ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΩΝ ΜΚΟ ΓΙΑ “ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ” Μπασάρ αλ-Άσσαντ: “Οι Σύροι πρόσφυγες μπορούν άφοβα να επιστρέψουν στη Συρία”
Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσσαντ έδωσε συνέντευξη στο γαλλικό περιοδικό Paris Match, η οποία δημοσιεύθηκε στις 28/11. Από τα πολύ ενδιαφέροντα που ειπώθηκαν στη συνέντευξη, επιλέξαμε το παρακάτω απόσπασμα που αναφέρεται σε ένα ζήτημα που “καίει” και τη χώρα μας, το προσφυγικό.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσοι Σύροι έχουν επιστρέψει στη Συρία;ΑΣΣΑΝΤ: Πάνω από ένα εκατομμύριο Σύροι σε λιγότερο από έναν χρόνο και η διαδικασία επιταχύνεται, ειδικά μετά που η Δαμασκός και η νότια περιοχή και τα περίχωρα έχουν απελευθερωθεί. Φυσικά, η επιστροφή των Σύρων συνδέεται επίσης με την ανοικοδόμηση των υποδομών και τη διαθεσιμότητα άλλων υπηρεσιών, όπως ηλεκτρισμός, σχολεία, νοσοκομεία.
Δυστυχώς, αυτοί οι τρεις τομείς έχουν επηρεαστεί περισσότερο από το εμπάργκο. Επιπλέον, υπάρχει πίεση από τη Δύση για να μην επιστρέψουν οι πρόσφυγες στη Συρία, γιατί γι’ αυτούς αυτό αποτελεί ένα ανθρωπιστικό χαρτί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη πολιτικών στόχων.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ένας μεγάλος αριθμός έχει φύγει από τη χώρα εξαιτίας της αντίθεσής τους μαζί σας και επειδή υπέφεραν από τις βαρβαρότητες του στρατού. Πώς τους προσκαλείτε πίσω; Πώς τους ενθαρρύνετε να επιστρέψουν; Θα καλυφθούν από γενική αμνηστία, για παράδειγμα;
ΑΣΣΑΝΤ: Πρώτον, οι περισσότεροι από αυτούς είναι υποστηρικτές και όχι αντίθετοι με το κράτος. Η απόδειξη γι’ αυτό είναι οι προεδρικές εκλογές που έγιναν το 2014 και ψήφισαν για Πρόεδρο. Ο μεγαλύτερος αριθμός έφυγε εξαιτίας καθαυτό του πολέμου και των οικονομικών συνεπειών, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με την επιστροφή τους.
Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν κανονικά και χωρίς αμνηστία. Άλλοι είναι αντιφρονούντες οι οποίοι δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα και δεν υπάρχει ένταλμα γι’ αυτούς, το ότι είναι αντίθετοι με μένα δεν είναι πρόβλημα, αφού έχουμε μέσα στη Συρία αντιφρονούντες και διαρκώς είμαστε μαζί τους.
Σχετικά με την αμνηστία, έχουμε χορηγήσει αμνηστίες πολλές φορές, η πιο πρόσφατη ήταν πριν μερικούς μήνες, επειδή κάποιοι άνθρωποι φοβούνται να επιστρέψουν χωρίς αμνηστία και πιστεύουν ότι θα συλληφθούν. Ωστόσο, μόνο οι ένοπλοι έχουν συλληφθεί και ακόμα και αυτοί έχουν αφεθεί.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πέρυσι, όταν η αλ-Γκούτα επέστρεψε υπό κυβερνητικό έλεγχο, πήγα εκεί και συνάντησα κάποιους νεαρούς αντάρτες, ένοπλους. Οι Σύροι αξιωματούχοι τους ζητούσαν να παραδώσουν τα όπλα και τους έλεγαν ότι δεν θα πάθουν τίποτα. Η απάντησή τους ήταν: θέλετε να παραδώσουμε τα όπλα επειδή θέλετε να καταταγούμε στον στρατό και εμείς δεν θέλουμε. Έφυγαν για το Ιντλίμπ. Τι λέτε γι’ αυτό;
ΑΣΣΑΝΤ: Στην πραγματικότητα, κάποιοι από αυτούς που πήγαν στο Ιντλίμπ, άφησαν τις οικογένειές τους σε μας (στις περιοχές που ελέγχονταν από την κυβέρνηση) και εμείς τους φροντίσαμε. Αυτό είναι το πρώτο σημείο, και το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν κάποιοι μαχητές που πήγαν στο Ιντλίμπ και μετά γύρισαν με το μέρος μας.
Το ζήτησαν και τους το επιτρέψαμε. Πήραν αμνηστία, επειδή στους περισσότερους τους είχαν πει ότι ο στρατός θα τους σκοτώσει. Αυτό συνέβη, φυσικά, επειδή υπήρχαν περιοχές αποκομμένες από το κράτος για επτά χρόνια, αλλά όταν ο στρατός πήγε στην αλ-Γκούτα, η κανονικότητα αποκαταστάθηκε και οι άνθρωποι τώρα ζουν μια φυσιολογική ζωή.
τα σχόλια είναι κλειδωμένα.