Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Το αμερικανικό κογκρέσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μαργαριτάρια του

Το αμερικανικό κογκρέσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μαργαριτάρια του
Το αμερικανικό κογκρέσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μαργαριτάρια του

Στα πλαίσια της νέας ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας που ψηφίστηκε και από την ελληνική βουλή ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε επίσημα τις ηνωμένες πολιτείες και μίλησε στο αμερικανικό κογκρέσο.

Η κυβέρνηση με όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας που ελέγχει φρόντισε να προβάλλει ως αξιοσημείωτο το γεγονός πως για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός κάνει ομιλία στην Ουάσιγκτον μέσα στο αμερικανικό κογκρέσο.

Η πρωτιά όμως και το άξιο ενός γεγονότος κρίνεται από την ουσία των λεγομένων και για τον λόγο αυτό ας δούμε αναλυτικά τι σημαντικό είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να αποκωδικοποιηθούν τα συνεχόμενα και τις περισσότερες φορές άσκοπα και προκλητικά χειροκροτήματα που παραξένεψαν ακόμα και τον ίδιο όπως δήλωσε.

Στην αρχή της ομιλίας του θέλοντας να κερδίσει την γυναικεία φιλαρέσκεια λόγω της παρουσίας της Nancy Pelosi, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Tamara Harris Αντιπρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών εκθείασε την δημοκρατία με ανιστόρητες αερολογίες περί γυναικών στην αρχαία Αθήνα και έδειξε να αγνοεί ότι την εποχή εκείνη ευδοκιμούσε η τυραννία με γυναικωνίτες.

Ενώ έχει καταλύσει ως πρωθυπουργός κάθε έννοια δικαίου δεν δίστασε με θρασύτητα να κάνει αναφορά για σεβασμό, για κράτος δικαίου και ισονομία.

Απαξίωσε την Ελλάδα Αναγνωρίζοντας την Ουάσινγκτον ως το σπίτι του και εξομοίωσε το μνημείο του Λίνκολν με το Παρθενώνα όπως ήταν στην αρχική του κατάσταση μεταφράζοντας την καταστροφή του μνημείου και την κλοπή των ιερών μαρμάρων του αρχαιοκάπηλου Ελγιν ως χόμπι συλλογής έργων τέχνης.

Ο Κυριάκος στην συνέχεια είπε ότι δημοκρατία είναι όταν οι πολίτες είναι ίσοι και έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαχείριση του κράτους και είναι επικίνδυνο αυτό που ειπώθηκε από το στόμα του πρωθυπουργού γιατί πρέπει να γνωρίζει ότι η δημοκρατία δεν είναι πολίτευμα αλλά είναι η εκτελεστική εξουσία των δημοκρατικών αποφάσεων δηλαδή η δύναμη των ίδιων των πολιτών.

Πρόσβαλε την ουσία της ελευθερίας μιλώντας για ατομική ελευθερία και έδειξε ότι δεν μπορεί να αντιληφτεί ούτε την ουσία αλλά ούτε και την συλλογικότητα της αξίας αυτής.

Καθώς διάβαζε τις σημειώσεις που του δώσανε αναφέρθηκε σε αμερικανικό έθνος αλλά εκ παραδρομής αντιλήφθηκε το λάθος που του έγραψαν και μίλησε για ιδρυτές των ηνωμένων πολιτειών όπως είναι το σωστό.

Ντροπή για όλους τους έλληνες ήταν η συνεχόμενη αλλοίωση της έννοιας της δημοκρατίας όταν είπε ότι η Αμερική εξέλιξε την δημοκρατία και εκεί έγινε η μεγαλύτερη επέκταση της ελευθερίας και της προόδου.

Μεγαλύτερη ντροπή για την ελληνική ιστορία ήταν η τοποθέτηση του ότι η ελληνική ανεξαρτησία εμπνεύστηκε από τον αγώνα της  αμερικανικής ανεξαρτησίας εναντίων των κατακτητών της.

Τώρα το ποιοι ήταν οι κατακτητές της Αμερικής που ανάγκασαν τον αμερικανικό λαό να παλέψει για την ανεξαρτησία του μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του κογκρέσου που τον χειροκροτούσαν με περίσσιο σθένος, μπορεί να γνωρίζουν.

Στη συνέχεια των σημειώσεων που διάβαζε έδωσε και ένα νέο ιστορικό στοιχείο που προκάλεσε το γέλιο σε εκατομμύρια έλληνες σε αντίθεση με τα μελή του κογκρέσου που χαμογελώντας συνέχιζαν να χειροκροτούν.

Συγκεκριμένα προσπάθησε να πείσει την ίδια την ιστορία ότι το 1821 Οι ηγέτες της ελληνικής επανάστασης έστειλαν έκλυση στον αμερικανικό λαό ζητώντας βοήθεια και oι αμερικανοί φίλοι και συγγενείς μας ανταποκρίθηκαν και τίμησαν με συμπάθεια την ελληνική επανάσταση.

Πως το 1821 ήρθε βοήθεια από την άλλη άκρη του ατλαντικού όταν την εποχή εκείνη ούτε περιστέρι δεν πετούσε προς τα κει ίσως μείνει ένα κοινό μυστικό μεταξύ του λογογράφου της ομιλίας του Μητσοτάκη, του αμερικανικού κογκρέσου που ενθουσιάστηκε και του ίδιου του πρωθυπουργού που προέβη στην αποκάλυψη.

Συνεχίζοντας το παρανοϊκό παραλήρημα του ο πρωθυπουργός και στην προσπάθεια του να εισέρθει στο ουκρανικό τέντωσε τα νεύρα κάθε λογικού ανθρώπου αποκαλύπτοντας μετά από 200 χρόνια ότι οι αμερικανοί μας βοήθησαν στην έξοδο του Μεσολογγίου και από τότε μας βοηθούν συνεχώς.

Παραλλήλισε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Μαριούπολη με την έξοδο του Μεσολογγίου αλλοιώνοντας τα ιστορικά γεγονότα αφού την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ομάδες μαχητών τύπου Αζόφ.

Τα συνεχόμενα χειροκροτήματα μετά από το τέλος κάθε πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη που θύμιζαν οργανωμένη εκπομπή Ριάλιτυ του έδιναν θάρρος που μεταλλάχτηκε σε θράσος και έφτασε να κάνει αναφορά στους έλληνες της μικρασιατικής καταστροφής αποκαλώντας τους ασιάτες πρόσφυγες που βοηθήθηκαν από αμερικανικά ιδρύματα της Ελλάδας.

Μετά από μια πτήση 50 ετών πετάχτηκε στο σχέδιο Μάρσαλ ευχαριστώντας την Αμερική που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της χώρας λέγοντας ότι και η Ελλάδα ανταποδοτικά την εποχή εκείνη έδειξε την ευγνωμοσύνη της στέλνοντας τα ορφανά ελληνόπουλα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ως δώρο.

Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η πατρίδα μας έστειλε ανθρώπους ως αντάλλαγμα για να ευχαριστήσει την Αμερική για την ανοικοδόμηση.

Ο ανιστόρητος και ύποπτος λογογράφος της ομιλίας έβαλε τον Μητσοτάκη να πει ότι η Μαριούπολη ιδρύθηκε από την τσαρίνα μεγάλη Αικατερίνη για να εγκαταστήσει τους έλληνες που έφυγαν διωκόμενοι από την Κριμαία το 1873.

Στην πραγματικότητα όμως την Κριμαία την κατέλαβε η ίδια η μεγάλη Αικατερίνη για να κυριαρχεί, όχι μόνο στον Εύξεινο Πόντο, αλλά και για να κατέρχεται μέχρι την Μεσόγειο, καθιστώντας έτσι την τσαρική Ρωσία μεγάλη δύναμη.

Για να δικαιολογήσει την εμπλοκή της Ελλάδος στον πόλεμο υπέρ της Ουκρανίας είπε ότι η χωρά μας είναι υποχρεωμένη να πράξει έτσι επειδή οι σύμμαχοι, μας βοηθούσαν διαχρονικά έτσι και μείς είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και απέναντι στον Πούτιν.

Τώρα για ποια υποχρέωση μίλησε όταν η μεγαλύτερη πληγή της πατρίδας μας αποδείχτηκε ότι είναι οι ίδιοι οι σύμμαχοι μας;

Έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει την αμερικανική επανάσταση βόρειων και νότιων εποίκων με την ελληνική επανάσταση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συνέχισε με αόριστες αναφορές για την λύση του κυπριακού βάση του διεθνούς δικαίου χωρίς καμιά πυγμή, χωρίς σχέδιο, χωρίς καμία πρόταση και πέταξε αόριστα το μπαλάκι στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ λέγοντας ότι κανείς δεν θα δεχτεί δυο κράτη στην Κύπρο βγαίνοντας έτσι από την επικοινωνιακή υποχρέωση να κάνει αναφορά για την Κύπρο.

Με έκπληξη τον ακούσαμε χωρίς να πιστεύουμε στα αυτιά μας να παρακαλάει το αμερικανικό κογκρέσο να σταματήσουν οι παραβιάσεις στο αιγαίο, δειλιάζοντας να κατονομάσει ευθέως την Τουρκία και εκείνοι να τον καταχειροκροτούν.

 Έτσι αποκαλύφθηκε η φαρσοκωμωδία που διαδραματιζόταν στα έδρανα του αμερικανικού κογκρέσου εφόσον όλες οι παραβιάσεις συμβαίνουν με αεροπλάνα και πολεμικό εξοπλισμό που οι ΗΠΑ προμηθεύουν στην Τουρκία.

Προς το τέλος της ομιλίας του με καμάρι αναφέρθηκε στην αμυντική συμφωνία ΗΠΑ Ελλάδας και υπενθύμισε την προσφορά της Σούδας ως στρατιωτική βάση που μπορεί να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρα καθώς και της Αλεξανδρούπολης για αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Ειρωνεία μπορεί να θεωρηθεί προς τους έλληνες πολίτες όταν στην ομιλία του αναγνώρισε την οικονομική συμβολή αμερικανικών εταιρειών που επενδύουν στην Ελλάδα όπως η Pfizer, η Microsoft και η jp Morgan, οι οποίες και αυτές όπως τόνισε από την πλευρά τους αναγνωρίζουν την οικονομική δυναμική της χώρας και το ταλαντούχο και μορφωμένο εργατικό δυναμικό λέγοντας ότι με τα παραπάνω θα σταματήσει η μετανάστευση των νέων κάτι που αυτός πρότεινε ξεδιάντροπα στο παρελθόν

Ακόμα μάθαμε από το στόμα του ότι η χώρα μας έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες και τις παθολογίες του παρελθόντος και τώρα πια υποστηρίζει και την επιχειρηματικότητα, γεγονότα που δεν συνάδουν με την ελληνική πραγματικότητα για αυτό και αναρωτηθήκαμε ποιάς χώρας πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ποιός τον εξέλεξε.

Παράδοξο είναι ότι ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του που έχουν φέρει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης στην ελευθερία του τύπου, τονίζει μέσα στο αμερικανικό κογκρέσο ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολώνουν την δημόσια συζήτηση και την μεταμορφώνουν σε μια σύγχρονη εκδοχή του πύργου της Βαβέλ ζητώντας οι ΗΠΑ να λάβουν μέτρα αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης και των fake news.

Ακόμα έφτασε να εκτελεί χρέη μελλοντολόγου ζητώντας να κυριαρχήσει η Αμερική στην αντιμετώπιση της επερχόμενης πανδημίας.

Στο τέλος της ομιλίας του και την ώρα που ξεκίνησε να κάνει αναφορά για την σωφροσύνη δηλώνοντας την άστοχα ως ιδιότητα, έπεσε το σκουλαρίκι της Nancy Pelosi που καθόταν πίσω του δεξιά.

Παριστάνοντας όμως τον φιλόσοφο προσπάθησε να εξηγήσει την έννοια της σωφροσύνης ανακατεύοντας,  την αυτοσυγκράτηση, την υπομονή και την αρμονία ενώ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι σωφροσύνη είναι να ξέρει κάποιος τι πρέπει να πράξει, αλλά και τον τρόπο που θα το πράξει.

Παρόλο το θεατρικό σκηνικό που παίχτηκε στην Ουάσινγκτον από τα μέλη του αμερικανικού κογκρέσου που χειροκροτούσαν επιδεικτικά στο τέλος κάθε πρότασης του πρωθυπουργού όταν αναφερόταν στην δημοκρατία, πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που επέλεξε να πει όλα αυτά τα μαργαριτάρια στην αγγλική διάλεκτο και όχι στην ελληνική γλώσσα.

ΠΗΓΗ

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ