώστε ότι η παραγωγή βόειου κρέατος αποτελεί λιγότερο από το ήμισυ ολόκληρου του κτηνοτροφικού τομέα, μόλις το 2%. Πηγή: στοιχεία από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ. Γραφική απεικόνιση από τον Anthony Watts. Τα εικονίδια του γραφικού παραχωρήθηκαν με άδεια χρήσης από το 123rf.com.
Σε πρόσφατο άρθρο του, το Vox εστιάζει ιδιαίτερα στην παραγωγή βοείου κρέατος, υποστηρίζοντας ότι «χωρίς την αντιμετώπιση των εκπομπών από τον τομέα των τροφίμων, είναι αδύνατο να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, πέραν του οποίου η κλιματική αλλαγή θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος (και ιδιαίτερα του βοείου κρέατος) είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας, αλλά είναι μια δύσκολη μάχη, καθώς η κατανάλωση κρέατος προβλέπεται να αυξηθεί παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια».
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η παραγωγή βοείου κρέατος αντιπροσωπεύει μόλις το 2% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι εκπομπές αυτές είναι σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες που προέρχονται από τη γεωργία καλλιεργειών, η οποία ευθύνεται για το 10,2% των αμερικανικών εκπομπών.
Αυτά τα ποσοστά είναι πιθανό να είναι παρόμοια και στις περισσότερες δυτικές χώρες. Σημειώνεται ότι το Climate Realism έχει καλύψει αυτά τα δεδομένα επανειλημμένα στο παρελθόν, χωρίς ποτέ να αναθεωρηθούν τα επιχειρήματα των κλιματικών κινδυνολόγων.
Τα στοιχεία αυτά υποστηρίζουν την έρευνα του καθηγητή Habil Wilhelm Windisch του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, ο οποίος δείχνει ότι η συμβολή των μηρυκαστικών στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχει υπερτονιστεί από τις ομάδες κινδυνολογίας και τα ΜΜΕ, όπως το Vox, τουλάχιστον 3 έως 4 φορές.
Επιπλέον, τα στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) δείχνουν ότι οι εκπομπές μεθανίου έχουν μειωθεί συνεχώς στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του 1990.
Αν και τα πειράματα σε «θαλάμους αερίων ζώων» μπορεί να προσφέρουν χρήσιμα δεδομένα για την κατανόηση της πέψης των μηρυκαστικών και τη βελτίωση της διατροφής τους, αν ο στόχος είναι η μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η εν λόγω έρευνα δεν θα έχει καμία ουσιαστική επίδραση στην επίτευξη αυτού του σκοπού.
Αυτό που πιθανότατα θα πετύχει είναι να απορροφήσει περισσότερους ερευνητικούς πόρους σε μελέτες που επιτίθενται στη σύγχρονη γεωργία και την παραγωγή υψηλής απόδοσης, ενώ ταυτόχρονα θα καταστήσει το κρέας πιο ακριβό και δύσκολα προσβάσιμο για τους φτωχότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Το Vox, με τα σχόλια του, φαίνεται να υποστηρίζει τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος και την προβλεπόμενη αύξηση αυτής στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Εν κατακλείδι, οι συγγραφείς του άρθρου φαίνεται να θεωρούν από την αρχή ότι οι εκπομπές μεθανίου από την κτηνοτροφία συντελούν στην επικίνδυνη κλιματική αλλαγή, χωρίς όμως να παραθέτουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για αυτήν την άποψη. Ως εκ τούτου, το Vox φαίνεται διατεθειμένο να παραπλανήσει το κοινό και να αγνοήσει τα διαθέσιμα δεδομένα προκειμένου να υποστηρίξει τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος ως μέτρο για την καταπολέμηση της «επικίνδυνης» κλιματικής αλλαγής.
Διαδίκτυο, κάνε τη δουλειά σου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: